ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τσουκαλάς: «Ευτυχής συγκυρία το Παγκόσμιο Ιστιοπλοΐας για την Αγχίαλο»

τσουκαλάς-ευτυχής-συγκυρία-το-παγκό-976481

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ILCA 4 U16 και U18 συνεχίστηκε χθες, ενώ δεν διακόπηκε ακόμη και προχθές Πέμπτη που τα φουσκωτά των προπονητών και των συνοδών των αθλητών πήγαν στην Αγχίαλο, προκειμένου να μεταφέρουν ασφαλείς τους κατοίκους στον Βόλο, τη στιγμή που η πόλη εκκενωνόταν λόγω της πυρκαγιάς και των ισχυρών εκρήξεων στη μονάδα με πυρομαχικά της 111 Π.Μ.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρώθηκαν και οι δύο αγώνες της Πέμπτης (27/7) και όλοι οι ιστιοπλόοι βγήκαν στην ξηρά, οι τοπικές αρχές ζήτησαν βοήθεια, για να εκκενώσουν την πόλη της Αγχιάλου που υπέφερε και βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι προπονητές πήραν περίπου 30 φουσκωτά, για να σώσουν τους ντόπιους από τις παραλίες και να τους φέρουν στο λιμάνι του Βόλου, μετακινούμενοι από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΒΑ στο λιμανάκι της Αγχιάλου σε περίπου δέκα λεπτά. Μάλιστα, δεκάδες άλλα φουσκωτά ήταν σε ετοιμότητα, αφού εφοδιάστηκαν με βενζίνη, σε περίπτωση που τους δινόταν σήμα, να φύγουν κι αυτά για την Αγχίαλο.

Η προθυμία όλων των προπονητών -47 διαφορετικών χωρών- να βοηθήσουν ήταν πολύ συγκινητική, καθώς όλοι άρπαξαν μπουκάλια νερό, έτρεξαν στα φουσκωτά τους και κατέληξαν να σώσουν περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μίλησε ο Λάμπης Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΝΟΒΑ, που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις εγκαταστάσεις του, ο οποίος βρέθηκε και ο ίδιος στην Αγχίαλο και βοήθησε τον κόσμο να επιβιβαστεί στα φουσκωτά: «Ήταν ευτυχής συγκυρία για την πόλη της Αγχιάλου, την ώρα που «βομβαρδιζόταν», που στον Βόλο διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιστιοπλοΐας. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε ελάχιστος αριθμός διαθέσιμων φουσκωτών, για να μεταφέρουν ασφαλή κόσμο διά θαλάσσης.

Θα μπορούσαμε με τα φουσκωτά που έχουμε στο Παγκόσμιο Ιστιοπλοΐας να απεγκλωβίσουμε ακόμη και χίλια άτομα. Ήταν πολύ συγκινητικό όλο αυτό. Όταν φτάσαμε εμείς, δεν υπήρχε καμία άλλη δίοδος παρά μόνο από τη θάλασσα.

Μέσα στην κακή συγκυρία, αναδείχθηκε μία άλλη διάσταση, ότι οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν κι άλλου είδους αλληλεπίδραση».

Ο κ. Τσουκαλάς απάντησε και στα όσα ακούστηκαν ότι τα διαγωνιζόμενα σκάφη εμπόδισαν τα καναντέρ και τα ελικόπτερα να εφοδιαστούν με νερό από τη θάλασσα: «Είναι γελοίες αυτές οι κατηγορίες, δεν διακόψαμε καμία κυκλοφορία και οι άνθρωποι των Κάναντερ μας ευχαρίστησαν. Με εντολή του κέντρου επιχειρήσεων μέσω του λιμενικού, πήγαμε ένα μίλι πιο βαθιά τα σκάφη, ώστε τα καναντέρ και τα ελικόπτερα μην εμποδίζονται».

Ο πρόεδρος του ΝΟΒΑ έκανε και μία ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον σκύλο που φάνηκε να μεταφέρει ο ίδιος σε φουσκωτό: «Επειδή είναι λογικό να μας ρωτάτε για την τύχη του σκύλου που απεγκλωβίσαμε προχθές από τη Νέα Αγχίαλο, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επεστράφη χθες στο ίδιο σημείο, σε συνεννόηση με εθελοντές φιλόζωους που τον φροντίζουν και του δίνουν αγωγ. Το ίδιο έγινε και με άλλα σκυλάκια που μαζέψαμε από την ακτή με τα φουσκωτά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Ψιμόπουλο για τη μεταφορά του και όλη του την άμεση ανταπόκριση».

Η δήλωση της προέδρου της Ομοσπονδίας

Δήλωση έκανε στο επίσημο σάιτ της ΕΙΟ και η πρόεδρος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Νίκη Αναστασίου, που από την πρώτη ημέρα βρίσκεται στον Βόλο, αναφέροντας: «Μόλις τελείωσαν οι δύο ιστιοδρομίες, το Λιμεναρχείο έδωσε εντολή να βοηθήσουμε με ό,τι σκάφη διαθέτουμε για την ασφαλή μεταφορά κόσμου από τη Νέα Αγχίαλο. Έτσι, οι Έλληνες και οι ξένοι προπονητές με τα φουσκωτά έσπευσαν απέναντι και μετέφεραν περισσότερους από 100 ανθρώπους. Έμειναν μέχρι τη δύση του ηλίου και θέλω να τους συγχαρώ δημόσια. Ο αγώνας διεξάγεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».

Σε αγωνιστικό επίπεδο η χθεσινή μέρα σηματοδότησε την έναρξη της τελικής σειράς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ILCA 4 U16 και U18, με τρεις αγώνες να διεξάγονται.

Οι εθνικές ομάδες αγοριών και κοριτσιών τρέχουν στον χρυσό στολίσκο. Στα κορίτσια, μάλιστα, οι δυο πρώτες της γενικής κατάταξης είναι Ελληνίδες και πρόκειται για τις Ερμιόνη Γκίκα του Ν.Ο Καλαμακίου και Κλεοπάτρα Αναστασίου του Ν.Ο.Π. Φαλήρου.

Τα σκάφη δεν εμπόδισαν τα καναντέρ να εφοδιαστούν με νερό από τη θάλασσα

Κανονικά συνεχίζονται οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου