ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Πολυτέλεια για την κατηγορία…»

πολυτέλεια-για-την-κατηγορία-959396

Είναι ο προπονητής της Νίκης Βόλου, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, σύμφωνα με τον Βασίλη Βενέτη

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος θα παραμείνει στον πάγκο της Νίκης Βόλου και για τη νέα αγωνιστική σεζόν, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε και σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυανόλευκης ΠΑΕ, Βασίλης Βενέτης.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο κ. Βενέτης, φιλοξενούμενος στον Βόλος 986 και στην εκπομπή «Clasico», χαρακτήρισε ως πολυτέλεια τον Ελληνα τεχνικό για το πρωτάθλημα της Super League 2, η αυλαία της οποίας θα πέσει για τη Νίκη Βόλου το ερχόμενο Σάββατο με τον Παναθηναϊκό Β’ στο «Ζηρίνειο» της Κηφισιάς.

Ο Βασίλης Βενέτης, κάνοντας αρχικά μια ανασκόπηση της φετινής σεζόν, σχολίασε αρχικά για το αν το 99% του ρόστερ ήταν επιλογή του Αλέκου Βοσνιάδη: «Πάντα γίνεται μια συνεννόηση μεταξύ του προπονητή και της διοίκησης. Ήταν μεγάλο το ποσοστό και υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Για τα άσχημα αποτελέσματα και τον αποκλεισμό από τον Αγιο Νικόλαο στο Κύπελλο: «Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, αλλά υπήρχε πίστωση χρόνου λόγω του κ. Βοσνιάδη. Ήταν πλήγμα για την ομάδα ο αποκλεισμός από τον Άγιο Νικόλαο. Βέβαια από την αρχή είχαμε πάλι τις γνωστές καθυστερήσεις για την έναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της ομάδας, η οποία όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ έτοιμη ούτε ήταν έτσι όπως την προσδοκούσαμε. Στα πρώτα φιλικά πήγε καλά, αλλά ήταν με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, ωστόσο μετά δεν συνεχίστηκε αυτό. Δώσαμε πίστωση χρόνου, αλλά ήρθε κι αυτό το άσχημο αποτέλεσμα με τον Άγιο Νικόλαο».

Για το αν το παιχνίδι στην Κρήτη έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνση Βοσνιάδη: «Κι εγώ και ο Αλέξης (σ.σ. Παπακωνσταντίνου) δεν είμαστε υπέρ της συχνής αλλαγής προπονητών, ούτε να κρίνονται από ένα αποτέλεσμα. Ωστόσο, ήταν μια συνέχεια κακών εμφανίσεων και η ομάδα φαινόταν ότι δεν μπορεί να μπει σ’ έναν ρυθμό. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η αλλαγή προπονητή, ίσως με καθυστέρηση κρίνοντας εκ των υστέρων. Δώσαμε αρκετή πίστωση για να αλλάξουν τα πράγματα. Επειδή ήταν ο κ. Βοσνιάδης δεν είχαν ξεκαθαριστεί εξ αρχής κάποια θέματα και όσα έγιναν μετά δεν ήταν καλά για την εικόνα της ομάδας. Όσα ειπώθηκαν τότε, ήταν έξω από τη λογική μας και απ’ αυτό που θέλουμε να παρουσιάσουμε».

Για τη στάση που κράτησε απέναντι στον Αλέκο Βοσνιάδη, χωρίς να απαντήσει σε όσα κατηγορήθηκε από τον Ελληνα τεχνικό: «Αποφασίσαμε για το καλό της ομάδας να μην μπούμε σε δημόσια αντιπαράθεση πιθανόν με προσωπικό κόστος, αλλά εκείνες τις στιγμές με το να βγεις από πάνω κάνεις ζημιά στην ομάδα. Δεν θέλαμε να βγάλουμε την αντιπαράθεσή μας δημόσια».

Για τον Ελευθερόπουλο: «Κάναμε τις κουβέντες μαζί με τον Αλέξη. Η προσέγγιση του κ. Ελευθερόπουλου ήταν διαφορετική από τους άλλους προπονητές που ήταν υποψήφιοι. Δικαίωσε πλήρως αυτά που σκεφτήκαμε από τις πρώτες κουβέντες, για το τι θα μας δώσει ο συγκεκριμένος προπονητής. Παίζει ρόλο και η επικοινωνία που έχει με τον καθένα. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος είναι πολυτέλεια για την κατηγορία. Έπρεπε να δουλεύει σε παραπάνω κατηγορίες. Δουλεύει πάρα πολύ, αλλά επειδή είναι διαφορετικός δεν τα βρίσκει με τους εκάστοτε διοικούντες.

Η πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαφορετική απ’ αυτή που θα έπρεπε να επικρατεί. Είναι πολύ μορφωμένος άνθρωπος με σπουδές, εμπειρίες σε ομάδες του εξωτερικού, είναι εργασιομανής και γενικά δεν ξέρω τι παραπάνω μπορεί να διαθέτει ένας προπονητής για να βρίσκεται παραπάνω από τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Βέβαια παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο. Πολλές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένεις και οδηγείσαι σε αντικαταστάσεις».

Για το αν θα παραμείνει ο Ελευθερόπουλος: «Ναι, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και οι δύο πλευρές άλλωστε. Είναι αμφίδρομες οι σχέσεις και οι δυο πλευρές είναι ικανοποιημένες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον».

Για το αν υπάρχει «λευκή επιταγή» στον προπονητή για μεταγραφές: «Δεν δίνεται «λευκή επιταγή». Πάντα υπάρχει ένας έλεγχος. Στις μεταγραφές πέραν του αγωνιστικού παίζει ρόλο και το οικονομικό. Μπορεί ένας παίκτης να είναι καλός για «Χ» ποσό, αλλά όχι για «δύο Χ». Επομένως πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή και δεν μπορεί ένας προπονητής από μόνος του να επιλέγει το ρόστερ. Πρέπει να υπάρχει και αξιολόγηση του οικονομικού κομματιού».

Για την αξιολόγηση που έκανε ο προπονητής: «Αυτή σίγουρα εξαρτάται από τον προπονητή, αλλά αυτό έρχεται σε συνάρτηση με το οικονομικό. Οι περισσότεροι παίκτες στην κατηγορία είναι ίδιοι και λίγο-πολύ ξέρουμε πόσο κοστίζει ο καθένας».

Για την επιλογή Ελευθερόπουλου που δεν ήταν αρεστή στον κόσμο: «Τα κριτήρια επιλογής ενός προπονητή είναι πολύ συγκεκριμένα για εμάς. Είναι κακό πως έχει επικρατήσει το ότι κάποιοι είναι προπονητές των ανόδων και προπονητές πιο ικανοί από τους άλλους, ενώ τα προσόντα τους δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν προπονητές για παράδειγμα που δεν μιλάνε Αγγλικά. Τι επικοινωνία να έχουν με τους παίκτες; Παρόλα αυτά αυτοί οι προπονητές θεωρούνται κορυφή. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι».

Για το ποδόσφαιρο που παίζει πλέον η ομάδα: «Σε τεχνικά θέματα δεν μπορούμε να μπούμε, αλλά με την έλευση του νέου προπονητή ήταν σίγουρο πως η ομάδα θα άλλαζε τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με ότι είχε δείξει στα πρώτα παιχνίδια. Η ομάδα παιχνίδι με το παιχνίδι προσπαθούσε περισσότερο και έδειξε πιο καλά στοιχεία και πιο ομαδικά. Οι παίκτες μπήκαν καλύτερα στους ρόλους τους και ήταν και θέμα χρόνου να αποκτήσουν ομοιογένεια και βελτιώθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό σε σχέση με αυτό που παρουσίαζε αρχικά».

Για το αν στόχος με την αλλαγή προπονητή ήταν η κορυφή: «Αυτή η απάντηση δεν μπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων. Είναι θέμα ερμηνείας του καθένα το «πας για πρωτάθλημα». Φέτος ξεκίνησαν πέντε ομάδες, που είχαν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από τις άλλες.

Μέσα σε αυτές ήταν και η δική μας ομάδα. Αυτές οι ομάδες ξεκίνησαν με τη φιλοδοξία να πάρουν το πρωτάθλημα, έστω κι αν ακούγονταν παρασκηνιακά πως κάποιος έχει προβάδισμα, όπως και αποδείχθηκε με τον Πανσερραϊκό, τον οποίο κάποιοι έχριζαν φαβορί και επιβεβαιώθηκαν. Νομίζω πως αγωνιστικά ωστόσο ο Πανσερραϊκός δεν έδειξε μεγάλες διαφορές από τις υπόλοιπες ομάδες. Είδαμε έναν πάρα πολύ καλό Ηρακλή, έστω κι αν είχε μεταπτώσεις σε μερικά παιχνίδια στα οποία έχασε βαθμούς από μικρές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μαζί με τη δική μας ξεκίνησαν με φιλοδοξίες πρωτιάς. Εμάς δεν άλλαξε αυτό, αλλά δεν μπορείς να είσαι εκτός πραγματικότητας, όταν η ομάδα έχει βαθμολογικά μικρή συγκομιδή στα πρώτα παιχνίδια. Αυτό δεν σημαίνει όπως πως πρέπει να τα παρατήσεις. Κάναμε και το δικό μας σερί και η ομάδα είχε ως στόχο να κυνηγά την όσο δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογία κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε θα σταματήσει και στο τελευταίο ματς που έρχεται το Σάββατο με τον Παναθηναϊκό Β’».

Για την εύνοια που είχε ο Πανσερραϊκός σε θέματα διαιτησίας: «Αυτό φαίνεται και βαθμολογικά. Αν βγάλεις την ομάδα του Πανσερραϊκού, όλες οι ομάδες είχαν απώλειες και έπαιρναν αυτό που έπαιζαν στο γήπεδο. Το σερί του Πανσερραϊκού δημιούργησε ανισότητα και κατά κάποιο τρόπο το πρωτάθλημα έχασε το ενδιαφέρον του. Είναι σημαντικό όμως πως μέχρι το φινάλε δεν υπήρξαν αδιάφορες ομάδες φέτος. Πολλά παιχνίδια κερδήθηκαν από βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες κι άλλες που ήθελαν τους βαθμούς τα έχασαν. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος και πιστεύω πως είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που έγινε φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές».

Για τις ομάδες που παίρνουν το χρίσμα του πρωταθλητή από το καλοκαίρι: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά το έχουμε δει. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύω του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Για τις ομάδες όπως Καλαμάτα και Λεβαδειακό που θέλουν να έρθουν στον Βόρειο όμιλο: «Πολλά ακούγονται. Δεν ξέρω. Ίσως θεωρούν πιο εύκολο τον δικό μας όμιλο. Δεν ξέρουμε τι ρόλο θα παίξει ο Απόλλων Σμύρνης του χρόνου. Δεν ξέρουμε πως θα είναι οι ομάδες του χρόνου. Ομάδες όπως η Αναγέννηση και ο Ηρακλής, πάλι του χρόνου θα έχουν τον ίδιο στόχο».

Για το προπονητικό τιμ: «Νομίζω πως θα παραμείνει το ίδιο. Είναι επιλογή του κ. Ελευθερόπουλου, αλλά όπως γνωρίζω θα μείνει το ίδιο. Τους συνεργάτες του, τους επιλέγει ο κ. Ελευθερόπουλος. Νομίζω πως είναι ικανοποιημένος και δεν βλέπω κάποιον λόγο για αλλαγή. Βέβαια δεν είναι μόνο ο Ελευθερόπουλος, αλλά και ο Βενετίδης, που είναι πολύ σημαντικός και ικανός, έχοντας τις ίδιες παραστάσεις. Είναι νομίζω ένα πολύ καλό δίδυμο αυτό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου