ΣΤΙΒΟΣ

Επιστρέφει στους στίβους η Κατερίνα Βέργου για τη Φεννίνα

επιστρέφει-στους-στίβους-η-κατερίνα-β-872577

Η Βολιώτισσα Κατερίνα Βέργου μετά από τρία χρόνια θα αγωνιστεί και πάλι σε μήκος, τριπλούν και έπταθλο, δωρίζοντας όλες τις χορηγίες που θα συγκεντρώσει στα ιδρύματα «Λάμψη» και «Στοργή», τα οποία στήριξαν τη Φεννίνα Βασιλού, που έφυγε από τη ζωή φέτος στα 17 της νικημένη από τον καρκίνο

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Η Κατερίνα Βέργου αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση για έναν ιερό σκοπό κι ενώ πριν τρία χρόνια είχε ανακοινώσει το τέλος της καριέρας της. Η 33χρονη Βολιώτισσα αθλήτρια στίβου και μητέρα πλέον δύο παιδιών 7,5 και 1,5 έτους, που έχει καταφέρει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες να ανέβει στο βάθρο πανελληνίων πρωταθλημάτων 17 φορές σε μήκος και τριπλούν αλλά και στο έπταθλο, γυρίζει στους αγωνιστικούς χώρους και ο λόγος που το κάνει είναι πολύ ιδιαίτερος και αγγίζει ευαίσθητες χορδές.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη της 17χρονης Φεννίνας Βασιλού, της Βολιώτισσας αθλήτριας εν ζωή του Ατλαντα Βόλου, στον οποίον ανήκει και η Κατερίνα, θέλει να προβάλει το έργο των δύο συλλόγων που στάθηκαν δίπλα στην άτυχη κοπέλα καθ’ όλη τη διάρκεια της σκληρής δοκιμασίας της, προσπαθώντας να συγκεντρώσει δωρεές για τα δύο ιδρύματα απ’ όσους επιθυμούν να βοηθήσουν η δράση της.

Αυτά είναι η «Λάμψη», η οποία βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους που νοσηλεύονται στα δύο Παιδοογκολογικά τμήματα του Ιπποκράτειου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ο «Σύλλογος Στοργή», ο οποίος προσφέρει στέγη μέσω των Ξενώνων του στην Καλαμαριά στα παιδιά και τους συνοδούς τους που προέρχονται από μακριά για τις θεραπείες τους.

Ανταποδοτικά προς τους χορηγούς της η Κατερίνα Βέργου θα τους προβάλλει μέσω των αγώνων της σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και σε κάθε μορφή εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Αρχικά θα πάρει μέρος τον Φεβρουάριο στο Πανελλήνιο κλειστού στίβου και ακολούθως στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών ανοικτού στίβου, που για πρώτη φορά θα γίνει στον Βόλο και το Πανθεσσαλικό, ενώ ενδιάμεσα θα δώσει το παρών σε ημερίδες και μίτινγκ, αγωνιζόμενη σε τρία διαφορετικά αθλήματα, το μήκος, το τριπλούν και το έπταθλο.

Θυμίζουμε ότι ο θάνατος της Φεννίνας Βασιλού ανήμερα φέτος το Πάσχα είχε συγκλονίσει τον Βόλο κι όχι μόνο, με τη νεαρή αθλήτρια του στίβου να φεύγει από τη ζωή μετά από μια πολύ γενναία μάχη που έδωσε για 26 μήνες απέναντι σε μια σπάνια μορφή επιθετικού-μεταστατικού παιδικού καρκίνου, που ήταν το μυελοειδές καρκίνωμα του νεφρού.

«Με συγκλόνισε ο θάνατος της Φεννίνας, ήταν σαν να έχασα τη μικρή μου αδερφή»

Η Κατερίνα Βέργου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εξαιρετική της πρωτοβουλία, αναφέρει: «Οι δύο σύλλογοι «Στοργή» και «Λάμψη» είναι αυτοί που βοήθησαν τη Φεννίνα και θέλω κι εγώ να τους βοηθήσω. Ξαναγυρίζω στους στίβους με αφορμή αυτόν τον σκοπό, αλλιώς δεν θα επέστρεφα.

Μαζί με τον Ηλία Κορώνα, τον προπονητή μου, ερχόμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις, αποστέλλοντας τους και ένα κείμενο, με το οποίο εξηγούμε τον σκοπό μας. Τις χορηγίες που θα έπαιρνα ως αθλήτρια για εμένα, προκειμένου να προετοιμαστώ σωστά για αγώνες, θέλω να τις δώσω σ’ αυτά τα δύο ιδρύματα.

Ανταποδοτικά, θα προβάλω, μέσω των αγώνων μου, σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και σε κάθε μορφή εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου όλους εκείνους που θα βοηθήσουν τον σκοπό μου. Ήταν μία δική μου ιδέα, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα της Φεννίνας, που με ενθάρρυνε να την υλοποιήσω και μου έδωσε την άδεια.

Ό,τι θέλει κάθε επιχείρηση μπορεί να προσφέρει και δεν ζητώ εγώ κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Για μένα είναι κίνητρο να μπορέσω να γυμναστώ και να αγωνιστώ, προσφέροντας κάτι. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που ήδη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και επειδή ο σκοπός είναι πραγματικά ιερός όσος περισσότερος κόσμος μπορέσει να βοηθήσει, θα είναι καλό. Θεωρούσα πάντως ότι θα είχα πάντως μεγαλύτερη ανταπόκριση».

Για το πώς αισθάνεται τώρα που επέστρεψε στις προπονήσεις: «Σωματικά είμαι καλά, αλλά ψυχολογικά μου λείπει ο Βόλος. Ωστόσο υπάρχουν εδώ στην Ηγουμενίτσα άνθρωποι πολύ θετικοί να με βοηθήσουν στην προπόνηση μου και έχουν και την εμπειρία να το κάνουν. Θα πάρω μέρος στο μήκος, στο τριπλούν και στο έπταθλο, όχι τόσο γιατί θέλω να πάω να κερδίσω, αλλά για να διαφημίσω τους ανθρώπους που θα με βοηθήσουν στον σκοπό που έχω βάλει. Εξάλλου έχω αποδείξει 20 χρόνια την ποιότητά μου ως πρωταθλήτρια, μιας και έχω στην κατοχή μου 17 πανελλήνια μετάλλια.

Θα προσπαθήσω βέβαια να κάνω όσο πιο αξιοπρεπείς εμφανίσεις γίνεται και πιστεύω ότι θα καταφέρω. Πρώτος μου αγώνας θα είναι το Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου τον Φεβρουάριο».

Για την προσωπική σχέση που είχε με τη Φεννίνα: «Κάναμε προπόνηση με τη Φεννίνα δύο χρόνια, πριν σταματήσει λόγω της ασθένειάς της. Όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, έτσι και η Φεννίνα μάθαινε από μένα. Ηταν ένα παιδί που το είχα κάθε μέρα στη ζωή μου. Ηταν σαν να έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, η μικρή μου αδερφή. Μπορεί να τη γνώριζα δύο χρόνια, αλλά όταν βλέπεις όλα τα παιδιά και μεταξύ αυτών και τη Φεννίνα να σε κοιτάνε μέσα στα μάτια ως πιο έμπειρη αθλήτρια και να θέλουν να σου μοιάσουν, μία τέτοια απώλεια είναι συγκλονιστική. Συγκλονίζεσαι, όταν μαθαίνεις για ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεις ότι έφυγαν από τη ζωή, πόσο μάλλον για τη Φεννίνα με την οποία ήμασταν μία οικογένεια στους αθλητικούς χώρους.

Αυτό που επαναλαμβάνω πάντα είναι το μότο της Φεννίνας «Feel my power (σ.σ. νιώσε τη δύναμή μου)» που το έλεγε η ίδια από τη στιγμή που έμαθε για την ασθένειά της και το ζωγράφισε πάνω σε μία κονκάρδα».

Για το αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις, για να τιμηθεί η μνήμη της 17χρονης αθλήτριας: «Θα κάνουμε μία διοργάνωση, η οποία θα ονομαστεί Φεννίνεια και θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του Ατλαντα Βόλου. Θα είναι μία ημερίδα στίβου κοντά στην ημερομηνία που η Φεννίνα έφυγε από τη ζωή. Κάναμε αυτή τη σκέψη και με τη μητέρα μας και θέλουμε να συνεχιστεί αυτή τη διοργάνωση και τα επόμενα χρόνια και να καθιερωθεί.

Με τη μητέρα της Φεννίνας έχουμε κάνει και μία σελίδα στο facebook με την ονομασία RMC Support Greece, στην οποία ενημερώνουμε για την ασθένεια που είχε. Είναι κάτι που δίνει κουράγιο και στη μητέρα της, που βιώνει αυτό το ανείπωτο πένθος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου