ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook, Twitter και BBC βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το ρωσικό μπλόκο

facebook-twitter-και-bbc-βρήκαν-τρόπο-να-παρακάμψουν-τ-107307

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Facebook και του BBC, το Twitter παρουσίασε μια νέα βερσιόν του δικτυακού τόπου του στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ρώσοι χρήστες παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προσπαθεί να ελέγξει την ροή της πληροφορίας σχετικά με τον πόλεμο, μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και περιόρισε την πρόσβαση στο Twitter ως αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλαν τα δύο κοινωνικά δίκτυα στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Η νέα βερσιόν του Twitter βασίζεται στα δίκτυα onion (κρεμμύδι), τα οποία αποκρύπτουν την ταυτότητα των χρηστών αναδρομολογώντας την κρυπτογραφημένη σύνδεσή τους.

Οι δικτυακοί τόποι onion έχουν κατάληξη .οnion αντί για .com και κρύβονται στον λεγόμενο Σκοτεινό Ιστό, ένα τμήμα του διαδικτύου στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι συνηθισμένοι browser.

Η πρόσβαση στη νέα βερσιόν του Twitter, η οποία λειτουργεί σε αυτή τη διεύθυνση onion, γίνεται μέσω του προγράμματος ανώνυμης περιήγησης Tor, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από αντιφρονούντες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το TechXplore, η Twitter Ιnc. ξεκίνησε την ανάπτυξη της υπηρεσίας Tor πριν ακόμα ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανάλογες υπηρεσίες προσφέρουν ήδη το Facebook και το BBC.

Ο μηχανικός λογισμικού και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια Άλεκ Μάφετ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη δικτυακών τόπων onion, ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό την ενεργοποίηση της νέας βερσιόν του Twitter.

«Αυτό είναι πιθανότατα το σημαντικότερο και πιο πολυαναμενόμενο tweet που έχω συντάξει ποτέ» έγραψε.

Στο μεταξύ, Ρώσοι χρήστες που αγανακτούν με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο ρωσικό Διαδίκτυο σπεύδουν να εγγραφούν σε υπηρεσίες VPN (εικονικά προσωπικά δίκτυα), οι οποίες αποκρύπτουν την ταυτότητα και τη γεωγραφική θέση των χρηστών και δίνουν ελεύθερη πρόσβαση σε μπλοκαρισμένα Δυτικά μέσα ενημέρωσης.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου