ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΛΑΓΙΟΣ ΝΤΕΤΑΡΙ: «Ηθελα τον Μπόντα στον Πειραιά – Μου αρέσει ο Βόλος, θα επιστρέψω»

λαγιοσ-ντεταρι-ηθελα-τον-μπόντα-στον-358152

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Μαγεμένος από τις ομορφιές του Βόλου, ο Μαγυάρος μάγος της μπάλας, Λάγιος Ντέταρι, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, όπου απολαμβάνει ποιοτικές μέρες ξεκούρασης αλλά και έμπρακτης αγάπης από φίλους του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Ενας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, ο 54χρονος σήμερα Λάγιος Ντέταρι, είχε αφήσει άφωνη την Ευρώπη όταν στα τέλη της δεκαετίας του 80’ και το καλοκαίρι του 1988, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, Γιώργος Κοσκωτάς, κατέθεσε στη διοίκηση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης την εξωπραγματική πρόταση των σημερινών 8.700.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον παίκτη, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη.

Χαρακτηριστικό του ύψους της πρότασης για την εποχή αποτελεί το γεγονός πως για λίγο καιρό η μεταγραφή του Ντέταρι στον Ολυμπιακό αποτελούσε τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο πίσω από αυτή του Ντιέγκο Μαραντόνα (μεταπήδησε από τη Μπαρτσελόνα στη Νάπολι έναντι σημερινών 13.000.000 ευρώ).

Το μαγικό δεκάρι της Ουγγαρίας μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης των σκόρερ στο Ουγγρικό πρωτάθλημα επί τρεις συνεχόμενες χρονιές, μεταπήδησε στη Γερμανία, για να ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος ξένος του γερμανικού πρωταθλήματος και να πατήσει τη συνέχεια το πόδι του στην Ελλάδα τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από 50.000 και πλέον φιλάθλων στο Δημαρχείο Πειραιά.

Ο ίδιος θυμήθηκε κάποιες από τις στιγμές του παρελθόντος, τον «αδερφό» του Ίμρε Μπόντα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και συμπαίκτης του στο μεγάλο λιμάνι, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τον Βόλο, τον οποίο θα επισκέπτεται πλέον συχνότερα, μιας και η προηγούμενη του επίσκεψη ήταν πριν από 27 χρόνια.

Καλεσμένος των Παλαιμάχων του Θησέα Αγριάς, ο Ντέταρι φόρεσε τα πράσινά τους την περασμένη Παρασκευή στο ΕΑΚ Βόλου, όπου οι παλαίμαχοι της ΕΠΣΘ επικράτησαν με 3-2, αλλά ο ίδιος δεν σκόραρε εκ νέου στο ίδιο γήπεδο που είχε βρεθεί ως αντίπαλος του Ολυμπιακού Βόλου. «Έχω έρθει κι άλλες φορές στον Βόλο, γιατί όταν έπαιζα στον Ολυμπιακό Πειραιώς είχα αγωνιστεί εδώ στο ίδιο γήπεδο πριν από 27 χρόνια. Έχουμε παίξει φυσικά και αντίπαλοι με τον Ίμρε Μπόντα και θυμάμαι ένα παιχνίδι που έγινε στο Καραϊσκάκη και κερδίσαμε με 7-3. Τότε εγώ είχα σκοράρει 4 φορές και δύο τέρματα είχε πετύχει ο Ίμρε για τον Ολυμπιακό Βόλου. Θυμάμαι το γήπεδο εδώ, αλλά δεν είχα βάλει γκολ, είχαμε χάσει 3-0 από τον Ολυμπιακό Βόλου».

Αποκαλύπτοντας στη συνέχεια πως είχε εισηγηθεί τη μεταγραφή του Μπόντα στους ερυθρόλευκους του Πειραιά: «Ήθελα να συνυπάρξουμε με τον Μπόντα στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Του είχα ζητήσει να έρθει στην ομάδα μου και στον Πειραιά. Προσπάθησα να τον φέρω από τον Ολυμπιακό Βόλου, όταν ήταν πρώτος σκόρερ της περιόδου με την ομάδα του Βόλου. Ήταν τότε που είχε φύγει ο Φούνες από τον Ολυμπιακό Πειραιώς και είχα εισηγηθεί να τον φέρουν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα βρουν στο οικονομικό κομμάτι και γι’ αυτό δεν έγινε η μεταγραφή».

Στο Βόλο ο Ντέταρι πλέον έχει βρει φίλους, τους Παλαιμάχους του Θησέα και όχι μόνο, αφού πριν από το φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη προς τιμήν του την περασμένη Παρασκευή, όλοι ήθελαν μια αναμνηστική φωτογραφία στο πλάι του, έστω κι αν υποστήριζαν άλλες ομάδες πέραν του Ολυμπιακού Πειραιώς: «Είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που έρχομαι στον Βόλο και όχι για κάποιο παιχνίδι. Έκανα έκπληξη στους Παλαιμάχους του Θησέα και τους τηλεφώνησα την Τρίτη το βράδυ λέγοντάς τους πως βρίσκομαι στην παραλία.

Πλέον ασχολούμαι με την προπονητική και βρίσκομαι σε μια ακαδημία της Βουδαπέστης, στην οποία θα ασχολούμαι μόνο με παιδιά από 5 μέχρι 15 ετών. Οι ακαδημίες της Ουγγαρίας δεν είναι ακόμη σε επίπεδο όπως στην Ελλάδα, και τώρα ξεκινούμε με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ήρθαμε για διασκέδαση και για διακοπές και επίσης για να τιμήσω την ομάδα του Θησέα, που είχε έρθει πέρυσι στη Βουδαπέστη.

Με το κάλεσμα που μου έγινε αποφάσισα την τελευταία στιγμή να βρεθώ στην πόλη σας, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της συζύγου μου, αλλά θα την άφηνα σίγουρα για να έρθω στον Βόλο μόνιμα, τώρα που έχω και πολλούς γνωστούς, μπορεί να έρθω και μόνιμα τώρα που ξέρω και το δρόμο (γέλια)», ενώ κλείνοντας υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει σύντομα:

«Σίγουρα θα είμαι και του χρόνου εδώ για το τουρνουά των Παλαιμάχων. Ο Βόλος μου αρέσει πάρα πολύ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου