ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Κάθε φορά ένα βήμα παραπάνω»

κάθε-φορά-ένα-βήμα-παραπάνω-311765

Απόλυτα ευχαριστημένος από την εμφάνιση της ομάδας του ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ. Και πώς να μην είναι άλλωστε, μετά την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ (2-1) στη Ριέκα.

Οι δηλώσεις του Ισπανού στη συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα τα καταφέρουμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι πετύχαμε μεν μια σημαντική νίκη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Κυριακή έχουμε ένα πολύ δύσκολο ματς με έναν αντίπαλο (Λαμία) που τα πηγαίνει πολύ καλά.

«Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι και είχαμε υψηλό ποσοστό κατοχής απέναντι σε αντίπαλο που θέλει να έχει τη μπάλα. Αξίζαμε τη νίκη. Πάντα, όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα ήθελα να δώσω περισσότερο χρόνο στον Αραούχο, αλλά περιμέναμε να δούμε τί θα γίνει με ένα πρόβλημα που είχαμε με τον Τσόσιτς. Τελικά άντεξε, ενώ ο Λιβάγια έκανε τεράστιο παιχνίδι.

Η ομάδα μου μπήκε για να παίξει το 100%. Δεν είναι ότι η Ριέκα δεν έπαιξε καλά. Μερικές φορές στο ποδόσφαιρο, η απόδοση μίας ομάδας υποχρεώνει την άλλη σε παθητικό ρόλο.
Εχω παίξει δύο φορές στους ομίλους του Champions League και έχω περάσει στους «8». Στη ζωή υπάρχουν στόχοι και πρέπει να τους ξεπερνάμε. Η Κροατία είναι πράγματι μια από τις αγαπημένες μου χώρες (σ.σ. ως προς τα θετικά αποτελέσματα). Ομως πρώτη είναι η Ισπανία και μετά η Ελλάδα.

Επίσης, ο Χιμένεθ περιέγραψε όλο το «στόρι» στη φάση του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ, που πέτυχε με απευθείας φάουλ ο Χριστοδουλόπουλος. Αρχικά έδωσε εντολη να το εκτελέσει ο Μπακασέτας, όμως άλλαξε γνώμη και εξήγησε το λόγο.

Ετσι είναι ο Λάζαρος, έτσι είναι η προσωπικότητά του. Είπα ότι πρέπει να το χτυπήσει ο Μπακασέτας κι εκείνη την ώρα με κοίταξε σα να μου έλεγε “Είσαι τρελός; Εγώ θα το χτυπήσω!”. Συμφώνησα και του είπα να το χτυπήσει με μυαλό, Γι΄αυτό και έκανα τη χαρακτηριστική κίνηση».

Κεκ: “Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη…”

Την ανωτερότητα της ΑΕΚ αναγνώρισε ο Ματίαζ Κεκ. Ο Σλοβένος προπονητής που έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της Ριέκα, μετά το τέλος του αγώνα με την Ενωση (1-2) δήλωσε.

«Θέλω να συγχαρώ την ΑΕΚ. Ηταν πιο γρήγορη, πιο ουσιαστική. Από εμάς, κάτι έλειπε, ακόμα και στο β΄ ημίχρονο που μπήκαμε πιο καλά. Δεχτήκαμε το δεύτερο γκολ και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ΑΕΚ ήταν καλύτερη.

Εβλεπα ότι είχαμε προβλήματα, είχαμε μπει πιο χαλαρά. Σε κάποια στιγμή άλλαξαν τα πράγματα με την ισοφάριση, αλλά μετά η ΑΕΚ κατάφερε ξανά να διασπάσει το κέντρο μας, πέτυχε το δεύτερο γκολ και πλέον ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξουμε κάτι.

Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, η ομάδα μου δεν ήταν συμπαγής, χάσαμε σχεδόν όλες τις μονομαχίες. Σήμερα ήμασταν πολύ χειρότεροι σε σχέση με το ματς εναντίον του Ολυμπιακού. Αν μου δινόταν η ευκαιρία, σίγουρα θα άλλαζα κάτι χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τί είναι αυτό. Δυστυχώς ο Μαυρίας δεν ήταν έτοιμος να παίξει κι άλλο ένα ματς στη σειρά…»

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Σαν έτοιμη από καιρό, η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από έξι χρόνια στους ομίλους του Europa League με ένα σπουδαίο διπλό. Η νίκη 2-1 επί της Ριέκα στην Κροατία μετατρέπει την Ενωση από πολύ νωρίς σε φαβορί για την πρόκριση από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης. Ο Μάνταλος στο 17΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 63΄ πέτυχαν τα γκολ της νίκης, ενώ ενδιάμεσα οι πρωταθλητές Κροατίας είχαν ισοφαρίσει με τον Ελεζ (30΄).

Ηταν προφανές ότι ο Μανόλο Χιμένεθ είχε μελετήσει… εξοντωτικά τις αναμετρήσεις της Ριέκα με τον Ολυμπιακό και φρόντισε να αποκόψει την τροφοδοσία προς τους επιθετικούς της Ριέκα. Με τους Γκαβράνοβιτς, Εμπερ, Γκόργκον να… παρακαλούν για μια πάσα και να μην την παίρνουν, με τα άκρα (Ζούτα, Βέσοβιτς) να εξουδετερώνονται από υποδειγματική αλληλοκάλυψη, η Ενωση ήταν κυρίαρχος στο πρώτο ημίχρονο.

Ανοιξε το σκορ στο 17΄ με τον Μάνταλο, ο οποίος είδε τη μπάλα να στρώνεται στο δεξί του σαν δώρο, από λάθος των αμυντικών μετά από κόρνερ. Με άψογη εκτέλεση στην «απέναντι» γωνία έγραψε το 0-1, πρώτο γκολ της ΑΕΚ σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς μετά από σχεδόν έξι χρόνια (από το Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ 1-3 τον Δεκέμβριο του 2011). Νωρίτερα, βέβαια, είχε χρειαστεί η συμβολή του Γιάννη Ανέστη, ο οποίος απέκρουσε το σουτ του Εμπερ σε «καθαρό» τετ-α-τετ μόλις στο 3ο λεπτό και γλύτωσε την ΑΕΚ από τον απόλυτο αιφνιδιασμό.

Η Ριέκα δεν έδειχνε ικανή να αντιδράση, όμως βρήκε την ισοφάριση εκμεταλλευόμενη την Αχίλλειο πτέρνα του «Δικέφαλου». Από εκτέλεση κόρνερ στο 30΄ ο Γιόζιπ Ελεζ από το σημείο του πέναλτι πρόλαβε τον Γιόχανσον και με σουτ έγραψε το 1-1. Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, ανάσαναν βαθιά όταν ο Πρσκάλο απέκρουσε πολύ δύσκολα το αριστερό σουτ του Μάνταλου από κεφαλιά-ασίστ του Κλωναρίδη στο 41΄. Λίγο έλειψε η ΑΕΚ να πάει με προβάδισμα στα αποδυτήρια…

Οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις εκατέρωθεν, ήλθαν με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα κι αφού η Ριέκα είχε μπει πιο επιθετικά, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει ευκαιρία. Και στο 63΄ έγινε το 1-2! Ο Μπακασέτας κέρδισε φάουλ, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος δεν άφησε κανέναν άλλον να το εκτελέσει και έστειλε τη μπάλα στη αριστερή γωνία του Πρσκάλο. Αυτό ήταν! Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, ήταν πιο διψασμένη και δεν υπήρχε περίπτωση να της αφήσει τη νίκη να «γλυστρήσει» από τα χέρια της. Με δύο εξαιρετικές δημιουργικές προσπάθειες του Λιβάγια θα μπορούσε να καθαρίσει νωρίς, όμως οι Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος δεν είχαν καλά τελειώματα. Χωρίς συνέπειες, όμως. Το Ευρωπαϊκό «διπλό» είναι γεγονός κι ο κόσμος της ΑΕΚ το απολαμβάνε, ζώντας κάθε στιγμή μιας ονειρεμένης σεζόν που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Διαιτητής: Τζον Μπίτον (Σκωτία)

Κίτρινες: Μίσιτς, Μπραντάριτς – Λόπες, Σιμόες, Αραούχο
Οι συνθέσεις:
ΡΙΕΚΑ (Ματίαζ Κεκ): Πρσκάλο, Βέσοβιτς, Ζούπαριτς, Έλεζ, Ζούτα, Μπραντάριτς, Μίσιτς (81΄ Ματέι), Γκαβράνοβιτς (59΄ Μάλες), Έμπερ, Κβρζιτς (73΄ Ακόστι), Γκόρντον.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Κλωναρίδης (60΄ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (78΄ Αϊντάρεβιτς), Λιβάγια (86΄ Αραούχο)

* Σχεδόν μισή ώρα πριν από τον αγώνα, έφτασε στο «Ριέκα Στέιντιουμ» ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έμεινε στον εσωτερικό χώρο του γηπέδου χωρίς να μπει στα αποδυτήρια, ούτε να μιλήσει στους παίκτες και δέκα λεπτά πριν από την έναρξη ανέβηκε στη θέση του. Ο «Τίγρης» πήγε στο γήπεδο απευθείας από το αεροδρόμιο του Κρκ (δεν πρόκειται για… ορθογραφικό λάθος, έτσι ονομάζεται το αεροδρόμιο στο πανέμορφο νησί, 20 χλμ δυτικά της Ριέκα) όπου προσγειώθηκε με ιδιωτικό αεροσκάφος.

* Με καλυμμένο το σήμα του κύριου χορηγού της αγωνίστηκε η ΑΕΚ. Παρότι η UEFA αποδέχεται το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ως διαφημιστικό χορηγό, υπερισχύουν οι νόμοι του κράτους. Στην Κροατία απαγορεύεται η διαφήμιση του ποδοσφαιρικού στοιχήματος.

* Ο Ιβάν Μπρεσεβιτς επισκέφτηκε τους παίκτες της ΑΕΚ το μεσημέρι, πριν από τον αγώνα. Ο «Ιβο» δεν έχει ξεχάσει τα δύσκολα, αλλά όμορφα χρόνια που πέρασε στην Ενωση, έστω κι αν η καριέρα του ολοκληρώθηκε πρόωρα από σοβαρό τραυματισμό.

* Εισιτήρια: 5.932

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου