ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναδιάρθρωση και με τη… βούλα της ΕΠΟ

αναδιάρθρωση-και-με-τη-βούλα-της-επο-555556

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε χθες το πρωί και ενέκρινε την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Απαντες πλέον θα περιμένουν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και την ψήφισή της, προκειμένου να εφαρμοστεί και επίσημα από τη νέα σεζόν.

Οπως ανακοινώθηκε με απόφασή της ΕΠΟ η Super League 2 θα διοργανώνεται από τη Football League. Επιπλέον, τα μπαράζ μεταξύ του 13ου της Super League και του 2ου της Football League θα γίνουν στις 15 και 19 Μαΐου. Η σειρά των αγώνων θα καθοριστεί σε κλήρωση στις 7 Μαΐου.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπως ανακοινώθηκαν: Συνεδρίασε σήμερα (σ.σ. χθες) η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., παρόντων των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κκ. Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Μάριου Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ.

Στην Ε.Ε. παρουσιάστηκε επιστολή της Γ.Γ. της FIFA κ. Φάτμα Σαμούρα σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής Παρακολούθησης και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA προς την επιτροπή ομοσπονδιών-μελών της διεθνούς ομοσπονδίας, αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της FIFA στην επιστολή του Μαΐου του 2018. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, για την καταπολέμηση του οποίου οι διεθνείς ομοσπονδίες ζητούν άμεσες λύσεις.

Ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

Ενεκρίθη το πλάνο αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, όπως είχε αποφασιστεί από την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. στις 24 Αυγούστου 2018. Η σχετική απόφαση, με τις απαραίτητες νομοτεχνικές παρεμβάσεις, θα αποσταλεί άμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δέουσες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Με απόφαση της Ε.Ε. η Super League 2 θα διοργανώνεται από τη Football League, η Α’ ΠΕΟΔ θα ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, ενώ τα πρωτοβάθμια δικαιοδοτικά όργανα θα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει ώς σήμερα.

Οι αγώνες μπαράζ για τη συμμετοχή μίας ομάδας στο πρωτάθλημα της Super League της περιόδου 2019-20 (13ος της SL -2ος της FL) θα διεξαχθούν στις 15 και 19 Μαΐου 2019. Η κλήρωση για τον καθορισμό της σειράς των αγώνων θα γίνει στην ΕΠΟ στις 7 Μαΐου 2019.

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. θα συγκληθεί στις 28 Ιουνίου 2019, στις 10πμ, στην Αθήνα.

Θα δρομολογηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σπάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου των εθνικών ομάδων στην περιοχή, εφόσον η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η συμφωνία αφορά έκταση 40-50 στρεμμάτων, με δυνατότητα χρήσης εκ μέρους της Ε.Π.Ο. για 50 χρόνια.

Οι κατηγορίες της νέας σεζόν

SuperLeague: 14 ομάδες

Super League 2: 12 ομάδες

Football League: 14 ομάδες

Γ’ Εθνική: 106 ομάδες

Πώς θα διαμορφωθούν οι 14 ομάδες της Super League την επόμενη σεζόν:

Οι πρώτες 12 της βαθμολογίας θα μείνουν και τη χρονιά 2019-2020.

Θα προστεθεί ο πρωταθλητής της Football League (ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ).

Η τελευταία θέση θα κριθεί από το μπαράζ μεταξύ του 13ου της Super League και του 2ου της Football League.

Πώς θα διαμορφωθούν οι 12 ομάδες της Super League 2 την επόμενη σεζόν:

Οι 8 ομάδες από τις θέσεις 3 έως 10 της φετινής Football League.

Οι 3 ομάδες που θα υποβιβαστούν από την Super League.

Η 1 ομάδα που θα κριθεί από το μπαράζ μεταξύ του 13ου της Super League και του 2ου της Football League.

Πώς θα διαμορφωθούν οι 14 ομάδες της Football League την επόμενη σεζόν:

Οι 2 ομάδες που θα τερματίσουν φέτος στην 11η και την 12η θέση της Football League.

Οι 8 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες φέτος στην Γ’ Εθνική.

Οι 4 ομάδες που θα προκύψουν από τα μπαράζ της Γ’ Εθνικής (οι 8 δεύτεροι των ομίλων μεταξύ τους).

Αλ. Μεϊκόπουλος: Είναι λάθος, να επανεξεταστεί η αναδιάρθρωση

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σε δήλωσή του για την αναδιάρθρωση τόνισε πως δεν είναι μόνο οι ιστορικές ομάδες του Ολυμπιακού και της Νίκης, αλλά τουλάχιστον 12 περιφερειακές ομάδες που ανήκουν σε πρωτεύουσες νομών όπως Καλαμάτα, Βέροια, Καβάλα κ.ά. Αρχικά σχολίασε: «Ολες οι ομάδες αυτές βάσει της πρότασης που κατέθεσε η Νίκη Βόλου λένε ότι συμφωνούν με την ουσία και το περιεχόμενο της αναδιάρθρωσης, αλλά το πρόβλημα παρατηρείται στον χρόνο εφαρμογής κι έχουν δίκιο γιατί όταν καταθέτεις ένα σχέδιο προς τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, οι ομάδες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους κι όλος ο κόπος πάει χαμένος. Με το καινούργιο σύστημα δημιουργείται ενδιάμεση κατηγορία κι όσοι παλεύουν από την Γ’ Εθνική να πάνε στη Β’ επί της ουσίας μένουν στην Γ’ Εθνική. Είναι λάθος. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Αθλητισμού θα πρέπει να το επανεξετάσει άμεσα μαζί με την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Νομίζω θα επικρατήσει η σύνεση, σε διαφορετική περίπτωση λέω ότι διαφωνώ κάθετα αν προχωρήσει, κι αν έρθει στη Βουλή τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ενώ σε ερώτηση για το αν θα καταψηφίσει, δήλωσε ότι «μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Κολυνδρίνη: Απόφαση ερήμην των ιστορικών ομάδων

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μετά τη διαφαινόμενη εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου από την περίοδο 2019-2020, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η απόφαση που λαμβάνεται ερήμην των ιστορικών ομάδων μας, του Ολυμπιακού και της Νίκης, που εξακολουθούν να διαγράφουν μια μεγάλη και δύσκολη πορεία, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν θα δεχθούμε την άδικη απόφαση που θα λάβουν οι διοικήσεις. Ο αιφνιδιασμός δεν θα γίνει αποδεκτός και θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος και οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υποστήριξη των ιστορικών σωματείων μας.

Ιάσονας Αποστολάκης: Να στηρίξουμε όλοι τον Ολυμπιακό και τη Νίκη

Μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη με εκπροσώπους της ΕΠΟ και τη διαφαινόμενη εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου από την περίοδο 2019 – 2020, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για τον Βόλο» και υποψήφιος δήμαρχος Ιάσονας Αποστολάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παρακολουθήσαμε από κοντά τη μεγάλη προσπάθεια των δύο ιστορικών ομάδων της πόλης μας, του Ολυμπιακού και της Νίκης, οι οποίες διέγραψαν φέτος μια εξαιρετική πορεία στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Θεωρούμε ότι στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που κατέβαλαν οι ομάδες μας, απέναντι σε παθογένειες του παρελθόντος και σε «μυστήριους» ιδιοκτήτες, δεν μπορεί να δοθεί η χαριστική βολή. Όπως, επίσης, δεν μπορεί να δοθεί η χαριστική βολή σε άλλες δώδεκα ομάδες της περιφέρειας, καθώς και δυο του κέντρου με ανάλογη ιστορία, που έχουν συστρατευτεί στον ίδιο αγώνα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν την ίδια ώρα επιβραβεύονται και χρηματοδοτούνται με λεφτά του ελληνικού λαού μέσω της ΕΡΤ όλοι εκείνοι που έφεραν σε ανυποληψία το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στην πόλη μας και με «μαγικές συνταγές» διατηρούν ομάδες χωρίς λαϊκό έρεισμα, που κατ’ επανάληψη έχουν κατηγορηθεί για παράνομο στοιχηματισμό.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να στηρίξουν με τη σειρά τους τις ιστορικές ομάδες ΝΙΚΗ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, επιμένοντας στην αναδιάρθρωση από την χρονιά 2020 – 2021, χωρίς αιφνιδιασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές, τις τεχνικές ηγεσίες και τις διοικήσεις τους, καθώς και στους φιλάθλους, που στάθηκαν κοντά στις ομάδες και τις στήριξαν με κάθε τρόπο.

Νάνσυ Καπούλα: Να καταψηφιστεί η τροπολογία για την αναδιάρθρωση

Σε δήλωσή της η υποψήφια δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής του συνδυασμού «Βόλος, Εξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα, αναφορικά με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, αναφέρει: Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό με τροπολογία, που φέρει ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης στη Βουλή, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Νίκη Βόλου θα υποχρεωθούν και του χρόνου να παίξουν στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρόλο το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες της πόλης διεκδικούν την άνοδό τους σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Με αφορμή και μόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ο υφυπουργός προχωρεί από φέτος στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ποδοσφαίρου, χωρίς να λάβει υπόψη του, το δίκαιο που ζητεί να εφαρμοστεί η πόλη του Βόλου, και όχι μόνο.

Επαναλαμβάνω ότι εμείς, όπως και οι δύο ιστορικές ομάδες της πόλης μας, είμαστε υπέρ δίκαιης αναδιάρθρωσης προς όλες τις κατηγορίες και τις ομάδες από την μεθεπόμενη σεζόν, όπως ορίζουν άλλωστε οι κανόνες του αθλητισμού παγκοσμίως.

Σε αντίθεση με την ξενόφερτη και «φυτευτή» ποδοσφαιρική ομάδα, Πύδνα Κατερίνης -η οποία ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε ομάδα του Βόλου και υποστηρίζεται από την νυν δημοτική αρχή- που έχει ζητήσει την ισχύ της αναδιάρθρωσης από φέτος. Οι λόγοι φυσικά προφανείς…

Ο Ολυμπιακός και η Νίκη Βόλου δεν είναι απλά δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, είναι οι διοικήσεις τους, οι οποίες αγκαλιάζουν όλο το φάσμα του αθλητισμού, σε όλες τις ηλικίες, μέσα στην πόλη.

Ζητούμε από τους τοπικούς βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία της αναδιάρθρωσης του ποδοσφαίρου που ο υπουργός Αθλητισμού θέλει να ισχύσει από τη φετινή σεζόν και να στηρίξουν το δίκαιο των δυο ιστορικών ομάδων της πόλης, του Ολυμπιακού και της Νίκης Βόλου.

Βασιλειάδης: Υπάρχει ένα ξέφωτο, αλλά ο γκρεμός είναι πάντα πολύ κοντά

O υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε στο Sport Fm για όλα τα ανοιχτά θέμα του ποδοσφαίρου, την αναδιάρθρωση, το VAR, τα οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ και τον τελικό του Κυπέλλου.

Για την αναδιάρθρωση είπε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί πρωτάθλημα με 26 αγωνιστικές, αλλά με μίνιμουμ 32, σύμφωνα με τις επιταγές της Nova και της ΕΡΤ κι αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη μια πρόταση στο τραπέζι (σ.σ. από την πλευρά της ΑΕΚ).

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την αναδιάρθρωση: Είμαστε στη χώρα που πανηγυρίζουμε τα αυτονόητα, αλλά μπορούμε να πούμε πως είμαστε ευχαριστημένοι. Διαμορφώσαμε πέρσι ένα πλάνο, δύσκολα και σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Δεν είναι καλή εικόνα για το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που βάλλεται από παντού και έχει πολλά προβλήματα, να έρχεται και μια εικόνα ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα, πως βγάζουμε από χρονιά σε χρονιά. Τώρα θέλουμε να φτιαχτεί ένα πλάνο σε βάθος χρόνου, με σοβαρές και δομικές αλλαγές. Εμείς θέλουμε με νομικές διαδικασίες να το διασφαλίσουμε αυτό. Να καθίσουν κάτω η ομοσπονδία και οι λίγκες για να κάνουμε έναν σοβαρό προγραμματισμό για το πού θέλουμε να πάμε. Γιατί υπάρχει ένα ξέφωτο, αλλά ο γκρεμός είναι πάντα πολύ κοντά.

Για τον τρόπο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος: Το σχέδιο προβλέπει να δούμε πώς πάει το μοντέλο με τις 14 ομάδες και βλέπουμε. Τηρούμε τα συμφωνημένα, αυτά αποφασίστηκαν. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για το ποια θα είναι η μορφή του πρωταθλήματος, γιατί δεν μπορεί να έχει 26 αγωνιστικές. Η συμφωνία με την ΕΡΤ και τη Nova προβλέπει μίνιμουμ 32 αγωνιστικές. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον κύριο Λυσάνδρου. Το θέμα είναι να έχουμε ένα ενδιαφέρον προϊόν, που θα βλέπεται. Φέτος ήταν ένα καλύτερο πρωτάθλημα, με τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, πολλή δουλειά, πολλά χρόνια και διάθεση από όλους.

Tο αν τα χρήματα της ΕΡΤ είναι ανταποδοτικά: Είναι τόσα όσα να διασφαλίζουν ένα οικονομικά υγιές περιβάλλον, που θα οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια άλλη μέρα. Όλα αυτά είναι όμως δυνητικά. Πολλές φορές οι ίδιοι οι συμμετέχοντες το τορπιλίζουν, συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος. Περιμένω κι εγώ να δω τα επόμενα βήματα. Όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες 15 μέρες, για να είμαι ειλικρινής, δεν με γεμίζουν με αισιοδοξία. Το ισοζύγιο των θετικών-αρνητικών είναι θετικό. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κατοίκους όλης της επικράτειας να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Είδαμε, επίσης, ένα πιο ισορροπημένο οικονομικά πρωτάθλημα και του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότερο.

Για τις αλλαγές που περιμένει μετά την αναδιάρθρωση: Περιμένω να αλλάξουν πολύ περισσότερα πράγματα. Ήδη από φέτος έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Δεν υπάρχει ομάδα που να χρωστά σε ποδοσφαιριστές ή στο Δημόσιο, κάτι που είναι σημαντικό και δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, εξ όσων γνωρίζω, ισχύει. Το δεύτερο που είδαμε από τα περασμένα είναι πως έχουμε έναν κουμπαρά που υπάρχει για τα πριμ και τα πρόστιμα. Υπάρχει μια σύμβαση που λειτουργεί καλά».

Για τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία: Περιμένουμε να τελειώσουμε με την UEFA το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για το match fixing. Περιμένουμε το πλαίσιο για να προχωρήσουμε νομοθετικά και θέλουμε να φτιάξουμε μια κατηγορία πρότυπο, θέλοντας αυτό να επεκταθεί και στην πρώτη κατηγορία. Σκεφτείτε μια Football League στην οποία θα έπαιζαν οι δεύτερες ομάδες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ. Πρέπει και το ίδιο το ποδόσφαιρο να πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει βιώσιμο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο χρήματα στις ΠΑΕ, αλλά και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Για το πώς κατέληξε στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης: Την έρευνα δεν την έβγαλα από το κεφάλι μου, έγινε κανονικά και με δαπάνη της Λίγκας. Θέλουμε ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν, με ομάδες που δεν έχουν οικονομικές εξαρτήσεις, που είναι βιώσιμες κλπ. Αυτά τα βήματα κάνουμε, για να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες σκιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου