ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με Μίλαν, Αούστρια και Ριέκα η ΑΕΚ!

με-μίλαν-αούστρια-και-ριέκα-η-αεκ-339235

Στη φάση των ομίλων του Europa League

Το μεγαθήριο και μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης (Μίλαν), έναν βατό αντίπαλο (Αούστρια) και έναν… γνώριμο (από τα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό, Ριέκα) θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League.

Η κλήρωση έφερε αντιμέτωπη της «Ένωσης» τη Μίλαν, που είναι το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης και το αναμφισβήτητο φαβορί για να την κατακτήσει.

Η Μίλαν για τρίτη φορά στην ιστορία της θα βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ στον τέταρτο όμιλο του Europa League.

Τα λόγια είναι περιττά για τους «ροσονέρι»… Έχουν κατακτήσει επτά φορές την κορυφή της Ευρώπης, σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις-μάλιστα-τις δύο προηγούμενες χρονιές που συνάντησαν στο δρόμο τους την «Ένωση». Συν τοις άλλοις μετρούν δύο Κυπελλούχων, πέντε ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 18 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα.

Η Μίλαν, μετά από μία περίοδο κάμψης έχει γυρίσει σελίδα μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την ανάληψη των ηνίων από Κινέζους επενδυτές. Ξόδεψαν περίπου 200 εκατ. ευρώ για την απόκτηση παικτών όπως οι Λεονάρντο Μπονούτσι (42 εκατ. από Γιουβέντους), Αντρέ Σίλβα (38 εκατ. από Πόρτο), Αντρέα Κόντι (25 εκατ. από Αταλάντα), Χακάν Τσαλχάνογλου (22 εκατ. από Λεβερκούζεν), Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (18 εκατ. από Βόλφσμπουργκ), Ματέο Μουζάτσιο (18 εκατ. από Βιγιαρεάλ) και Λούκας Μπίλια (17 εκατ. από Λάτσιο), ενώ απέκτησε δανεικό τον Νίκολα Κάλινιτς από τη Φιορεντίνα και αγόρασε τον Αντόνιο Ντοναρούμα από τον Αστέρα Τρίπολης.

Μεγάλο της αστέρι είναι ο… έφηβος γκολκίπερ Τζίτζιο Ντοναρούμα, αλλά ολόκληρο το ρόστερ είναι γεμάτο αστέρες και καλείται να γίνει ομάδα υπό την καθοδήγηση του άλλοτε μεγάλου φορ Βιντσέντζο Μοντέλα.

Η Μίλαν απέκλεισε στον τρίτο προκριματικό γύρο την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα με δύο νίκες, 0-2 και 1-0, ενώ στα play offs «καθάρισε» εύκολα, επίσης με δύο νίκες, τη Σκεντίγια από τα Σκόπια, με 6-0 και 0-1.

Η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει τη Μίλαν δύο φορές στην ιστορία της στα κύπελλα Ευρώπης. Τη σεζόν 1994/95 για τους ομίλους του Champions League κράτησε το 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά έχασε με 2-1 στην Τεργέστη με δύο γκολ του Κριστιάν Πανούτσι. Το 2006/07 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στους ομίλους, με τη Μίλαν να νικά 3-0 στο «Σαν Σίρο», αλλά την ΑΕΚ να επικρατεί 1-0 στο ΟΑΚΑ με το χτύπημα φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ. Τότε, ωστόσο, η «Ένωση» είχε χάσει στο νήμα την πρόκριση για την επόμενη φάση, καθώς την τελευταία αγωνιστική η Μίλαν ηττήθηκε στην έδρα της από τη Λιλ.

Παράλληλα όμως οι «κιτρινόμαυροι» θα κληθούν να παλέψουν για τη δεύτερη θέση με δυο αντιπάλους που είναι απολύτως στα μέτρα τους, όπως η Αούστρια Βιέννης και η Ριέκα.

Εξάλλου οι Αυστριακοί (που απέκλεισαν στους προηγούμενους γύρους τις ΑΕ Λεμεσού και Όσιγιεκ) δεν είναι σε θέση να τρομάξουν την ομάδα του Χιμένεθ, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη Ριέκα, η οποία αποκλείστηκε με δυο ήττες από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ του Champions League.

Για να συνεχίσει η ΑΕΚ να αγωνίζεται στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβριο, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να αφήσει πίσω της την ομάδα της Βιέννης και τη Ριέκα, αφού η Μίλαν είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου του Europa League.

Η Αούστρια Βιέννης έχει τα περισσότερα αυστριακά πρωταθλήματα, με 21 κατακτήσεις έναντι 17 της Ραπίντ Βιέννης που έρχεται δεύτερη στη σχετική λίστα, ενώ ακολουθεί η Σάλτσμπουργκ με 11 τρόπαια. Παράλληλα, έχει και τα περισσότερα κύπελλα (27) και Σούπερ Καπ (6). Ωστόσο, την περυσινή έμεινε με… άδεια τα χέρια, αφού ήρθε δεύτερη στο πρωτάθλημα και δεν τα κατάφερε ούτε με τον δεύτερό της στόχο, καθώς αποκλείστηκε από την Αντμίρα Βάκερ στα προημιτελικά.

Προπονητής της είναι από το καλοκαίρι του 2015 ο παλαίμαχος μέσος της Μπάγερν Μονάχου (1 Champions League, 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα), Τόρστεν Φινκ. Το φετινό της ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν είναι ιδανικό, αφού έχει δύο νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες. Έτσι με επτά βαθμούς είναι στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος της Αυστρίας.

Για να φθάσει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, η Αούστρια Βιέννης χρειάστηκε να περάσει από δύο προκριματικούς γύρους, όπου έβγαλε νοκ-άουτ κατά σειρά την ΑΕΛ Λεμεσού (0-0, 1-2) και Όσιγιεκ (νίκη 2-1 εκτός, ήταν 1-0 εντός) της Κροατίας. Την περυσινή σεζόν η πορεία της στην Ευρώπη σταμάτησε στους ομίλους του Europa League, όπου τερμάτισε τελευταία στο πέμπτο γκρουπ, πίσω από Ρόμα (12β.), Άστρα Τζιούρτζιου (8β.), Πλζεν (6β.), μαζεύοντας πέντε πόντους.

Τη σεζόν 2007-08 αντιμετώπισε στους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης τον Πανιώνιο και ηττήθηκε με 1-0 με τέρμα του Ίβιτσα Μαϊστόροβιτς στις καθυστερήσεις. Οι δύο ομάδες δεν είχαν κοντραριστεί στην Ελλάδα, αφού το φορμάτ διεξαγωγής ήταν διαφορετικό και οι αντίπαλοι δεν «μονομαχούσαν» εντός και εκτός στη φάση των ομίλων.

Επίσης η Ριέκα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της και το τέταρτό της κύπελλο την περασμένη σεζόν, και στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League απέκλεισε με δύο νίκες τη Νιου Σέιντς από την Ουαλία (2-0, 1-5), ενώ έκανε την έκπληξη απέναντι στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ με δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0). Διεκδίκησε την πρόκρισή της στους ομίλους του Champions League απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά παρότι προηγήθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης», αποκλείστηκε με δύο ήττες, 2-1 στο Φάληρο και 0-1 στην Κροατία.

Το πρόγραμμα της ΑΕΚ στο Europa League

1η αγωνιστική

Ριέκα – ΑΕΚ

Αούστρια – Μίλαν

2η αγωνιστική

ΑΕΚ – Αούστρια

Μίλαν – Ριέκα

3η αγωνιστική

Μίλαν – ΑΕΚ

Αούστρια – Ριέκα

4η αγωνιστική

ΑΕΚ- Μίλαν

Ριέκα – Αούστρια

5η αγωνιστική

ΑΕΚ – Ριέκα

Μίλαν – Αούστρια

6η αγωνιστική

Αούστρια Βιέννης – ΑΕΚ

Ριέκα – Μίλαν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου