ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τραβάει αδιάκοπα κουπί… ο ΝΟΒΑ

τραβάει-αδιάκοπα-κουπί-ο-νοβα-358123

Συνέντευξη στον

ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ

Για ακόμη μια χρονιά το κωπηλατικό τμήμα του ΝΟΒΑ (Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες) συνεχίζει να διαπρέπει, σε ένα άθλημα στο οποίο ο Βόλος διαχρονικά έχει μεγάλη παράδοση. Υπό τις οδηγίες του προπονητή του συλλόγου, Γιώργου Κουρκούμπα και του βοηθού του, Ευθύμη Τζούνη, ο ναυτικός σύλλογος συνεχίζει να αναδεικνύει αθλητές-πρωταθλητές.

Αυτήν την περίοδο στο σωματείο προπονούνται 30 αθλητές, ωστόσο τον χειμώνα αυξάνεται ο αριθμός τους και φτάνει γύρω στους 40-45. Το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πανελλήνια πρωταθλήματα, ασχολούνται μόνο όσοι προετοιμάζονται για τα προκριματικά των Βαλκανικών αγώνων, και άλλοι για τους αγώνες ανάπτυξης που διεξάγονται στην Καστοριά.

Αρκετά σημαντικές επιτυχίες έχει να αναδείξει ο σύλλογος μέσω της συμμετοχής των αθλητών του στο 83ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Στην 1η φάση (Κατηγορία Ανδρών-Γυναικών, Α-Γ ελαφρών βαρών, Α-Γ κάτω των 23 ετών και Εφήβων-Νεανίδων) η οποία διεξήχθη στον Σχινιά και έλαβαν μέρος 17 κωπηλάτες του βολιώτικου σωματείου.

Αναλυτικά τα ονόματά τους: Αναστασία Βόντζου, Ισμήνη Νόνη, Χαρίκλεια-Μαρία Τσιτσιγιάννη, Γεωργία Ζούζουλα, Ελένη Παπανικολοπούλου, Ευγενία Ιωαννίδη, Αικατερίνη Μπρουσοβάνα, Απόστολος Γιαλαμάς, Αλέξανδρος Μπρουσοβάνας, Νικόλαος Παρασκευάς, Γεώργιος Παρασκευάς, Νικόλαος -Παύλος Οικονόμου, Δημήτριος Καραγιάννης, Αστέριος Καραγιάννης, Δημήτριος Καραδέμητρος, Διονύσης Λαδόπουλος και Γεώργιος Μαραγκός.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση ο ΝΟΒΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση και αργυρό μετάλλιο στο σκιφ με την Νόνη Ι. και την τρίτη θέση στην τετράκωπο άνευ με τις Παπανικολοπούλου Ε., Βόντζου Α., Ιωαννίδη Ε. και Μπρουσοβάνα Αικ. Στο διπλό σκιφ οι Τσιτσιγιάννη Χαρ.Μ. και Ζούζουλα Γ. κατέλαβαν την έκτη θέση. Αυτές ήταν οι διακρίσεις του ναυτικού ομίλου για την κατηγορία των νεανίδων.

Στη συνέχεια, για την εφηβική κατηγορία πέτυχε τα εξής: τρίτη θέση στην τετράκωπο άνευ με τους Μαραγκό Γ., Καραγιάννη Δ. , Καραγιάννη Αστ., και Καραδέμητρο Δημ., καθώς και το χάλκινο στη δίκωπο με πηδαλιούχο, με τον Οικονόμου Νικ.- Παυλ., τον Παρασκευά Γ., και τον Μπρουσοβάνα Άλ. (πηδαλιούχο). Επιπλέον, έλαβε και μια τέταρτη θέση στην τετράκωπο με πηδαλιούχο, με τους Καραγιάννη Δημ., Οικονόμου Νικ.-Παυλ., Παρασκευά Γ., Παρασκευά Νικ. και Μπρουσοβάνα Αλ. (πηδαλιούχος). Επιπροσθέτως, ο Γιαλαμάς Απ., κατέκτησε την δέκατη θέση στο σκιφ.

Τέλος, στους άνδρες ο ΝΟΒΑ κατέλαβε μια τέταρτη θέση στην τετράκωπο με πηδαλιούχο, η οποία απαρτιζόταν από τους Καραγιάννη Δημ., Λαδόπουλο Διον., Παρασκευά Γ., Οικονόμου Νικ. Παυλ. και Μπρουσοβάνα Αλέξανδρο (πηδαλιούχος). Στη γενική βαθμολογία ο ΝΟΒΑ βγήκε έβδομος, μεταξύ 26 σωματείων που έλαβαν μέρος.

Ωστόσο, η αυλαία του πανελληνίου πρωταθλήματος έπεσε τον προηγούμενο μήνα στην λίμνη της Καστοριάς (15-16 Ιουλίου) με την διεξαγωγή της Β’ φάσης, η οποία περιελάμβανε τις κατηγορίες Παίδων -Κορασίδων και ΑΜΕΑ.

Στο πρωτάθλημα αυτό ο ΝΟΒΑ συμμετείχε με 16 αθλητές και αθλήτριες: Μαραγκός Γεώργιος, Καραδέμητρος Δημήτρης, Καραγιάννης Αστέρης, Παρασκευάς Νίκος, Νάνος Ιάσων, Γιαλαμάς Αποστόλης, Μπρουσοβάνας Αλέξανδρος, Μπρουσοβάνας Κωσταντίνος, Ζαμουρίδης Πασχάλης, Χατζόπουλος Νίκος, Νόνη Ισμήνη, Παπανικολοπούλου Ελένη, Μπρουσοβάνα Κατερίνα, Τσιτσιγιάννη Χαρίκλεια, Ζούζουλα Γεωργία, Στάμου Κατερίνα.

Η παρουσία του Ναυτικού Ομίλου Βόλου στην εν λόγω διοργάνωση ήταν αρκετά ικανοποιητική. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η τετράκωπος του, η οποία αποτελούνταν από τους Μαραγκό Γ., Καραδέμητρο Δημ., Καραγιάννη Αστ. Και Παρασκευά Νικ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους παίδες. Επίσης, για την ίδια ηλικιακή κατηγορία ο κωπηλατικός όμιλος κατέκτησε το αργυρό στον μικρό τελικό (8η γενική) στο τετραπλό σκιφ με τους Μπρουσοβάνα Αλ., Μπρουσοβάνα Κων., Ζαμουρίδη Πασ. και Χατζόπουλο Νικ., καθώς και την πέμπτη θέση στο διπλό σκιφ με τον Νάνο Ι. και τον Παλαμά Απ.

Από την άλλη μεριά, στην κατηγορία των κορασίδων ο ΝΟΒΑ πήρε ένα χρυσό στην τετράκωπο με τις Παπανικολοπούλου Ελ., Μπρουσοβάνα Αικ., Τσιτσιγιάννη Χαρ., και Ζούζουλα Γ. και μια δεύτερη θέση στο σκιφ με τη Νόνη Ι. Με τις παραπάνω επιδόσεις των νεαρών αθλητών, ο όμιλος έλαβε τη 2η θέση στον πίνακα μεταλλίων στο πρωτάθλημα αυτό και την 5η στη γενική κατάταξη.

Α. Βόντζου, Δ. Καραδέμητρος, Ι. Νόνη

Γ. Στάμος

Οι αθλητές του σωματείου Δημήτρης Καραδέμητρος, Ισμήνη Νόνη, Γιώργος Στάμος και Αναστασία Βόντζου, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το παρόν αλλά και το μέλλον τους στον σύλλογο, ευελπιστώντας σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

Καραδέμητρος: «Αν αγαπάς την κωπηλασία πραγματικά θα τα καταφέρεις»

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κέρδισα ένα χρυσό πανελλήνιο μετάλλιο με τετράκωπο παίδων, με τα ίδια άτομα, κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την κωπηλασία. Από την στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτήν έχω δει μεγάλη διαφορά στο σώμα μου. Είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο αν ασχοληθείς σοβαρά μαζί της σου δίνει πολλές χαρές. Κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να σου προσφέρει κάποιο άλλο άθλημα. Σίγουρα χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή, λόγω του ότι η προπόνηση είναι πιο σκληρή απ’ ό,τι στα υπόλοιπα αθλήματα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Αν την αγαπάς πολύ και το πιστέψεις πραγματικά, σίγουρα θα τα καταφέρεις» και πρόσθεσε: «Αυτή την περίοδο προετοιμάζομαι πυρετωδώς μαζί με τον Γιώργο Μαραγκό, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση για το Βαλκανικό που είναι τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία. Εν συνεχεία στόχος μου είναι να συμμετάσχω με την Εθνική σε Παγκόσμιο».

Νόνη: «Ελπίζω σε κάτι καλύτερο»

Η Ισμήνη Νόνη από τη μεριά της δήλωσε: «Φέτος έτρεξα και στις δυο φάσεις του πανελληνίου πρωταθλήματος με σκιφ και βγήκα δεύτερη και τις δυο φορές. Ήλπιζα να βγω πρώτη, αλλά δεν πειράζει. Θα το προσπαθήσω αυτό του χρόνου. Σε γενικές γραμμές ωστόσο έμεινα πολύ ικανοποιημένη από όλη τη χρονιά, διότι πήρα μέρος και σε ένα κοινόβιο της εθνικής που έγινε για το Παγκόσμιο, αλλά δυστυχώς δεν με διάλεξαν. Όπως και να έχει, αυτό ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα».

Σχετικά με την επόμενη σεζόν ανέφερε: «Eλπίζω να πάρω την πρόκριση για το Παγκόσμιο και να πετύχω γενικά κάτι ακόμη καλύτερο, όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για το πλήρωμα που θα τρέξω».

Στάμος: «Στόχος να τρέξω στο πανελλήνιο»

Αντίθετα ο Στάμος, έκανε λόγο για το πόσο δύσκολη ήταν η χρονιά για τον ίδιο: «Φέτος η σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα, γιατί έκανα ξανά χειρουργείο. Προσπαθήσαμε να σώσουμε τη χρονιά με κάποιες ενέσεις κορτιζόνης, αλλά δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα αυτό. Το πρώτο χειρουργείο το είχα κάνει πριν δυο χρόνια, όταν τελείωσαν τα προκριματικά του Βαλκανικού στα οποία και δεν πέρασα. Τότε η χρονιά για έμενα είχε ξεκινήσει αρκετά καλά, μέχρι που ήρθαν οι πόνοι στην μέση και με ανάγκασαν να περάσω την πόρτα του χειρουργείου. Μετά από τρεις-τέσσερις μήνες ξεκίνησα τις προπονήσεις και βρέθηκα ξανά σε καλή κατάσταση. Μετέπειτα κατάφερα να τρέξω στο Παγκόσμιο και στο Βαλκανικό, την ίδια χρονιά. Την επόμενη ήμουν αρκετά καλά και είχα ενσωματωθεί στο πρώτο κοινόβιο. Τελικά δεν κατάφερα να βγάλω όλη τη χρονιά και μετά από τον Νοέμβριο έκανα το δεύτερο χειρουργείο. Χρειάζομαι περίπου έναν χρόνο ενδυνάμωσης, ώστε να μπορέσει η μέση μου να βρεθεί σε καλή κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο κάνω αποθεραπείες, ώστε να βρεθώ ξανά σε καλή κατάσταση και να τρέξω το 2018 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Βόντζου: «Ελπίζω να συμμετάσχω στους επόμενους Ολυμπιακούς»

Αναφορά για την πορεία της στο άθλημα έκανε και η Βόντζου: «Η κωπηλασία σαν άθλημα μου έχει προσφέρει πάρα πολλά. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές μου ήταν όταν συμμετείχα στο κοινόβιο της Εθνικής, στο οποίο και κάναμε προετοιμασία για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2016. Γι’ αυτό τον σκοπό πήρα μέρος στην προ-ολυμπιακή ρεγκάτα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, με τη Γεωργία Δημάκου. Δυστυχώς, όμως, δεν πήραμε την πρόκριση. Ούτως ή άλλως και μόνο η συμμετοχή ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα, κυρίως λόγω του ότι ήμουν η πιο μικρή, δηλαδή ήμουν νεάνιδα και οι υπόλοιπες ήταν γυναίκες. Στο πανευρωπαϊκό νεανίδων κατέκτησα τη δεύτερη θέση με την Αννέτα Κυρίδου, στο διπλό σκιφ, Μετά πήρα μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων, όπου και κατέκτησα ξανά τη δεύτερη θέση στο διπλό σκιφ με την ίδια συναθλήτρια», και επιπλέον συμπλήρωσε: «Όμως μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αποκόμισα τραυματισμό στον ώμο. Ωστόσο με την πολύτιμη βοήθεια του κύριου Βασίλη Ληκομήτρου, που είναι ορθοπεδικός και έφορος του ομίλου, τον ξεπέρασα. Σε λίγο καιρό θα αναχωρήσω για την Αμερική, επειδή έχω πάρει αθλητική υποτροφία. Ελπίζω να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς του 2020».

Κουρκούμπας: «Κάθε χρόνο αναδεικνύουμε και από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή»

Ο έμπειρος προπονητής του συλλόγου Γιώργος Κουρκούμπας από τη μεριά του έκανε μια μικρή ανασκόπηση στους σπουδαίους αθλητές που έχει αναδείξει το κωπηλατικό τμήμα του ΝΟΒΑ: «Αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στον σύλλογο, από το 2011 μέχρι το 2017, υπήρξαν αρκετοί αθλητές οι οποίοι διακρίθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένοι εξ αυτών είναι ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και ο Αλέξανδρος Λουλούδης, που βγήκαν πέμπτοι στο Παγκόσμιο Κ23. Επίσης, ο Μιχάλης Κοσκουρίδας, ο οποίος πήρε δυο ασημένια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, καθώς και ο Κώστας Λεμονάς, ο οποίος έχει επίσης πέμπτη παγκόσμια θέση σε εφηβικό επίπεδο. Μερικοί από τους πιο πρόσφατους πρωταθλητές μας είναι η Αναστασία Βόντζου και ο Γιώργος Στάμος. Ο Γιώργος επίσης έχει πέμπτη παγκόσμια θέση στους εφήβους. Ενώ η Αναστασία πήρε δεύτερο Παγκόσμιο και δεύτερο Ευρωπαϊκό και τα δυο σε διπλό σκιφ νεανίδων. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, όσον αφορά το γεγονός ότι κάθε χρόνο αναδεικνύουμε και από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. Παράλληλα αναδεικνύουμε και αρκετούς βαλκανιωνίκες και πρωταθλητές Ελλάδος».

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα παιδί να λάβει το ερέθισμα να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό είπε: «Ο σκοπός μας είναι να δίνουμε συνεχώς κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με την κωπηλασία. Είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί πειθαρχία, συγκέντρωση και αρκετά καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον ένα ακόμη κριτήριο για να την επιλέξουν οι αθλητές είναι και η εύκολη εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, λόγω των μορίων που λαμβάνουν από τις διακρίσεις. Κάτι το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό, αφού με αυτόν τον τρόπο ανταμείβεται ο κόπος τους».

Σχετικά με τη σεζόν που πέρασε ο πολύπειρος τεχνικός σημείωσε: «Η χρονιά αυτή ήταν πολύ καλή, κυρίως λόγω του ότι στη Β’ φάση παίδων κορασίδων είχαμε μια αρκετά καλή συγκομιδή μεταλλίων, καθώς λάβαμε στη συγκεκριμένη διοργάνωση τη δεύτερη θέση. Πήγαμε καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά, κάτι που δείχνει ότι θέτουμε στόχους, και μέσα από τη σκληρή δουλειά τους πετυχαίνουμε».

«Από τις καλύτερες διοικήσεις των τελευταίων ετών»

Άκρως ικανοποιημένος για τη στήριξη της διοίκησης επεσήμανε: «Η τωρινή διοίκηση πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες που είχε ο ΝΟΒΑ τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο θετικό είναι ότι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής και γιατρός, ο Βασίλης Λυκομήτρος, έχει αναλάβει το πόστο του εφόρου. Είναι από τους πιο ικανούς που είχαμε ποτέ. Επίσης και σαν επιστήμονας είναι εξαιρετικός. Ακόμη πιο σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος γέννημα-θρέμμα του ΝΟΒΑ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του σωματείου: «Οι εγκαταστάσεις μας είναι αρκετά καλές και πλήρως εξοπλισμένες. Οι βάρκες μας είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, τις συντηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε, και γι’ αυτόν τον λόγο διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Ναι μεν το κωπηλατήριο, το οποίο και υπάγεται στον Δήμο Βόλου θα μπορούσε να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, αλλά, όπως και να το κάνουμε, στα βασικά η δημοτική αρχή βοηθάει».

Υπενθυμίζουμε ότι το κωπηλατήριο του ΝΟΒΑ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στην συνέχεια παραχωρήθηκε στον δήμο Βόλου.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Κουρκούμπας έκανε λόγο και για το κόστος του εξοπλισμού: «Το άθλημα μας είναι πολύ ωραίο, ωστόσο χρειάζεται και αρκετή προσοχή στο πως χειριζόμαστε τις βάρκες μας και γενικότερα το κάθε υλικό που χρησιμοποιούμε, διότι χαλάνε εύκολα και είναι πολύ ακριβά, ώστε να αντικατασταθούν».

«Η ομοσπονδία θα μπορούσε να μας στηρίξει περισσότερο»

Ακόμη μεγαλύτερη στήριξη θα ήθελε ο έμπειρος τεχνικός από την Ομοσπονδία, αναφέροντας αρχικά: «Όταν στις ομοσπονδίες αλλάζουν τα πρόσωπα που τις διοικούν αλλάζουν και κάποιες καταστάσεις. Άλλες φορές είναι καλύτερες, άλλες χειρότερες και άλλες παραμένουν ίδιες. Έχουμε καλή σχέση με την ομοσπονδία, αν και θα γινόταν να είχαμε ακόμη καλύτερη. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να μας παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη και από άποψη παροχής εξοπλισμού, αλλά και οικονομική ενίσχυση. Θα έπρεπε να βοηθάνε όλα τα σωματεία όχι μόνο αυτά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».

Επιπροσθέτως, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός έκανε και μια σύγκριση με την κατάσταση που ίσχυε προ κρίσης: «Τα προηγούμενα χρόνια η Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. προσέφερε στα σωματεία για κάποιους αθλητές τους που συμμετείχαν στην εθνική ορισμένα κονδύλια. Επίσης έδινε εργόμετρα, βάρκες και γενικά κωπηλατικό υλικό. Πλέον όλα αυτά έχουν κοπεί. Μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα, όμως θεωρώ ότι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν. Οι αθλητές που αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος θα έπρεπε να λαμβάνουν ένα ποσό για τις προσπάθειες που καταβάλουν με τη συμμετοχή τους στα κοινόβια και μετέπειτα στις περαιτέρω αγνωστικές τους υποχρεώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου