ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μίλτος Καλόγηρος: «Με γνώμονα το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Μαγνησίας»

μίλτος-καλόγηρος-με-γνώμονα-το-καλό-τ-651643

Ο Μίλτος Καλόγηρος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας αφού είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Συνέντευξη

στον ΗΛΙΑ ΣΧΟΡΤΣΑΝΙΤΗ

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την ψηφοφορία έχουν μόνο 18 σωματεία που εγγράφηκαν στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ο τωρινός πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Περικλής Λασκαράκης δεν θα είναι υποψήφιος σε μία θέση, την οποία διατηρούσε για έξι συναπτά έτη. Επίσης, υποψήφιοι για το νέο διοικητικό συμβούλιο της τοπικής Ένωσης δεν θα είναι οι κ. κ. Δημήτρης Φραντζής, Χρήστος Σαλάτας και Παντελής Παπαεμμανουηλίδης.

Τώρα για την θέση του προέδρου, ο μοναδικός που έθεσε υποψηφιότητα είναι ο νυν γενικός γραμματέας κ. Μίλτος Καλόγηρος, ένας διορατικός άνθρωπος που έχει «φάει» με το «κουτάλι» τα γήπεδα και από τον Απρίλιο θα είναι και ο νεότερος σε αυτή τη θέση.

Ο Μίλτος Καλόγηρος υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου, παίζοντας μάλιστα σε 232 αγώνες, ενώ ασχολήθηκε και με την προπονητική και ήταν στο «τιμόνι» της τεχνικής ηγεσίας του Αστέρα Ριζομύλου, Ορμινίου, ΓΣ Αλμυρού και της Κ19 του Ολυμπιακού Βόλου. Επίσης, καθοδήγησε από τον πάγκο και τη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΣ Βόλος 2004, η οποία γνώρισε μεγάλες στιγμές στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής Γυναικών.

Ο Μίλτος Καλόγηρος έκανε μία εκ βαθέων «εξομολόγηση» στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νέο του αυτό εγχείρημα, αλλά και τις σκέψεις για την επόμενη ημέρα στον παλμό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Μαγνησίας. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Οι λόγοι που σας οδήγησαν, ώστε να θέσετε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της ΕΠΣΘ;

«Από το 2015 ασχολούμαι με τα διοικητικά δρώμενα της ΕΠΣΘ από το πόστο του γενικού γραμματέα. Από την στιγμή που ο κ. Λασκαράκης δήλωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την θέση του προέδρου, εξέφρασα την επιθυμία να θέσω υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της ΕΠΣΘ. Βέβαια, για να προχωρήσω σε αυτή τη δήλωση είχα την αμέριστη συμπαράσταση από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και από αρκετούς προέδρους με τους οποίους συζήτησα μαζί τους».

Πως μπορεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Μαγνησίας να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο;

«Βασικός μας στόχος και απόλυτη προτεραιότητα μας αποτελεί η εξέλιξη των ακαδημιών. Οταν μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δίνουμε πάντα βάση στα τμήματα υποδομής και στα «φυτώρια» των ομάδων. Ανέκαθεν το ερασιτεχνικό αποτελεί την «δεξαμενή» ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πρέπει να στελεχώσουν τις μεγάλες ομάδας της Μαγνησίας, αλλά και να προωθηθούν σε σωματεία ανώτερων κατηγοριών. Ως διοίκηση της ΕΠΣΘ κοιτάξαμε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι την τελευταία εξαετία μέσα από τις μικτές ομάδες και τα πρωταθλήματα ακαδημιών. Σίγουρα θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο και μέσα από σωστό προγραμματισμό και ακριβές οργανόγραμμα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Μαγνησίας».

Πώς μπορούν τα ερασιτεχνικά σωματεία να αποκτήσουν οικονομικές «ανάσες» και να μειωθεί το κόστος των εξόδων τους;

«Φυσικά οι καταστάσεις ήταν δύσκολες πριν την πανδημία, πόσο μάλλον τώρα και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Κατανοώ απόλυτα ότι οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων «ματώνουν» οικονομικά και πρέπει να βρούμε κι άλλους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση τους. Ηδη από την περσινή περίοδο βοηθάμε με δύο δωρεάν διαιτησίες και με την μείωση σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις δηλώσεις συμμετοχής. Επίσης, εξασφαλίσαμε μείωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις μετακινήσεις των σωματείων στα νησιά των Βορείων Σποράδων και θα συνεχίσουμε να εξασφαλίσουμε αυτή την μείωση και με το παραπάνω τη νέα χρονιά».

Υπάρχουν προβλήματα στο θέμα των γηπέδων τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια της Μαγνησίας; «Με την κατασκευή του ανακαινισμένου βοηθητικού του ΕΑΚ Βόλου και του Αθλητικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία «Ολγα Βασδέκη», θεωρώ ότι λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης μας τόσο για την διεξαγωγή των προπονήσεων, όσο και των επίσημων αγώνων. Εδώ θα ήθελα να τονίσω και την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Βόλου και ιδιαίτερα του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου και με προσωπικές του ενέργειες υλοποιήθηκε η κατασκευή των δύο παραπάνω γηπέδων που σας ανέφερα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως είμαστε από τις λίγες Ενώσεις που δεν έχουμε το βασικό μας σπίτι. Βέβαια ο Δήμος Βόλου μας παραχώρησε έναν χώρο για τα γραφεία μας, αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μας ο πολυπόθητος αυτός στόχος να γίνει πραγματικότητα και να καθιερωθεί ως ένα μουσείο με ιστορικά κειμήλια από τον τοπικό μας χώρο. Από την άλλη δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα στα περιφερειακά γήπεδα της Μαγνησίας».

Ποια είναι η συνεργασία της ΕΠΣΘ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, όπως και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη είναι άνθρωποι του αθλητισμού και το απέδειξαν με την κατασκευή γηπέδων και θεσμοθέτηση έργων. Οι άνθρωποι της περιφέρειας ανταποκρίθηκαν άμεσα με την παροχή θερμόμετρων για τις αποστολές των ομάδων. Πιστεύω πως και αυτός φορέας θα βρίσκεται στο πλευρό μας».

Ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΠΣΘ όσον αφορά σε συνανθρώπους μας που έχουν άμεση ανάγκη;

«Από το 2015 η ΕΠΣΘ δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο σε συνανθρώπους μας που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και η συμβολική αυτή κίνηση ανθρωπιάς δεν θα πάψει να υφίσταται. Δυστυχώς ζούμε και βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας αποτελεί πρωτεύον θέμα. Ήδη υπάρχει ομάδα παλαιμάχων που είναι θερμός συμπαραστάτης σε αυτό το κομμάτι, ενώ θα δημιουργηθεί και τράπεζα αίματος για ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Υπάρχει η δυνατότητα από την νέα διοίκηση της ΕΠΣΘ να φιλοξενηθούν αγώνες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο;

«Η Μαγνησία βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και θεωρώ πως υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικήσουμε αγώνες υψηλότερου επιπέδου τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο ποδόσφαιρο. Ο ΑΣ Βόλος 2004 κατέγραψε σπουδαία πορεία με πρωταγωνιστικές βλέψεις παλαιότερα στην Α’ Εθνική, ενώ και ο Μαγνησιακός πραγματοποιεί τη δική του φιλότιμη προσπάθεια. Το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο και οι γυναίκες αθλήτριες αποδίδουν εξίσου καλά, όπως και οι άνδρες. Σίγουρα οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες το στηρίζουν περισσότερο, αλλά και η ΕΠΟ θα συνεχίσει να κάνει περισσότερες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την διεξαγωγή κάποιου φιλικού αγώνα είναι το αεροδρόμιο, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο έμπειρος παράγοντας ευχήθηκε: «Εύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας και να επιστρέψουμε με ασφάλεια και υγεία στους αγωνιστικούς χώρους. Προσωπικά θυμάμαι τον εαυτό μου μια ζωή στα γήπεδα και θυσιάζω την οικογένεια μου κάθε Σαββατοκύριακο. Τόσο εγώ όσο και το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΘ θα δουλέψουμε με γνώμονα το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Μαγνησίας. Σας ευχαριστώ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου