ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ντέρμπι με πολλές αξέχαστες αναμνήσεις

ντέρμπι-με-πολλές-αξέχαστες-αναμνήσε-822497

Γερμανία – Ιταλία παίζουν σήμερα (10 μ.μ.) για 9η φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης

Γερμανία και Ιταλία ετοιμάζονται να ανταμώσουν σήμερα το βράδυ (10 μ.μ.) για 9η φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με τη σημερινή τιτανομαχία να είναι για τα προημιτελικά του Euro 2016.
Γερμανία και Ιταλία θεωρούνται δύο από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη, αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυο τους άλλωστε, έχουν κατακτήσει οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερα Euro! Το DNA τους από μόνο του αρκεί για να πρωταγωνιστήσουν σε μία μεγάλη διοργάνωση. Η Γερμανία δεν έχει επικρατήσει ποτέ της Ιταλίας σε επίσημο ματς. Ολες οι νίκες της (8) είναι σε φιλικά παιχνίδια!

Οι μεγάλες «μάχες» ανάμεσα στις δύο ομάδες, τόσο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν οι εξής:

Το πρώτο -άψυχο- ραντεβού

Το πρώτο επίσημο ραντεβού των δύο ομάδων έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, στη Χιλή, όπου βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο. Ωστόσο, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 0-0, μία διοργάνωση όπου κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Βραζιλία.

Η επική μάχη στο Μεξικό

Οχτώ χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του 1970, η Ιταλία τέθηκε αντιμέτωπη με τη Δυτική Γερμανία, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης της διοργάνωσης, μία «μάχη» όπου από πολλούς έμεινε στην ιστορία ως «ο αγώνας του αιώνα».

Η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε προβάδισμα μόλις στο 8ο λεπτό, χάρη σε γκολ του Μπονινσένια. Αξιοσημείωτο του αγώνα -μεταξύ άλλων- πως ο Μπεκενμπάουερ έβγαλε τον ώμο του όμως, έμεινε εντός του αγωνιστικού χώρου και συνέχισε να αγωνίζεται, με την ομάδα του να έχει χρησιμοποιήσει ήδη τις επιτρεπτές αλλαγές της.

Όλα έδειχναν πως η Ιταλία θα πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό όμως, στις καθυστερήσεις του δευτέρου μέρους, ο Σνέλινγκερ πέτυχε το μοναδικό του γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας του, σε 47 εμφανίσεις, για να στείλει το ματς στην παράταση.

Τα «πάντσερ» πήραν προβάδισμα με τον Μίλερ στο 94’, για να έρθει η ισοφάριση από τον Μπούργκνιτς (98’) κι η ανατροπή του σκορ από τον Ρίβα, στο 104’. Ο Μίλερ κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 110’ όμως, το γκολ του Ριβέρα ένα λεπτό μετά διαμόρφωσε το 4-3 κι έδωσε μία επική πρόκριση στην ομάδα του.

Στον τελικό ωστόσο, η Ιταλία λύγισε από την ασταμάτητη Βραζιλία (4-1), η οποία έφτασε στην κατάκτηση του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της.

Ξανά μαζί το 1978

Γερμανία κι Ιταλία συναντήθηκαν ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, στον δεύτερο γύρο, όπου για άλλη μία φορά ήρθαν ισόπαλες, δίχως κάποια εκ των δύο να βρίσκει δίχτυα. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, το ραντεβού ήταν τελείως διαφορετικό…

Ιταλικός θρίαμβος στον τελικό του 1982

Τα δύο «μεγαθήρια» βρέθηκαν ξανά μαζί, αυτή τη φορά στο τέλος της διαδρομής, με φόντο το πολυπόθητο τρόπαιο. Στον τελικό του Μουντιάλ του 1982, στις 11 Ιουλίου, η Ιταλία έμελλε να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στο βαρύτιμο τρόπαιο.

Έπειτα από ένα πρώτο μέρος δίχως τέρματα, όπου οι Ιταλοί έχασαν πέναλτι με τον Καμπρίνι, κατάφεραν και πήραν προβάδισμα στο 57ο λεπτό, με τον Ρόσι. Κι από εκεί και πέρα, έκαναν ό,τι ήθελαν…
Ταρντέλι (69’) κι Αλτομπέλι (81’) «έγραψαν» το 3-0, για να έρθει ο Μπράιτνερ και να διαμορφώσει απλώς το 3-1, στο 83ο λεπτό. Η Ιταλία ήταν για 3η φορά στην ιστορία της στην κορυφή του κόσμου.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε Euro το 1988, στην πρώτη φάση στους ομίλους, όπου ήρθαν ισόπαλες 1-1. Η επόμενή τους συνάντηση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε φάση ομίλων, έμελλε να… πονέσει τους Ιταλούς.

Ισοπαλία – αποκλεισμός στους ομίλους

Στο Euro του 1996, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στους ομίλους. Η «λευκή» ισοπαλία (σ.σ. η Γερμανία είχε ήδη προκριθεί) άφησε εκτός της διοργάνωσης την Ιταλία, η οποία βρήκε απέναντί της έναν εκπληκτικό Αντρέας Κέπκε. Τα «πάντσερ» από την άλλη, έφτασαν έως και την κατάκτηση του θεσμού.

«Σφαλιάρα» από την Ιταλία μέσα στο «σπίτι» της!

Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η Ιταλία έριξε μία… μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα» στη Γερμανία, η οποία αγωνιζόταν μέσα στο «σπίτι» της! Μάλιστα, στο «Westfalenstadion», η Γερμανία δεν είχε γνωρίσει ήττα σε 14 ματς! Μέχρι να έρθει η παρέα του Πίρλο…

Η κανονική διάρκεια τελείωσε δίχως γκολ ενώ όλα έδειχναν πως ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα και στην παράταση. Αμ δε… Στο 199’, ο Φάμπιο Γκρόσο σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντελ Πιέρο αποτελείωσε τους Γερμανούς, διαμορφώνοντας το 2-0 που έστειλε την Ιταλία στον τελικό! Εκείνη μάλιστα, επικράτησε 5-3 της Γαλλίας, στα πέναλτι, κατακτώντας για 4η φορά την κορυφή του κόσμου!

Πότε; Ποτέ!

Στις 28 Ιουνίου στον ημιτελικό του Euro 2012, η Γερμανία έψαχνε την πρώτη της νίκη σε επίσημο ματς κόντρα στην Ιταλία, με φόντο τον τελικό της διοργάνωσης. Μάλιστα, τα «πάντσερ» προέρχονταν από 15 σερί νίκες σε επίσημα ματς, συμπεριλαμβανομένων όλα τα ματς που είχαν δώσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η Ιταλία όμως φρόντισε για άλλη μία φορά να καταστρέψει τα όνειρά τους…
Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μάριο Μπαλοτέλι στην επίθεση και τον Μπουφόν στο τέρμα, η Ιταλία έφτασε σε μία ακόμη νίκη.

Ο πρώτος πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του ενώ ο έμπειρος πορτιέρο δήλωσε «παρών» σε κάθε πιθανή περίπτωση, κρατώντας το 2-1 (μείωσε στο τέλος ο Οζίλ με πέναλτι) που οδήγησε την ομάδα του στον τελικό! Εκεί ωστόσο, ηττήθηκε 4-0 από την Ισπανία.

Και σήμερα;

Επειτα από τέσσερα χρόνια λοιπόν, Γερμανία κι Ιταλία θα ανταμώσουν ξανά, αυτή τη φορά στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι Γερμανοί «διψούν» για εκδίκηση, ψάχνοντας την πρώτη τους νίκη κόντρα στους Ιταλούς σε επίσημο ματς ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής στη διοργάνωση δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα γκολ.

Η «σκουάντρα ατζούρα» από την άλλη όμως, απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο μεγάλη ομάδα παραμένει. Με ένα κατώτερο ποιοτικά ρόστερ σε σχέση με τα προηγούμενα χρονιά, νίκησε 2-0 την Ισπανία στους «16» και πλέον θα ψάξει την παρουσία της στους «4».

Το Euro 2016

Στην α’ φάση
3ος όμιλος
Γερμανία – Ουκρανία 2-0
Γερμανία – Πολωνία 0-0
Β. Ιρλανδία – Γερμανία 0-1

5ος όμιλος
Βέλγιο – Ιταλία 0-2
Ιταλία – Σουηδία 1-0
Ιταλία – Ιρλανδία 0-1

Φάση των «16»
Γερμανία – Σλοβακία 3-0
Ιταλία – Ισπανία 2-0

Προημιτελικά
2/7, 22:00 Γερμανία – Ιταλία [3] ΕΡΤ1
3/7, 22:00 Γαλλία – Ισλανδία [4] ΕΡΤ1

Ημιτελικά
6/7, 22:00 Πορτογαλία -Ουαλία ή Βέλγιο ΕΡΤ1
7/7, 22:00 Νικητής [3] – Νικητής [4] ΕΡΤ1

Τελικός
10/7, 22:00 ΕΡΤ1

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου