ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πέφτει η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

πέφτει-η-αυλαία-του-παγκοσμίου-κυπέλλ-875523

Μετά από 63 αγώνες και σχεδόν ένα μήνα συναρπαστικής δράσης στον αγωνιστικό χώρο, η Αργεντινή και η Γαλλία θα συναντηθούν σήμερα, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ, όπου και θα διεκδικήσουν το τρίτο τους τρόπαιο.

Αργεντινή και Γαλλία έχουν από δύο κατακτήσεις με τους Αργεντινούς να πανηγυρίζουν εντός έδρας το 1978 και στο Μεξικό το 1986, ενώ οι Γάλλοι κέρδισαν το πρώτο το 1998 στη χώρα τους και το 2018 στη Ρωσία.

Πριν από την έναρξη του μεγάλου αγώνα, προγραμματισμένος για τις 17:00 στο «Lusail Stadium», θα γίνει η τελετή λήξης που υπόσχεται να μείνει για πάντα στις μνήμες των 88.000 θεατών που αναμένονται στο στάδιο.

Μάχη για το χρυσό παπούτσι

Οι παίκτες της Αργεντινής και της Γαλλίας έχουν σίγουρα κίνητρο, όπως για τον Εμπαπέ και τον Μέσι ίσως να υπάρχει ένα έξτρα. Το χρυσό παπούτσι του Μουντιάλ που περνά στα χέρια του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Για την ώρα οι δυο τους έχουν σημειώσει από πέντε τέρματα.

Εάν υπάρχουν πολλοί παίκτες με τον ίδιο αριθμό τερμάτων, η ισοπαλία λύνεται με βάση τις ασίστ, και εάν και αυτές είναι ίσες, με βάση τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής. Δηλαδή όποιος έχει λιγότερα λεπτά συμμετοχής θεωρείται αποτελεσματικότερος και κερδίζει.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έδωσε για πρώτη φορά βραβείο στον πρώτο σκόρερ του τουρνουά το 1982. Όλοι οι νικητές του βραβείου υπολείπονται κατά πολύ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία. Πρόκειται για τον Γάλλο Ζιστ Φοντέν, ο οποίος σημείωσε το αξιοσημείωτο ρεκόρ με 13 γκολ κατά τη διάρκεια του τουρνουά του 1958.

Ντεσάμπ: «Μόνο ένας θα έχει το τρίτο αστέρι»

Στην εθνική Γαλλίας «φροντίζουν να λαμβάνουν τις μέγιστες προφυλάξεις» για να προστατευτούν από τον ιό που κυκλοφορεί στις τάξεις τους, δήλωσε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος είπε ότι δεν είχε τις «τελευταίες ιατρικές πληροφορίες», μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους.

«Έφυγα αρκετά νωρίς το πρωί, κοιμόντουσαν όλοι, δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το διαχειριστούμε ήρεμα σε σχέση με τις διαφορετικές καταστάσεις που δεν είναι παρόμοιες», είπε ο προπονητής της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Φροντίζουμε να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις, να προσαρμοστούμε, να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να υπερβάλλουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι προφανώς μια κατάσταση που εάν δεν υπήρχε, θα ήταν καλύτερα, αλλά τα καταφέρνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε ο Ντεσάμπ.

«Θύματα» τραυματισμών ο Τεό Ερναντέζ και ο Ολεριέν Τσουαμενί δεν συμμετείχαν στην προχθεσινή προπόνηση, όπως και οι, Κομάν, Βαράν και Κονατέ που είχαν συμπτώματα ίωσης, αφήνοντας τους «Μπλε» με 19 από τους 24 παίκτες πριν από τον τελικό.

Το «ιογενές σύνδρομο» που ανέφερε η εθνική Γαλλίας είχε επηρεάσει αρχικά τους Ουπαμεκανό και Ραμπιό, δύο βασικούς που δεν συμμετείχαν στον ημιτελικό με το Μαρόκο την Τετάρτη (2-0).

«Κάναμε τα πάντα για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι με την Αργεντινή. Ο Λιονέλ Σκαλόνι χρειάστηκε να διαχειριστεί και άλλες καταστάσεις όπως μια ήττα στο πρώτο ματς. Δεν έχω άγχος, το σημαντικό είναι να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Αυτή η ομάδα της Αργεντινής έχει μια πολύ σημαντική υποστήριξη φιλάθλων. Περιμένω μια εορταστική ατμόσφαιρα, οι φίλαθλοι της Αργεντινής είναι παθιασμένοι. Αναδίδουν μια θετική ατμόσφαιρα, είναι πολύ εκφραστικοί. Είναι μάλλον καλό γιατί είναι τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως ο αντίπαλός μας δεν θα είναι στην κερκίδα, αλλά στο γήπεδο. Και θα κυνηγήσουμε το όνειρό μας με τον ίδιο στόχο που έχουν και εκείνοι: μόνο ένας θα έχει το τρίτο αστέρι», πρόσθεσε.

Τέλος, για το μέλλον του στην εθνική Γαλλίας ο Ντεσάμπ σημείωσε: «Η ομάδα της Γαλλίας ήταν πάντα ό,τι πιο όμορφο μου έχει συμβεί στην επαγγελματική μου ζωή. Στην πρώτη μου ζωή ως παίκτης και τώρα. Είναι το πάθος του πολύ υψηλού επιπέδου. Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα της Γαλλίας, είμαι στην υπηρεσία της. Δεν είμαι ο πιο σημαντικός. Έχω μόνο το αυριανό παιχνίδι στο μυαλό μου».

Μέσι: «Είμαι έτοιμος.

Πάμε Αργεντινή!»

Ενα συγκινητικό μήνυμα του Τιάγκο Μέσι, ενός από τους τρεις γιους του Λιονέλ Μέσι, λίγες ώρες πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, δημοσίευσε, η μητέρα του και σύζυγος του διάσημου Αργεντινού Αντονέλα Ροκούτσο, προσφέροντας το καλύτερο κίνητρο στον Μέσι στην προσπάθειά του να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Πρόκειται για ένα μήνυμα γραμμένο με μολύβι χειρόγραφα σε ένα σημειωματάριο από τον Τιάγκο: «Γεννήθηκα στην Αργεντινή, τη χώρα του Ντιέγκο και του Λιονέλ…», ξεκινάει ο μεγαλύτερος από τους κληρονόμους του Λιονέλ Μέσι.

«Θέλω να κερδίσω το τρίτο, θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής… Και μπορούμε να δούμε τον Ντιέγκο, από τον παράδεισο, με τον Ντον Ντιέγκο και τη Λα Τότα να ενθαρρύνουν τον Λιονέλ…». Ο Λιονέλ Μέσι πάντως έγραψε χθες στο instagram: «Είμαι έτοιμος. Πάμε Αργεντινή!»,

Σφυρίζει ο Μαρτσίνιακ

Ο 41χρονος Σιμόν Μαρτσίνιακ θα είναι ο πρώτος διαιτητής από την Πολωνία που θα διευθύνει τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον ρέφερι που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο λόγω καρδιακής νόσου. Ο Πολωνός έχει ήδη «σφυρίξει» σε δύο αγώνες της τελικής φάσης της διοργάνωσης, ανάμεσα σε Γαλλία-Δανία (2-1) και Αργεντινή-Αυστραλία (2-1).

Ωστόσο, ο Μαρτσίνιακ δεν είναι ο μόνος Πολωνός που θα είναι στον αγωνιστικό χώρο.

Τη διαιτητική ομάδα θα συμπληρώσουν οι Βάβελ Σοκολνίτσκι, Τόμας Λιστκίεβιτς και Τόμας Κβιατκόβκι (VAR), οι οποίοι συνεργάστηκαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, ενώ 4ος θα είναι ο Αμερικανός Ισμαίλ Ίλσφαθ, δύο φορές διαιτητής της χρονιάς στη Major League Soccer.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου