ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλιακός υδροκίνητος τροχός λύση για τα σκουπίδια στους ωκεανούς

ηλιακός-υδροκίνητος-τροχός-λύση-για-τ-182043

Όσο και να μας εντυπωσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, όπως αυτή που αναπτύσσει ο 19χρονος Μπόγιαν Σλατ για να καθαρίσει τους ωκεανούς του κόσμου από τα σκουπίδια, ορισμένες φορές οι παλαιότερες τεχνικές αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εφευρέτες του Inner Harbor Water Wheel, ενός γιγάντιου υδροκίνητου τροχού που απομακρύνει τόνους απορριμμάτων κάθε μέρα από τα νερά του ποταμού Τζόουνς Φολς που διασχίζει τη Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ και έτσι αποτρέπει τη ρύπανση του ωκεανού με πλαστικά και άλλα υλικά.

Στον ποταμό Τζόουνς Φολς καταλήγουν εκατοντάδες μικρά ρέματα που κυλούν σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων.

Τα σκουπίδια που καταλήγουν στους δρόμους της Βαλτιμόρης αντί για τους σκουπιδοτενεκέδες και τους κάδους ανακύκλωσης όταν βρέχει καταλήγουν στον Κόλπο Τσέζαπηκ και από εκεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Από τις 16 Μαΐου που εγκαταστάθηκε, ο τροχός έχει συλλέξει πάνω από 65 τόνους σκουπιδιών με δυναμικότητα επεξεργασίας της τάξης των 25 τόνων ημερησίως.

Ο τροχός λειτουργεί με την υδροηλεκτρική ενέργεια από τη ροή του ποταμού. Μαζεύει σκουπίδια και άλλα απορρίμματα από το νερό και τα αποθέτει σε ένα πλωτό κοντέηνερ για τα απορρίμματα. Όταν το ρεύμα του ποταμού δεν είναι αρκετά ισχυρό για να γυρίσει τον τροχό τα ηνία παίρνει μια φωτοβολταϊκή συστοιχία. Όταν ο κάδος γεμίσει μια φορτηγίδα τον απομακρύνει και τον αντικαθιστά με έναν καθαρό.

Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πόλη με ποτάμια και θαλάσσιο μέτωπο.

Τα απορρίμματα που συλλέγονται από τον τροχό μεταφέρονται σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το προφίλ του ηλιακού υδροκίνητου τροχού στο Twitter (@MrTrashWheel) και να δείτε πώς λειτουργεί στο video που ακολουθεί.

ydrokinitos-troxos-skoupidia-116748 (2)

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου