ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σίμος Σάμιος: Ο προπονητής των διακρίσεων που χτίζει τη νέα γενιά

σίμος-σάμιος-ο-προπονητής-των-διακρίσ-524276

Παγκόσμιο ρεκόρ, παγκόσμιες διακρίσεις και πολλές πανελλήνιες πρωτιές ήταν μόνο το «ταμείο» για τους κωπηλάτες και τις κωπηλάτριες του ΟΕΑ-ΝΑΒ και τον προπονητή τους Σίμο Σάμιο.

Ο Σίμος ήταν ο ίδιος αθλητής «γέννημα θρέμμα» του ΟΕΑ- ΝΑΒ. Τεχνικός σύμβουλος και προπονητής του 4ου ολυμπιονίκη Στέργιου Παπαχρήστου, που από το 2012 έχει αναλάβει στο σύλλογο μετά από μία πολύ πετυχημένη πορεία πολλών χρόνων που ήταν προπονητής στην Εθνική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Gianni Postilione.

Κατάφερε με μεθοδικό τρόπο και πολύ σκληρή δουλειά να εμφυσήσει σε όλους τους αθλητές τους όχι μόνο την έννοια του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και το αθλητικό πνεύμα. Τα αποτελέσματα αυτής της «χημείας» που τον δένει με τους αθλητές του είναι άλλωστε ορατά τα τελευταία χρόνια μέσα από τις επιτυχίες που έχει καταγράψει το ενεργητικό του ο ΟΕΑ-ΝΑΒ.

Το 2013 η επιτυχία έρχεται με ένα 2ο παγκόσμιο μετάλλιο με τον Γιώργο Παπασακελαρίου, ένα 4ο παγκόσμιο μετάλλιο με τον Χρήστο Μητρομάρα. Ακολούθησε το 2014 ένα 5ο παγκόσμιο μετάλλιο επίσης με το Γιώργο Παπασακελαρίου, ενώ το 2015 η χαρά της επιτυχίας ήρθε με ένα 3ο παγκόσμιο μετάλλιο με τον Γιώργο Παπασακελλαρίου και ένα 4ο παγκόσμιο μετάλλιο με το Γιώργο Καλανδαρίδη. Αποκορύφωμα ήταν το 2016 που οι διακρίσεις έσπασαν κοντέρ.

Την κορυφαία επίδοση για το 2016 έφερε ο Βολιώτης αθλητής Γιάννης Καλανδαρίδης κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των αθλητών/τριων του ΟΕΑ-ΝΑΒ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κωπηλασίας 2016 ως μέλη της Εθνικής Ομάδας, ήταν πολυπληθής, αφού 5 ακόμη κωπηλάτες και κωπηλάτριες προκρίθηκαν στις τελικές σειρές των αγωνισμάτων χαρίζοντας εξίσου μεγάλες επιτυχίες στη βολιώτικη κωπηλασία.

Οι παγκόσμιοι νικητές ήταν οι Μαργαρίτα Γεωργούδη (4η Θέση στη 2- Νεανίδων), Ιωάννα Μπιτζιλαίου (5η θέση στο 4Χ Νεανίδων), Βασίλης Κουκουτής (5η θέση στην 4 Εφήβων), Νίκος Δεμελής (7η θέση), ενώ αξιόλογη ήταν και η παρουσία του Παναγιώτη Ψαρρού στο 4Χ.

Ο Γιάννης Καλανδαρίδης, χάρισε άλλη μια μεγάλη διάκριση στον ΟΕΑ ΝΑΒ καθώς αναδείχθηκε Χρυσός Πρωταθλητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων που πραγματοποιήθηκε στο Τρακάι της Λιθουανίας, ενώ διπλή ήταν η επιτυχία για τον κωπηλάτη στη Διεθνή Ρεγκάτα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Πιεντελούκο της Ιταλίας, όπου εκεί πάλι με το πλήρωμα του Νίνο Νικολαΐδη κέρδισαν 2 χρυσά μετάλλια στη Δίκωπο άνευ πηδαλιούχου στην κατηγορία Νέων Ανδρών.

Πολυπληθής ήταν η συμμετοχή των αθλητών του ΟΕΑ-ΝΑΒ και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που φέτος διοργανώθηκε στην Λίμνη της Καστοριάς και με μεγάλη συλλογή μεταλλίων επέστρεψαν οι αθλητές-τριες ενώ εντυπωσιακή ήταν επίσης η παρουσία του Ομίλου στις 2 φάσεις του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξήχθηκαν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινά (1η φάση) για τις κατηγορίες Εφήβων – Νεανίδων, Ανδρών – Γυναικών, U-23, και Ελαφρών Βαρών, και στη Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων (2η φάση) για τις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων συμμετέχοντας συνολικά με 43 αθλητές σε 27 αγωνίσματα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ΟΕΑ – ΝΑΒ, βρέθηκε παρά τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες ο σύλλογος, οι αθλητές και η προπονητική ομάδα δίνουν τη μάχη της διάκρισης, για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελληνίων πρωταθλημάτων της κωπηλασίας, ανάμεσα σε 28 σωματεία, κέρδισε επάξια την 2η θέση στη γενική κατάταξη πίσω από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας όμως τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων που παραδοσιακά βρισκόταν στην 1η θέση, συγκεντρώνοντας συνολικά 10 χρυσά, 5 Αργυρά και 2 Χάλκινα μετάλλια.

Ο Σίμος Σάμιος αισθάνεται δικαιωμένος για όλες αυτές τις επιτυχίες που δεν ήρθαν εύκολα, αφού χρειάστηκε να αφιερωθούν πολλές ώρες σκληρής προπόνησης και αμέτρητες μέρες δουλειάς χωρίς σταματημό. Ο ίδιος κρατάει βέβαια χαμηλούς τόνους, λόγω χαρακτήρα, καθώς όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του αρέσει να είναι προσηλωμένος στο στόχο.

«Αυτά τα παιδιά πέτυχαν μεγάλες διακρίσεις. Πέρασαν από συμπληγάδες αλλά τελικά τα κατάφεραν.Ηοργανωμένη θέληση μπορεί να φέρει πολλά και μεγάλα αποτελέσματα, αρκεί να υπάρχει αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και θέληση. Στην κωπηλασία παράλληλα με το σώμα γυμνάζονται -ίσως και περισσότερο- το μυαλό, η ψυχή και το ήθος, πράγματα που μας κάνουν όλους να νιώθουμε ακόμα πιο υπερήφανοι και να εμπιστευόμαστε το ιδεώδες του μαζικού αθλητισμού, αλλά και του αγωνιστικού αθλητισμού» σημείωσε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σίμος Σάμιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου