ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αλλαγές θα φέρει το νέο δίκτυο οπτικών ινών

αλλαγές-θα-φέρει-το-νέο-δίκτυο-οπτικών-851206

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αλλαγές θα φέρει το νέο δίκτυο οπτικών ινών

10/8/2008

 

Πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο σε ταχύτητες τέσσερις ή και περισσότερες φορές υψηλότερες σε σχέση µε αυτές που προσφέρουν αυτή τη στιγµή οι γρήγορες συνδέσεις ADSL. Μετάδοση τηλεοπτικού περιεχοµένου υψηλής ευκρίνειας (high definition) όπου η ποιότητα είναι τέσσερις φορές καλύτερη από τη σηµερινή και πλησιάζει εκείνη ενός κινηµατογράφου. Τηλεδιασκέψεις όπου αισθάνεσαι ότι ο συνοµιλητής σου είναι …δίπλα σου. Περιήγηση σε τρισδιάστατους εικονικούς κόσµους.

Αυτές είναι ορισµένες από τις εφαρµογές που είναι σε θέση να προσφέρουν τα δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία αποτελούν το επόµενο βήµα στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υποδοµών. Η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει µία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποκτήσει ένα τέτοιου είδους δίκτυο, το οποίο θα φθάνει, µάλιστα, µέχρι τα σπίτια περίπου 2 εκατ. ελληνικών οι-κογενειών, εφόσον το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ξεπεράσει τα πολλαπλά εµπόδια που είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και υλοποιηθεί µε σωστό τρόπο.

Το χρονικό

Το συγκεκριµένο σχέδιο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα πλάνα του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε κάνει µία πρώτη παρουσίαση του πλάνου, το οποίο εντάσσεται στην Ψηφιακή Στρατηγική 2008-2013 της ελληνικής κυβέρνησης, στις αρχές του περασµένου Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, η εταιρεία συµβούλων Α.Τ Kearney σε συνεργασία µε την Planning έκαναν µία προκαταρκτική µελέτη προκειµένου να εντοπίσουν τις επιχειρηµατικές ευκαιρίες που υπάρχουν και να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις για την υλοποίηση του έργου, το κόστος του οποίου θα κυµανθεί µεταξύ 2,2 και 2,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, αναµένεται να υπάρξουν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ που θα χρησιµοποιηθούν για την ενίσχυση της ζήτησης µέσω της επιδότησης συγκεκριµένων οµάδων του πληθυσµού, κάτι που θα γίνει -πιθανότατα- µέσω της εταιρείας Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ που έχει δηµιουργήσει η Ειδική Γραµµατεία Ψηφιακού Σχεδιασµού για την αξιοποίηση των πό-ρων του ΕΣΠΑ για την προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα µας.

Την περασµένη Τετάρτη, ο κ. Χατζηδάκης µαζί µε τον υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών, Γ Αλογοσκούφη αποφάσισαν ότι το µοντέλο που θα χρησιµοποιηθεί για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου θα είναι αυτό της

σύµπραξης δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, µε την κρατική χρηµατοδότηση να εκτιµάται ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των υποδοµών.

Περισσότερες λεπτοµέρειες αναµένονται στο τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθεί και ο ακριβής αριθµός των νοικοκυριών που θα αποκτήσουν σύνδεση οπτικών ινών. Σηµειωτέον πως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν συνδεδεµένα σπίτια πριν από το 2012-2013, ενώ, όπως είναι µάλλον αναµενόµενο, τα πρώτα νοικοκυριά θα βρίσκονται στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οπτικές και… οπτικές

Μία απορία που έχει δηµιουργηθεί µετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις είναι αναφορικά µε τις διαφορές µεταξύ των υποδοµών οπτικών ινών που έχουν ανακοινώσει ότι διαθέτουν πολλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, hellas online, On Telecoms, Forthnet, Tellas, Vivodi, κ.ά.) και του εν λόγω έργου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ουσιαστικά, τα δίκτυα οπτικών ινών που έχουν δηµιουργήσει οι πάροχοι προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών σύνδεσης µεταξύ των κόµβων που διαθέτουν σε διάφορα σηµεία είτε µίας πόλης είτε ολόκληρης της χώρας. Οι συνδροµητές τους συνεχίζουν να συνδέονται µέσω του «παραδοσιακού» καλωδίου από χαλκό που έχει εγκαταστήσει ο ΟΤΕ και χρησιµοποιείται και για την τηλεφωνία.

Τα ίδια καλώδια χρησιµοποιούνται και για τις συνδέσεις ADSL και το -θεωρητικό-όριο σε ταχύτητα φθάνει τα 24 Mbps, η οποία επιτυγχάνεται µόνο υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις και συνθήκες. Στην περίπτωση του σχεδίου του ΥΜΕ, οι οπτικές ίνες πρόκειται να φθάσουν µέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) ή έστω ένα κτήριο (fiber to the building -FTTB), οπότε ο συνδροµητής µπορεί να απολαύσει εντυπωσιακά υψηλές ταχύτητες δεδοµένων. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περιπτώσεις παρόχων που προσφέρουν συνδέσεις οπτικών ινών σε κτίρια (π.χ. hellas online µέσω των Αττικών Τηλεπικοινωνιών και On Telecoms), οι πελάτες, όµως, είναι κατά κύριο λόγο εταιρείες.

Οι υπηρεσίες

Τα οφέλη από την απόκτηση µίας σύνδεσης οπτικών ινών είναι σηµαντικά. Πέραν της πραγ-

µατικά απίστευτα γρήγορης πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο, µία τέτοια σύνδεση επιτρέπει την παροχή µίας σειράς από καινοτόµες υπηρεσίες, οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πραγµατοποίησης συναλλαγών. Για παράδειγµα, είναι εφικτή η πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή ακόµη και σε τηλεοπτικό περιεχόµενο …τριών διαστάσεων.

Επίσης, θα µπορεί κάποιος να κλείνει το δωµάτιο σε ένα ξενοδοχείο και να µπορεί να το «βλέπει» µέσα από ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον.

Οι τηλεδιασκέψεις θα είναι εξαιρετικά εύκολες και θα γίνονται σε πραγµατικό χρόνο, όπως και η χρήση εφαρµογών τηλεϊατρικής.

Ουσιαστικά, το πρόβληµα έγκειται στο κατά πόσον θα υπάρχουν οι υπηρεσίες και το περιεχόµενο που θα εκµεταλλεύεται αυτές τις τόσο υψηλές ταχύτητες. Ζήτηµα που θα πρέπει να απασχολήσει αρκετά και τη χώρα µας, καθώς µέχρι τώρα, η έλλειψη περιεχοµένου και υπηρεσιών για το «συµβατικό» Internet, θεωρείται ένας από τους λόγους που η διείσδυση παραµένει σε σχετικά χαµηλά επίπεδα.εκτεταµενα δικτυα στην ευρωπη

Μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό

Το ελληνικό έργο θεωρείται ένα από τα πλέον φιλόδοξα και µεγάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι για την υλοποίηση του θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς επιχειρηµατικούς οµίλους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στην Ευρώπη, Σουηδία, Γαλλία και ∆ανία θεωρούνται από τις χώρες όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη έµ-φαση στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που φθάνουν µέχρι τα σπίτια των πολιτών. Στη Σουηδία, το υπάρχον δίκτυο φθάνει σε περίπου 500.000 νοικοκυριά, ενώ στη ∆ανία ο στόχος είναι για 1 εκατ. νοικοκυριά. Αντίστοι-

χο µε το ελληνικό σχέδιο έχει και η γαλλική κυβέρνηση για 4 εκατ. νοικοκυριά, αν και στο Παρίσι υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν τέτοιου είδους συνδέσεις.

Αµστερνταµ

Επίσης, η πόλη του Αµστερνταµ ξεκινά την υλοποίηση ενός έργου για οπτικές ίνες µε µοντέλο πολύ κοντά στο Σ∆ΙΤ Σηµειωτέον πως και στη Γερµανία υπάρχουν σχετικά πλάνα, αν και υπάρχει µία κόντρα ανάµεσα στη Deutsche Telekom και τη RGTP (η γερµανική ρυθµιστική αρχή) σχετικά µε το αν το επόµενης γενιάς δίκτυο θα τελεί υπό ρύθµιση ή όχι, και αυτός είναι ο λόγος που η DT δεν έχει ακόµη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Βέβαια, οι δύο πιο προηγµένες χώρες θεωρούνται η Ιαπωνία και η Κορέα, µε τη δεύτερη να έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου που αποσκοπεί στη σύνδεση µε οπτικές ίνες 10 εκατ. νοικοκυριών. Επίσης, στις Ηνωµένες Πολιτείες η Verizon, ο µεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει αρχίσει την εµπορική διάθεση µέσω του FiOS, ενός δικτύου οπτικών ινών που, όταν ολοκληρωθεί, θα συνδέει 18 εκατ. αµερικανικά νοικοκυριά.

100 και πλέον Μbps

Αυτή τη στιγµή, η εµπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι η ταχύτητα διακίνησης δεδοµένων που προσφέρει µία σύνδεση οπτικών ινών µπορεί να φθάσει στα 100 Mbps. Επειδή, όµως, η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς εντός της επόµενης πενταετίας αναµένεται να φθάσουµε ακόµη και στα 200 Mbps! Σηµειωτέον πως για τη χρήση µίας σύνδεσης οπτικών ινών απαιτείται ειδικός εξοπλισµός, το κόστος του οποίου µπορεί να ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Όµως, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, εφόσον αυξηθεί η ζήτηση σε παγκόσµιο επίπεδο, τότε το κόστος των τερµατικών συσκευών θα µειωθεί σε εξαιρετικά προσιτά επίπεδα, ήτοι ακόµη και κάτω από τα 70-80 ευρώ.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου