ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έλληνες ποδοσφαιριστές σε «λίστα ντόπινγκ» που διέρρευσαν Ρώσοι χάκερ

έλληνες-ποδοσφαιριστές-σε-λίστα-ντό-346017

Λίστα με ονόματα 25 παικτών, ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Fancy Bears», που φέρονται να είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτκούς λόγους στο Μουντιάλ 2010 στη Νότιο Αφρική.

Η ομάδα «κυβερνοκατασκοπείας», που απαρτίζεται από Ρώσους, αρχικά είχαν «χακάρει» τα ηλεκτρονικά συστήματα της IAAF (διεθνής ομοσπονδία στίβου), δίδοντας στη δημοσιότητα ονόματα που φέρονταν να είχαν σχέση με κρούσματα ντόπινγκ και που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν.

Αυτή την φορά οι «χάκερ» «χτύπησαν» για πρώτα φορά τον χώρο του ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή δημοσίευσε 3 έγγραφα από επίσημους φορείς του ποδοσφαίρου, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αποκαλύπτουν δεκάδες κρούσματα ντόπινγκ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Φέρουν, μάλιστα, και την σφραγίδα της WADA, αλλά δεν να αναφέρουν ονόματα. Το τρίτο έγγραφο τιτλοφορείται «TUE and DoU Overview for the 2010 FIFA World Cup South Africa» κι αναφέρεται στο παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι του 2010.

Σε αυτό αποκαλύππτονται ονόματα, 25 συνολικά, οι οποίοι φέρονται να είχαν εξασφαλίσει άδεια για να κάνουν χρήση στεροϊδών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών, ως μέρος θεραπείας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και δύο Ελληνες, ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Παντελής Καπετάνος που χρησιμοποίησαν ουσίες TUE (Therapeutic Use Exemption), δηλαδή «Εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης».

Καθόλα νόμιμη διαδικασία για παίκτες όπως ο Κάρλος Τέβες, ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, ο Γκάμπριλ Χάιντσε, ο Ντιρκ Κάιτ, ο Μάριο Γκόμεζ οι οποίοι είχαν δηλώσει εκ των προτέρων τις ουσίες που λάμβαναν για δερματολογικές παθήσεις, άσθμα κλπ.

«Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες ομόφωνα διαβεβαιώνουν ότι στο άθλημά τους δεν υπάρχει ντόπινγκ. Η ομάδα μας παρέλαβε αυτά τα πολυάριθμα στοιχεία ως πρόκληση και τώρα θα αποδείξουμε ότι λένε ψέμματα» αναφέρει το μήνυμα των Fancy Bears.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου