ΣΤΙΒΟΣ

Βελέντζα-Γκαράς: Βολιώτες Πανελληνιονίκες με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης

βελέντζα-γκαράς-βολιώτες-πανελληνιο-523766

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης δύο αθλητές της Νίκης Βόλου, ο Χρήστος Γκαράς στα 400μ. εμπόδια και η Ανδρομάχη Βελέντζα στο τριπλούν, κατόρθωσαν να ανέβουν στο βάθρο, κατακτώντας το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα.

Και οι δύο αθλητές του Αποστόλη Βλαχάβα, μαζί με τον προπονητή τους, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και έδειξαν ότι πιστεύουν στα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που έχουν, ώστε να φέρουν στο μέλλον ανάλογες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Για τον Χρήστο Γκαρά η αγωνιστική χρονιά τελείωσε, ενώ για την Ανδρομάχη Βελέντζα, που από χθες παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα Κ18 στο Πανθεσσαλικό, στόχος είναι η συμμετοχή τον Αύγουστο στο Βαλκανικό.

Γκαράς: «Ηταν χρυσό με …λάθη»

Ο Χρήστος Γκαράς από την πλευρά του παραδέχθηκε πως, αν και πήρε το χρυσό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έκανε πολλά λάθη και δεν είναι ικανοποιημένος με τον χρόνο του (55’’05), καθώς ήθελε κάτι παραπάνω:

«Λόγω του κορονοϊού πολλά παιδιά επέλεξαν να μην αγωνιστούν, οπότε για κάποιον με καλούς χρόνους είναι λίγο πιο εύκολο να πάει στις πρώτες θέσεις. Ωστόσο, έλειπε ο ανταγωνισμός κι εγώ, επειδή δουλεύω πολύ με τον ανταγωνισμό, δε θα έλεγα ότι αυτό με ευνόησε. Βέβαια, πήγα εκεί με την πρώτη επίδοση και έκανα στον αγώνα και το ατομικό μου ρεκόρ, οπότε για και τα άλλα παιδιά ήταν δύσκολο να κατεβάσουν τον χρόνο τους κατά ενάμιση δευτερόλεπτο. Οπότε ήξερα ότι, αν τρέξω σωστά και στους χρόνους που κάνω, η πρώτη θέση θα ερχόταν. Ωστόσο, θα έλεγα ότι ήταν ένα χρυσό μετάλλιο με πολλά λάθη. Είχα τεράστιο άγχος, χωρίς να ξέρω τον λόγο, και πραγματικά είχα … κατεβάσει ρολά μέσα στον αγώνα.

Στο εξωτερικό που έχω πάει τρεις φορές, δεν είχα τόσο άγχος. Προέκυψαν αρκετά λάθη μέσα στον αγώνα, δηλαδή άλλαξα και βήματα, μπέρδεψα λίγο τα πόδια μου, αλλά, όπως να το κάνουμε, έχω μία μικρή εμπειρία και μπορώ να διορθώνω τα λάθη μου και να μη φεύγω από τον χρόνο. Με βάση αυτά που ανέφερα, υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη επίδοση. Ελπίζω ότι του χρόνου, που περνάω στην Κ23, θα μπορέσω να είμαι πιο δυνατός, πιο συγκεντρωμένος και με λιγότερο άγχος.

Ελπίζω επίσης να υπάρχουν στη νέα κατηγορία παιδιά με ανταγωνισμό, γιατί δεν παίρνεις διαφορετικά τόση ευχαρίστηση. Εγώ στο Πανελλήνιο είναι η αλήθεια ότι δεν πέτυχα τον στόχο μου, γιατί ήθελα να πιάσω μεγαλύτερο χρόνο. Ετσι, ήμουν κάπως στενοχωρημένος, αλλά το θετικό είναι ότι έκανα το back to back, καθώς είχα πάρει το χρυσό και πέρσι στην ίδια κατηγορία. Κρατάμε λοιπόν τα θετικά, σημειώνουμε και τα αρνητικά, ώστε να τα διορθώσουμε».

Για την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, που πήρε την 5η θέση: «Ηταν ένας πολύ ωραίος αγώνας σ’ ένα πολύ ωραίο στάδιο και εντελώς διαφορετικός από το Πανελλήνιο. Εκεί μπήκα με μία μικρή δόση άγχους, αυτή που έπρεπε. Εκανα χρόνο κοντά στα 55’’ πάλι, αλλά θα μπορούσε να βγει πιο κάτω, αν δεν είχε τόσο αέρα. Εμάς που κάνουμε εμπόδια, αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ και με το γρήγορο πέρασμα που μου έχει πει ο κόουτς να κάνουμε στα διακόσια μέτρα και έπρεπε να κάνουμε, μπήκα στο δεύτερο διακοσάρι πολύ κουρασμένος.

Βέβαια, ήμουν πρώτος στην κούρσα μου, που ήταν η αργή. Αν ήμουν στη γρήγορη κούρσα, μπορεί να πήγαινα και πιο χαμηλά τον χρόνο. Θεωρώ θετικό εκείνον τον αγώνα, γιατί ήταν πολύ κουραστικό ταξίδι, καθώς ξύπνησα 4 η ώρα το πρωί, για να πάω Θεσσαλονίκη και από κει ταξιδέψαμε για την Αθήνα, για να πετάξουμε στις 9 η ώρα το πρωί. Είμαι ευχαριστημένος από εκείνον τον αγώνα. Θα μπορούσα να πάρω την 4η θέση, καθώς οι τρεις πρώτοι ήταν αρκετά μπροστά και δεν μπορούσα να χτυπήσω τριάδα».

Να τονιστεί ότι ο γεννημένος στις 14/01/02 Χρήστος, έχει καταφέρει μέσω του ΣΕΓΑΣ να πάρει μία υποτροφία για ΙΕΚ Προπονητικής, που βρίσκεται στη Λάρισα και επομένως και οι σπουδές του έχουν σχέση με τον αθλητικό τομέα.

Βελέντζα: «Να βελτιωθώ στην τεχνική»

Η Ανδρομάχη Βελέντζα ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη, που της απέφερε την 2η θέση: «Ηθελα να είμαι στις τρεις πρώτες θέσεις εξ αρχής. Ημουν πολύ συγκεντρωμένη γενικότερα. Αγχώθηκα λίγο στο πρώτο άλμα, που έκανα 10.80, αλλά μετά συγκεντρώθηκα και έκανα στο δεύτερο άλμα 12.36, που ήταν και η καλύτερη επίδοση στον αγώνα. Στα υπόλοιπα άλματα είχα μία σταθερότητα πάνω από 12 μέτρα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ειδικά στην τεχνική μου κι εκεί είναι που έχω αρκετά πράγματα να διορθώσω».

Για το μέλλον της και πώς το περιμένει η νεαρή αθλήτρια είπε: «Μ’ αρέσει μεθοδικά να βάζω στόχους. Φυσικά ονειρεύομαι να πάρω μέρος σε δυνατούς αγώνες στο μέλλον, αλλά πάντα κοιτάω το επόμενο που θα κάνω. Θα ‘θελα να είμαι στις τρεις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα Κ18 που γίνεται στον Βόλο και να προκριθώ στο Βαλκανικό, που διεξάγεται στη Σερβία στις 14 Αυγούστου».

Να τονιστεί ότι η Ανδρομάχη είναι και πολύ καλή μαθήτρια και έχει στόχο να περάσει στη Σχολή Γεωπονίας στον Βόλο, για να μπορεί να συνδυάσει και τις προπονήσεις στο Πανθεσσαλικό, θεωρώντας πολύ σημαντικό να μείνει στην πόλη της και να συνεχίσει να γυμνάζεται με τον Απόστολο Βλαχάβα, τον οποίον όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά «δε θα τον άλλαζα με τίποτα».

Βλαχάβας: «Κάνουμε πλάνα, ώστε να δυναμώσουμε κι άλλο»

Οι δύο αθλητές της Νίκης Βόλου μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με τον προπονητή τους Αποστόλη Βλαχάβα

Ο Αποστόλης Βλαχάβας προπονεί τα δύο παιδιά από μικρή ηλικία κι αυτά τον εμπιστεύονται απόλυτα. Ο 35χρονος προπονητής υπογραμμίζει ότι η Βελέντζα πήγε χωρίς άγχος στο Καυτανζόγλειο, αντίθετα ο Γκαράς είχε αρκετό λόγω του τίτλου του φαβορί που κουβαλούσε. Αναλυτικά όσα είπε:

«Εχουμε δύο διαφορετικούς αθλητές και χαρακτήρες. Στη μία περίπτωση έχουμε μία αθλήτρια που τώρα διαμορφώνεται. Οταν προέκυψε ο αγώνας για το πρωτάθλημα Κ-20, είπαμε ότι είναι μία πρόβα για τον επόμενο αγώνα, που θα γίνει στο Πανθεσσαλικό για το πρωτάθλημα Κ-18. Η Ανδρομάχη ήξερε ότι είναι μέσα στις καλύτερες επιδόσεις και με βάση αυτό δε θα μπορούσε να μη βάλει έναν στόχο στα κρυφά να διακριθεί, χωρίς να γεμίσει με άγχος. Το είχαμε πει και πριν τον αγώνα ότι μπορεί να στοχεύσει σε μία υψηλή θέση. Η Ανδρομάχη ήταν πάρα πολύ σοβαρή και συγκεντρωμένη και γενικά ήταν ένας αγώνας που βγήκε. Στον προκριματικό πήρε την πρόκριση ξεκούραστα με ένα άλμα και στον τελικό βρέθηκε από την αρχή στις επιδόσεις της.

Με τον Χρήστο είμαστε μαζί εδώ και έξι χρόνια. Είναι σταθερά στις διακρίσεις σε όλες τις ηλικίες. Εχει τον χαρακτήρα του και στην ουσία είναι σε έναν αυτόματο πιλότο, δηλαδή παρεμβαίνω εκεί που πρέπει ως προπονητής. Εχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο.

Το άγχος του στο Πανελλήνιο προέκυψε λόγω του τίτλου του φαβορί. Αυτό είναι πολύ πιο αγχωτικό από το να αγωνιστείς σαν αουτσάιντερ. Παρόλο, που η χρονιά περιλαμβάνει πρώτο μετάλλιο, Βαλκανικό και Εθνική ομάδα, συμφωνούμε και οι δύο ότι ήταν αποτυχημένη και είχαμε πιο υψηλούς στόχους, ενώ προέκυψε κι ένας τραυματισμός για δύο και παραπάνω μήνες, που μας άφησε εκτός πλάνων. Ελπίζουμε του χρόνου σε υγεία κι αυτή βάζω πάνω απ’ όλα. Τα υπόλοιπα έρχονται. Ο Χρήστος δουλεύει καθημερινά. Δυστυχώς, ακόμη και να είσαι πρωταγωνιστής, δεν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό όφελος, οπότε πρέπει να κυνηγήσει και το βιοποριστικό κομμάτι. Και τα δύο είναι παιδιά που είμαστε μαζί από μικρή ηλικία».

Οσο για την προσπάθεια που γίνεται στον στίβο της Νίκης εδώ και μία δεκαετία, επισήμανε: «Μας λείπουν κάποια πράγματα. Οργανωνόμαστε, για να δυναμώσουμε κι άλλο. Σίγουρα η κατάσταση με την καραντίνα δε μας διευκόλυνε, γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι ακαδημίες. Ξέρουμε ότι κρατική στήριξη δεν υπάρχει, οπότε εμείς οικονομικά στηριζόμαστε πολύ στην ακαδημία μας για ό,τι καταφέρνουμε. Υπάρχει μία τρομερή προσπάθεια αυτή τη στιγμή από τον έφορο, Γιώργο Τάκη, κι ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουμε μηδενικά έσοδα. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση σε τέτοιες χρονιές να μη λείπει τίποτα στην αγωνιστική ομάδα. Πήγαμε σε πανελλήνια, τα παιδιά δεν επιβαρύνθηκαν πουθενά και ο εξοπλισμός μας είναι εδώ οποιαδήποτε στιγμή. Είναι και η υπόλοιπη οργάνωση που υπάρχει και θεωρώ ότι το τμήμα είναι σε έναν πολύ καλό δρόμο. Κάνουμε ήδη πλάνα να δυναμώσει κι άλλο η αγωνιστική ομάδα, καθώς πάντα κυνηγάμε το καλύτερο, και πιστεύω ότι χωρίς τα προβλήματα που είχαμε τις δυο προηγούμενες σεζόν, θα βρούμε τον δρόμο μας και θα πάμε ακόμη καλύτερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου