ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλο φιλικό παιχνίδι στο ΕΑΚ Βόλου

μεγάλο-φιλικό-παιχνίδι-στο-εακ-βόλου-360187

Ενα ξεχωριστό φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του σπουδαίου Ούγγρου Λάιος Ντέταρι ορίστηκε για σήμερα στις 7.30 στο ΕΑΚ του Βόλου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και αξιέπαινη πρωτοβουλία που πάρθηκε εκ μέρους των Παλαιμάχων του Θησέα Αγρίας, με απώτερο στόχο να τιμηθεί ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι μόνο.

Ο μεγάλος άσσος του παρελθόντος αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκληση των παλαιμάχων του Θησέα Αγριάς, με την ομάδα και των οποίων θα αγωνιστεί απέναντι στην ομάδα Παλαιμάχων της μικτής Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας. Έτσι προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία στο βολιώτικο φίλαθλο κοινό να παρευρεθεί στο ΕΑΚ για να δει από κοντά το μεγάλο αστέρι του ευρωπαϊκού στερεώματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Παλαιμάχων του Θησέα Αγριάς: «Οι παλαίμαχοι του Θησέα Αγριάς φιλοξενούν στον Βόλο τον μεγάλο Μαγυάρο πρώην διεθνή άσσο της εθνικής Ουγγαρίας και του Ολυμπιακού Πειραιά Λάγιος Ντέταρι. Σήμερα παρασκευή 11-8 στις 7.30μ.μ. στο Ε.Α.Κ. Βόλου θα δοθεί φιλικός αγώνας με την ομάδα παλαιμάχων της μικτής Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας προς τιμήν του μεγάλου Μαγυάρου άσσου ο οποίος θα αγωνιστεί με την ομάδα μας. Καλούνται όλοι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Θησέα να βρίσκονται στο γήπεδο στις 6 και 45».

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Λάιος Ντέταρι

Ο Λάιος Ντέταρι, ο διεθνούς φήμης Μαγυάρος άσσος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Αγωνίστηκε στην θέση του κεντρικού μέσο – επιθετικού και του σέντερ φορ. Άφησε πίσω του μια πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα γεμάτη διακρίσεις.

Εκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Χόβεντ Βουδαπέστης, με την οποία και υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 17 ετών. Στη Χόβεντ παρέμεινε μέχρι το 1987, κατακτώντας σε αυτή την επταετία τρία σερί πρωταθλήματα Ουγγαρίας ( 1984, 1985, 1986), ένα κύπελλο Ουγγαρίας (1985), πραγματοποιώντας συνολικά 134 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 72 γκολ.

Παράλληλα ανακηρύχθηκε και πρώτος σκόρερ του Ουγγρικού πρωταθλήματος τρεις συναπτές χρονιές (1985, 1986, 1987). Μετά την Χόβεντ το « μαγικό δεκάρι της Ουγγαρίας» μετακόμισε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στην οποία και παρέμεινε για μία σεζόν. Σε αυτό το διάστημα πανηγύρισε ένα κύπελλο Γερμανίας (την σεζόν 1987-88) σημειώνοντας σε 33 εμφανίσεις 11 συνολικά τέρματα. Αναδείχτηκε καλύτερος ξένος της Bundesliga και σημείωσε το γκολ που έδωσε τον τίτλο στον τελικό Κυπέλλου με την Μπόχουμ.

Επόμενός του σταθμός ήταν η χώρα μας και ο Ολυμπιακός, σε μια μεταγραφή που άφησε άφωνο τον ερυθρόλευκο κόσμο, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα εκείνη την εποχή η μεταγραφή του Ντέταρι στον Ολυμπιακή ήταν η δεύτερη ακριβότερη στον κόσμο πίσω από αυτή του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού διοργάνωσαν μια φιέστα άνευ προηγουμένου για τον ίδιο. Περισσότεροι από 50.000 κατέκλυσαν τον Πειραιά για να τον υποδεχτούν σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού.

Αγωνίστηκε δύο χρόνια στα «ερυθρόλευκα» και κατάφερε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1990, βάζοντας δύο γκολ στον τελικό με τον ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μετά τον Ολυμπιακό ο Μαγυάρος σούπερ σταρ υπέγραψε τοπ καλοκαίρι του 1990 συμβόλαιο συνεργασίας με την ιταλική Μπολόνια, στην οποία και αγωνίστηκε για δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει κάποιο τίτλο. Τον Ιούλιο του 1993 επέστρεψε στην πατρίδα του την Ουγγαρία για λογαριασμό της Φέρεντσβάρος στην οποία παρέμεινε για λίγους μήνες, μετακομίζοντας τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στην Τζένοα με μονοετή θητεία, σκοράροντας μία φορά σε οχτώ εμφανίσεις.

Στη συνέχεια μεταγράφηκε για δύο χρόνια στην ελβετική Νεσατέλ Ξαμάξ με απολογισμό 38 εμφανίσεις και 12 γκολ. Επόμενος σταθμός του ήταν η αυστριακή ΒΣΕ Ζάνκτ Πέλτεν, για την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1998, καταγράφοντας 8 γκολ σε 13 εμφανίσεις. Από το 1999 έως και το 2001 αγωνίστηκε στην γενέτειρά του για λογαριασμό των ΒΣΚ Βουδαπέστης και ΒΣΕ Ντουνακέζι. Το 2001 αποφασίζει να ολοκληρώσει την απόλυτα επιτυχημένη ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σε διεθνές επίπεδο ο αποκαλούμενος «ξανθός Πλατινί» ήταν διεθνής για δέκα χρόνια με το εθνόσημο της Ουγγαρίας έχοντας 13 γκολ σε 61 συνολικά εμφανίσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου