ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Χείμαρρος» η Στέλλα – Ηρώ Λεδάκη: «Για αυτό παράτησα τον αθλητισμό»

χείμαρρος-η-στέλλα-ηρώ-λεδάκη-για-766241

Του λόγους που την ανάγκασαν να σταματήσει τον αθλητισμό εξήγησε η πρώην πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Στέλλα – Ηρώ Λεδάκη, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντας της Ομοσπονδίας.

Η πρώην πρωταθλήτρια μίλησε για τα εμπόδια που συνάντησε στην καριέρα της από παράγοντες με πολλά χρόνια παρουσίας στον ΣΕΓΑΣ.

«Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα. Ακόμα θυμάμαι ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πήγα χωρίς τα δικά μου κοντάρια για να αγωνιστώ. Όταν ρώτησα γιατί συνέβη αυτό, μου είχαν απαντήσει ότι δεν περίμεναν ότι θα έκανα το όριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίδοση που παρεμπιπτόντως είχα κάνει από το 2011. Εκτός αποστολής είχε μείνει και ο τότε προπονητής μου, με την αιτιολογία ότι ήταν Κύπριος. Στην ομοσπονδία είχαν δοθεί χρήματα από την ΕΟΕ για προετοιμασία αθλητών. Τα διαχειρίστηκαν όπως ήθελαν. Όταν ρώτησα για το ποσό που αφορούσε εμένα, μου είπαν όταν τα χρήματα είχαν καταναλωθεί. Συνέχισα να προσπαθώ για να γίνω καλύτερη. Το 2014 τραυματίστηκα. Για την αποθεραπεία μου πήγα στην Γερμανία, σε γιατρό της Μπάγερν. Για να γίνει αυτό, όμως, πλήρωσα από την τσέπη μου τα μισά χρήματα, αν και ήμουν αθλήτρια της εθνικής ομάδας. Συνήλθα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχα το όριο για να πάρω μέρος στους Πανευρωπαϊκούς. Δεν πήγα ποτέ. Ήταν σαν τιμωρία, μου είχαν πει. Έμεινα να κοιτάζω με απορία. Ήταν η εποχή που για δικούς τους λόγους ήθελαν να φύγω από τους ξενώνες του ΟΑΚΑ. Ακόμα και τα κοντάρια για το επί κοντώ τα πλήρωνα με δικά μου χρήματα. Από την δουλειά που έκανα τότε για να έχω και τη δυνατότητα να γυμνάζομαι. Μόνο μία φορά πλήρωσε ο ΣΕΓΑΣ για την αγορά κονταριών», ανέφερε στο stivos.sports3.gr.

«Ήξερα ότι ο αθλητής είναι πρότυπο. Εγώ, ωστόσο, βίωσα υποτιμητικές συμπεριφορές από ανθρώπους που είναι στις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια. Αυτό με θυμώνει. Ειδικά όταν δεν πήγα στους Πανευρωπαϊκούς, αν και είχα το όριο, ήταν για μένα “χαστούκι”. Δεν θέλω τα νέα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις ίδιες πρακτικές και γι’ αυτό μιλάω. Προσωπικά, όμως, και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ξέρω αν θα άφηνα τα παιδιά μου να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό», πρόσθεσε.

«Τα πάντα καταγράφονται μέσα σου. Επέρχεται η εξισορρόπηση, αλλά τίποτα δεν σβήνεται. Δέχεσαι στην καθημερινότητά σου καταστάσεις που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές σου. Τις παρουσιάζουν ως συμβατές με την ηθική σου και τα πιστεύω σου. Δεν είναι, όμως. Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, να γίνει η πυροδότηση. Το ξέσπασμα. Λες τα όσα έχεις βιώσει και επανέρχεσαι στις αρχές σου. Γι’ αυτό όποιος θέλει να πει κάτι, να καταγγείλει πρόσωπα και καταστάσεις, πρέπει να το κάνει, όσο καιρός και αν έχει περάσει. Ότι σε ενοχλεί πρέπει να το πεις για να μην αλλάξει η εικόνα που εσύ θέλεις για τη ζωή σου, να μην αλλάξουν μέσα σου οι αρχές που πρεσβεύεις. Με την πυροδότηση μέσα σου αποκαθίσταται και η τάξη, λέγοντας όλα όσα σε ενόχλησαν και κρύβονταν στο υποσυνείδητό σου. Ο χρόνος που θα γίνει αυτό, δεν έχει και τόσο σημασία. Γι’ αυτό και εγώ αποφάσισα να μιλήσω τώρα…», πρόσθεσε η πρώην πρωταθλήτρια.

Με 4μ.50 (2013) η Στέλλα Λεδάκη είναι κάτοχος της πέμπτης καλύτερης επίδοσης όλων των εποχών στη χώρα μας στο άλμα επί κοντώ. Αποχώρησε από τον στίβο, απογοητευμένη. Στα 32 της χρόνια συνεργάζεται, ως ψυχολόγος, με μία μεγάλη εταιρία αθλητικών ειδών, κοιτάζει τους πάντες κατάματα και δεν λειαίνει τις γωνίες των όσων υποστηρίζει ότι βίωσε ως πρωταθλήτρια του στίβου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου