ΣΤΙΒΟΣ

Το 1ο Κριθαριά Trail πήρε σάρκα και οστά (photos)

το-1ο-κριθαριά-trail-πήρε-σάρκα-και-οστά-photos-169229

Ο πλέον παραθαλάσσιος ορεινός αγώνας της Ελλάδας πήρε στις 30 Ιανουαρίου «σάρκα και οστά» και απέραντη είναι η ικανοποίηση όλων όσοι συνέβαλαν για να γίνει ένα event που σπανίζει για έναν ακόμη λόγο, καθώς πραγματοποιήθηκε σε διαδρομή που έως το 2020 δεν υπήρχε!

Ο ατέλειωτος κόπος πολλών μηνών και το σκάψιμο μέτρο-μέτρο από τον Γιώργο Καλαντζή και από άλλα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, του Φυσιολατρικού Ομίλου «Παν» και του συλλόγου της Κριθαριάς έφερε στην επιφάνεια το μονοπάτι Αγίου Στεφάνου Αλυκών-Κριθαριάς, που αν υπήρχε δεκαετίες πριν, πλέον είχε χαθεί από την εγκατάλειψη.

Το 1ο Κριθαριά Trail αποτέλεσε λοιπόν έναν «αυτοδημιούργητο» αγώνα από τον ΣΔΥ Βόλου. Ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2020 το μονοπάτι παραδόθηκε σχεδόν έτοιμο και έγινε από μέλη του ΣΔΥ Βόλου η πρώτη πεζοπορία όλων των εποχών σε αυτό. Ένα μήνα μετά ακολούθησε νέα πεζοπορία με καθαρισμό των απρόσιτων ως τότε παραλιών. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν ατέλειωτες προπονήσεις και πορείες δρομέων και πεζοπόρων και μερικές ημέρες πριν έφτασε η στιγμή που έμαθε το μονοπάτι όλη η Ελλάδα, που έτρεξε στο 1ο Κριθαριά Trail.

Άπαντες έμειναν κατενθουσιασμένοι από τη διαδρομή και από τη θέα, εντυπωσιάστηκαν από το έργο που έγινε, ενώ όλοι δυσκολεύτηκαν όπως και σε κάθε αγώνα trail από τη διαδρομή των 8.300 μέτρων, η οποία έχει αλλεπάλληλες ανηφοροκατηφόρες αλλά και κλίσεις. Μάλιστα η διοργάνωση με τους Γιώργο Καλαντζή, Βασίλη Ηλιόπουλο και Βασίλη Αθανασίου τοποθέτησαν σχοινιά και προειδοποιητικά σημάδια στα δύσκολα σημεία, όπως είναι καλό να γίνεται στους αγώνες trail. Τα σχοινιά θα παραμείνουν μόνιμα, ώστε να διευκολύνουν κάθε περαστικό και δρομέα που θα προπονείται στη διαδρομή.

Στις 10.00 το πρωί η εκκίνηση δόθηκε στην Κριθαριά και χρειάστηκαν μόλις 49,17” λεπτά, για να κόψει πρώτος το νήμα ο Χρήστος Παρασκευάς (Νίκη Βόλου, ΣΔΥΒ) και να γίνει ο πρώτος νικητής του πρώτου αγώνα. 13 δευτερόλεπτα μετά ακολούθησε ο Βασίλειος Ζουπούλης από τον ΣΔΥ Δράμας. Στο σημείο αναστροφής στον Άγιο Στέφανο η διαφορά μεταξύ των δύο δρομέων ήταν στα 3 δευτερόλεπτα. Στον ΣΔΥΒ πήγε η 3η θέση, με τον Μίλτο Καραπιπέρη να τερματίζει σε 51’44.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την ακριβώς ίδια διαφορά 13 δευτερολέπτων κρίθηκε η πρωτιά και στις γυναίκες, με την Αθηνά Ειρήνη Γουλάρα του ΑΟΣ Κάτω Ολύμπου να τερματίζει σε 1 ώρα 03’37 και με τη Χριστίνα Μαρούγκα (από τον Ριζόμυλο) να ακολουθεί σε 1.03’50. Στα 43” ήταν η διαφορά των αθλητριών στην αναστροφή και στη συνέχεια μειώθηκε, αλλά χωρίς να καλυφθεί. Η τρίτη θέση πήγε στον ΣΔΥ Βόλου και την Τόνια Τσιρογιάννη (1.07’05).

160 συμμετοχές στα 8,3 χλμ

160 ήταν οι δρομείς που έτρεξαν τα 8,3 χιλιόμετρα της διαδρομής trail, αλλά η διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε όταν όλοι τερμάτισαν, καθώς στις 12.00 το μεσημέρι ακολούθησε ο αγώνας δρόμου 6.500 μέτρων (67 συμμετοχές), που έγινε για τους δρομείς που προτιμούν την άσφαλτο, αλλά και για όσους έτρεξαν στον πρώτο αγώνα και ήθελαν να ξαναγωνιστούν. Αυτός ο αγώνας έγινε προς την αντίθετη κατεύθυνση, Κριθαριά-Μάραθος- Άγιος Γεώργιος και επιστροφή, καθώς δεν υπάρχει άσφαλτος προς τον Άγιο Στέφανο όπου κινήθηκε η διαδρομή trail.

Urban Trail ήταν ο ορισμός του αγώνα δρόμου, λόγω των διαδοχικών ανηφοροκατηφορών. Ασυναγώνιστος ο Δημήτρης Βλιώρας από τον Τύρναβο, που κέρδισε τη διαδρομή με 26’47, ενώ με 28’24 ακολούθησε ο Χρήστος Παρασκευάς, ο νικητής δηλαδή του αγώνα trail λίγη ώρα πριν. Ο Ηλίας Νόλης (11ος λίγο πριν στο trail) με 29’08 κατέλαβε την 3η θέση του βάθρου.

Με 35’27 η Νίκη Μουλά αναδείχθηκε νικήτρια της γυναικείας κατάταξης. Η 14χρονη Αγάπη Σεμερτζίδου εντυπωσιακή με 36’45 πήρε τη 2η θέση, ενώ η Βάνα Σπύρου που είχε τρέξει και στο trail, με 38’20 τερμάτισε 3η.

Το καλύτερο κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με τον Παιδικό Αγώνα των 300 μέτρων, με τα παιδιά που έτρεξαν να είναι βέβαιο πως σε μερικά χρόνια θα τρέχουν μαζί με τους μεγάλους στα μονοπάτια του αγώνα trail της Κριθαριάς.

Στους αγώνες έτρεξαν όλοι οι σύλλογοι της Μαγνησίας, και νέοι δρομείς από την περιοχή και τα ευρύτερα μέρη που κινείται ο αγώνας: Κριθαριά, Μάραθος, Άγιος Γεώργιος, Αλυκές, Νέα Αγχίαλος.

Για πολλούς απ’ αυτούς ήταν ο πρώτος τους αγώνας. Από τη Βάρκιζα ως και τη Φλώρινα, από το Καπανδρίτι, τη Χρυσούπολη, τη Δράμα, την Καλαμαριά, τη Θέρμη, την Κρύα Βρύση, το Πολύκαστρο έως τη Βέροια και τα Ιωάννινα, τα Γιαννιτσά, την Τραχίνα, την Αθήνα και από πάρα πολλές ακόμη περιοχές την Ελλάδας και βέβαια όλης της Θεσσαλίας ήταν οι συμμετέχοντες που ήρθαν με τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερα ξεχωριστή και τιμητική για τη διοργάνωση ήταν η συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσου Τζήκα, που τερμάτισε τον trail αγώνα και συνεχάρη τους διοργανωτές.

Τερμάτισε και οκτάχρονη

Η μόλις 8 χρονών Κατερίνα Βαούτη ήταν εκπληκτική και τερμάτισε τον αγώνα trail 8,3χλμ, όπως και ο 13χρονος αδελφός της Γιάννης, μαζί με τον πατέρα τους Νίκο. Η 11χρονη Ευγενία Κόπανου ήταν η μικρότερη συμμετέχουσα στον αγώνα Urban.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με το αυστηρό πρωτόκολλο που κατέθεσε στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία και το ενέκρινε.

Το 1ο Κριθαριά Trail 2022 διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου, με τη συνδιοργάνωση ή υποστήριξη ή υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) και του Συλλόγου Κριθαριάς «ο Νέος Απόστολος» που βράβευσε στις απονομές τον ΣΔΥΒ.

Πολύτιμη ήταν για μία ακόμη φορά όπως σε κάθε διοργάνωση και εκδήλωση που γίνεται στη Μαγνησία η υποστήριξη και η κάλυψη από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας με πάρα πολλά μέλη και επικεφαλής τον Βασίλη Ηλιόπουλο.

Η ΕΨΑ προσέφερε τα αναψυκτικά στους δρομείς, ενώ η υδροδοσία έγινε από το ΔΙΟΣ. Σάντουιτς προσέφερε η Food Service Καρακατσάνης. Dj ήταν ο Δημήτρης Λεύκελης. Χορηγός του αγώνα ήταν το Vibram Sole Factor Volos, εξουσιοδοτημένο εργαστήριο αλλαγής σόλας Vibram, Κασσαβέτη 127, Βόλος. Βρείτε πληροφορίες στο www.vibramsola.gr. Χορηγός επικοινωνίας του αγώνα ήταν το RunningNews.gr. Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Τα αποτελέσματα μεταδόθηκαν live σε όλη την Ελλάδα από την έναρξη του αγώνα, ενώ μάλιστα υπήρχε live χρονομέτρηση και σε ενδιάμεσο σταθμό από την Best Race στον Άγιο Στέφανο και στον Άγιο Γεώργιο. Την προηγούμενη του αγώνα εκδόθηκε η «Τεχνική ενημέρωση και όλες οι πληροφορίες για το 1ο Κριθαριά Trail » που βοήθησε κάθε δρομέα στον αγώνα του.

3.250 φωτογραφίες και βίντεο προσέφερε σε όλους τους αγωνιζόμενους η διοργάνωση. Το υλικό δημιούργησαν οι Μπάμπης Μπάρδας, Σωτήρης Γκανάτσιος, Μιχάλης Άκερμαν, Εύη Μυλωνά, Κώστας Παλάντζας, Νεραντζούλα Πραγματευτή και Βασίλης Ηλιόπουλος.

Ειδικό φτιαγμένο συλλεκτικό μετάλλιο μόνο για τον φετινό αγώνα, παρέλαβε κάθε δρομέας στον τερματισμό του. Βασικότερος εθελοντής, οργανωτής και συντελεστής του αγώνα ήταν ο Γιώργος Καλαντζής, ενώ επίσης τις υπηρεσίες τους προσέφεραν μικροί, μεγάλοι και παιδιά. Πιο συγκεκριμένα οι: Βασίλης Αθανασίου, Θανάσης Αλεξίου, Μαρία Διαμαντοπούλου, Γιάννης και Ορέστης Καλαντζής, Κώστας Κατσαρός, Αγαθή Λαμπροθανάση, Ζήνωνας Λουλούδης, Διονυσία Μανιάτη, Νίκος Μόσιος, Μπάμπης Μπάρδας, Κώστας Μπέκας, Εύη Μυλωνά, Θανάσης Οικονόμου, Πόπη Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαχρήστου, Νεραντζούλα Πραγματευτή, Γιώργος Προκοπίου, Δημήτρης Ρούσης (συνοδός του τελευταίου δρομέα) και βέβαια πολλά άτομα από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας και από τον σύλλογο της Κριθαριάς με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Μάμαλη. Δεκάδες δρομείς μετείχαν στα test events που έγιναν στις διαδρομές σε διάστημα δύο μηνών.

Όπως γίνεται πάντα και σε κάθε διοργάνωση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, η σήμανση πραγματοποιήθηκε με αφαιρούμενα υλικά που δεν άφησαν το παραμικρό σημάδι στην περιοχή. Ακόμη και το σπρέι που χρησιμοποιήθηκε μόνο όπου χρειαζόταν, είναι ειδικό και σβήνει σε μερικές ημέρες. Ο επίλογος δίνεται με το πλήρες καθάρισμα όλων των διαδρομών, ακόμη και από σκουπίδια που δεν σχετίζονται με τον αγώνα, τα δε υλικά σηματοδότησης θα αποθηκευτούν για τον επόμενο αγώνα του ΣΔΥΒ, για οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου και η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Κριθαριά Trail ευχαριστούν θερμά όλους τους αθλητές για τη συμμετοχή τους και τους εθελοντές για την μεγάλη τους προσφορά.

Τα άριστα λόγια και οι ευχαριστίες που προέρχονται καθημερινά από τους συμμετέχοντες αλλά ακόμη και απ’ αυτούς από όλη την Ελλάδα που δεν μετείχαν, αλλά έμαθαν για τον αγώνα και για την προσπάθεια που έγινε, είναι η καλύτερη επιβράβευση. Το ραντεβού δίνεται όχι μόνο για το 2023, αλλά και για φέτος, καθώς θα σχεδιαστεί από τον ΣΔΥΒ και τον σύλλογο Κριθαριάς μια διαφορετική καλοκαιρινή εκδήλωση που θα ανακοινωθεί.

Οι πρώτοι στον αγώνα trail κατά την απονομή τους

Οι πρώτες στον αγώνα trail κατά την απονομή τους

Η απονομή στον αγώνα urban στους άνδρες

Η απονομή στον αγώνα urban στις γυναίκες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου