ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναβίωσαν τα «Μπλόκια» ύστερα από δεκαετίες

αναβίωσαν-τα-μπλόκια-ύστερα-από-δεκ-301148

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, παλιοί θρύλοι της βολιώτικης κολύμβησης και υδατοσφαίρισης έδωσαν και πάλι ραντεβού μετά από δεκαετίες χθες στην παραλία του Βόλου, αναβιώνοντας τα θρυλικά «Μπλόκια».

Στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το Κορδόνι, από τη δεκαετία του ’50 νεαροί Βολιώτες και Βολιώτισσες προπονούνταν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε κολύμβηση και υδατοσφαίριση, δίνοντας στον Βόλο «το βάπτισμα του πυρός» μέσα από το υγρό στοιχείο.

Χθες, Παρασκευή παλιοί συναθλητές, όχι πλέον με κοντά παντελονάκια, έδωσαν το παρών στη συνάντηση της οποίας την ιδέα είχε ο κ. Νίκος Κανταρτζής.

Σε μια συνάντηση στην οποία έλειπαν ελάχιστοι, και για όσους έλειπαν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για να έρθουν και πάλι στις μνήμες εκείνων που έδωσαν το βροντερό παρών, και ακολούθησε μια αναμνηστική φωτογραφία και ένα κρασάκι στην «ΑΥΡΑ».

Για τους Βολιώτες που πέρασαν και πάλι από τα «Μπλόκια» -ή αλλιώς το σημερινό Κορδόνι- και βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν με φίλους έπειτα από δεκαετίες, μίλησε αρχικά ο κ. Νίκος Κανταρτζής, με τον ιθύνοντα νου της συνάντησης να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Για μένα στη ζωή μου δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Οι μαζώξεις συνήθως αφορούν παλιούς συμμαθητές, πρόσκοπους κ.ά. αλλά εδώ είναι τα θρυλικά Μπλόκια. Ακούω “Κορδόνι” και τρελαίνομαι. Η λέξη αυτή έκανε κλικ μέσα στο μυαλό μου, και εδώ που βλέπετε είναι όσοι πέρασαν από τα Μπλόκια, ως κολυμβητές και ως πολίστες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Σήμερα (σ.σ. χθες) συνάντησα ανθρώπους που είχα να τους δω 40-45 χρόνια, όντας Βολιώτης γέννημα-θρέμμα».

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 50μ. ύπτιο η Εφη Δημητριάδου πρόσθεσε: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη που βρίσκομαι σε αυτή τη συνάντηση μετά από τόσα χρόνια. Είδα τους παλιούς μου συναθλητές και ζούμε μια αξέχαστη εμπειρία».

Ο αειθαλής Άθως Κραββαρίτης, που συνεχίζει να αγωνίζεται και πάλι μέχρι και σήμερα, αν και σε ηλικία 84 ετών, επεσήμανε: «Ήταν πολύ συγκινητική, βρήκαμε παλιούς φίλους εκ των οποίων ορισμένοι λείπουν αλλά τους θυμηθήκαμε και ήταν πολύ συγκινητικό να θυμάσαι όσους λείπουν. Δεν πέτυχα τόσα πολλά στα νιάτα μου όσα σήμερα. Εκείνα τα χρόνια οι συνθήκες ήταν πανάθλιες. Κολυμπούσαμε μέσα σε πετρέλαια, σε απορρίμματα από τα σφαγεία και φυσικά η προπόνηση ήταν μόνο για δύο μήνες τον χρόνο. Αυτό που κατάφερα τότε ήταν στη σκυταλοδρομία 4 Χ 200 ανδρών. Ο Βόλος πήρε τρεις φορές την τρίτη θέση σε πανελλήνιους αγώνες και μια φορά βγήκε δεύτερος το 1956. Όταν έγιναν οι τρομακτικοί σεισμοί του Βόλου, οι μόνοι που σταθήκαμε όρθιοι ήταν οι αθλητές του ΝΟΒ. Ο κόσμος περίμενε κάτι να δει μια ελπίδα και ήρθαμε με το καράβι “Κύκνος” όντας δεύτεροι στη γενική βαθμολογία. Κερδίσαμε τον Ολυμπιακό, το Φάληρο, εκτός από τον Παναθηναϊκό που βγήκε πρώτος. Το είχα μεράκι να κολυμπήσω και πάλι, και ξεκίνησα πριν από 15 χρόνια σε ηλικία 69 ετών στην κατηγορία των μάστερ πλέον. Έχω τρία πανελλήνια ρεκόρ και προχωράω. Ελπίζω να πάω και στην κατηγορία των 90άρηδων.

Άλλαξε η ψυχολογία μου. Πισίνες δεν υπήρχαν τότε. Μία στην Αθήνα, μία στη Λάρισα στο στρατόπεδο και μία στην Ξάνθη».

Το παρών έδωσε και η κα. Μαίρη Δημάδη, ερχόμενη από την Τουρκία και μετά από ταξίδι 24 ωρών. Πρωταθλήτρια κορασίδων με πανελλήνιο ρεκόρ με τον ΝΟΒ, ως η καλύτερη πρόσθια κολυμβήτρια της εποχής.

Το παρών έδωσαν τα κορίτσια: Λόπη Σακή, Μαρία Δημάδη, Γιόλα Χατζοπούλου – Πάστρα, Έλενα Αντωνοπούλου, Μαρούλα Σιούρα, Μαρία Δημότσου, Πόπη Τσιόρη, Ντέμη Δημάδη, Ζωή Βογιατζή, Λίνα Σακκή, Μαριάννα Τασιοπούλου, Βαγγελίτσα Βογιατζάκη, Ντίνα Τράκα, Κατερίνα Χρυσοστομίδου, Τασούλα Πράτανου – Μπέμπου κ.ά.

Αλλά και τα αγόρια: Αντώνης Παππής, Μαργαρίτης, Πατσιαντάς, Άθως Κραββαρίτης, Γιώργος Βούλγαρης, Γιάννης Βούλγαρης, Ηλίας και Γιώργος Λέτσιος, Γιώργος Κόταλης, Μανώλης Παπαευαγγέλου, Παντελής Σκαφιδάς, Παναγιώτης Ρουκάς, Δημήτρης Κούρμπας, Αποστόλης Τσιτζήρας, Τάκης Χαλέβας, Δημήτρης Καπότσης, Βλάσης και Κώστας Βολιώτης, Τάκης Θεοκλητίδης, Χάρης Δημητρίου, Αποστόλης Δουμπιώτης, Νίκος Μπράτζος, Βασίλης Κοκολιός, Χρήστος Γεροβασίλης, Βαγγέλης Γούσιος, Τάσος Ζούμπος, Κώστας Μπάδραβος, Γιάννης και Σωτήρης Ψαθάς, Σπύρος Κουφοζήσης, Λουφόπουλος, Αλέκος και Δημήτρης Αλεξανδρίδης, Άγγελος Πολύζος, Σούλης Μιλαράς, Σπύρος Λυπημένος κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου