ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν

το-πρώτο-ντέρμπι-της-σεζόν-300444

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν στη Super League, μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σήμερα (8.30 μ.μ.) στο ΟΑΚΑ, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Για τους γηπεδούχους «κιτρινόμαυρους» το παιχνίδι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι το πρώτο της νέας σεζόν στο οποίο θα έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους, αφού εξέτισαν την ποινή των 3 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών που τους είχε επιβληθεί για τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου. Παράλληλα, πέραν των όποιων ιδιαιτεροτήτων συνοδεύουν πάντα μια κόντρα των δύο αντιπάλων, ο αγώνας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει και μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού από το αποτέλεσμά του θα κριθούν πολλά για το σκηνικό στην κορυφή από δω και πέρα.

Οι δύο ομάδες παραμένουν αήττητες, με την ΑΕΚ όμως να έχει καλύτερο απολογισμό, με 3 νίκες και 1 ισοπαλία, έναντι του Ολυμπιακού (2 νίκες – 2 ισοπαλίες), κάτι που την έχει φέρει μόνη πρώτη στην κορυφή. Η «Ένωση», με όπλο και την πολύ καλή της άμυνα που δεν έχει δεχτεί ακόμα τέρμα, επιδιώκει την πρώτη νίκη της σε ντέρμπι για φέτος και για ψυχολογικούς λόγους, αφού ακολουθεί ο κομβικός αγώνας με την Αούστρια Βιέννης για το Europa League. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα, έχοντας όλα τα βασικά του στελέχη σε ετοιμότητα.

Κι αν για την κοσμοσυρροή στις κερκίδες δεν χωρά καμία αμφιβολία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 40.000 φιλάθλους, υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά για την ενδεκάδα. Ο Μανόλο Χιμένεθ κατά την προσφιλή του συνήθεια δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του, αλλά έχει αρκετές επιλογές.

Η οπισθοφυλακή μοιάζει δεδομένη. Ανέστης στο τέρμα, Τσόσιτς και Βράνιες στόπερ και από τη στιγμή που ο Λόπες τέθηκε νοκ άουτ (τρέχει να προλάβει την Αούστρια Βιέννης την Πέμπτη), ο Μπακάκης θα παίξει αριστερό μπακ και ο Γκάλο στο δεξί άκρο.

Στον άξονα δεδομένη είναι η παρουσία του Σιμόες και ο Γιόχανσον έχει τον πρώτο λόγο για να παίξει στο πλευρό του. Ο Γαλανόπουλος έχει τις πιθανότητές του, είτε αντί του Σουηδού, είτε μαζί με τους άλλους δύο, αν επιλεγεί σύστημα 4-3-3, με τον Μάνταλο να προωθείται στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ είναι σίγουρος στο αρχικό σχήμα, όπως και ο Χριστοδουλόπουλος για τη θέση του δεξιού εξτρέμ. Αντίθετα, υπάρχει δίλημμα μεταξύ Λιβάγια και Αραούχο, που δύσκολα θα παίξουν από την αρχή μαζί… Αν δεν χρησιμοποιηθεί το 4-3-3 αλλά το 4-2-1-3, τότε ο Κλωναρίδης έχει προβάδισμα να παίξει στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Στην άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, κυρίως ψυχολογικά, αφού προέρχονται από δύο συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη, με αντιπάλους Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης, ενώ η επικράτηση επί του δεύτερου στο Κύπελλο δεν έδειξε σε ψυχολογικό τομέα να διορθώνει την κατάσταση. Ενόψει της δύσκολης αποστολής στο Τορίνο με τη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι πρωταθλητές ψάχνουν μια σπουδαία επιτυχία που θα διώξει τα «μαύρα σύννεφα». Σε διαφορετική περίπτωση, η πιθανότητα «μπόρας», με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τον τεχνικό της ομάδας Μπέσνικ Χάσι, θεωρείται πολύ πιθανή. Εκτός μάχης για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ έχει τεθεί ο Ανδρούτσος, και ο Κοσοβάρος τεχνικός έκανε αρκετές δοκιμές στις τελευταίες προπονήσεις του Ολυμπιακού ενόψει του ντέρμπι, αλλά δεν έχει κατασταλάξει στα πλάνα του για τα πρόσωπα της ενδεκάδας. Το ένα πλάνο θέλει τον Χάσι να παρατάξει τους Πειραιώτες όπως στο δεύτερο ημίχρονο με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δηλαδή, με Ομάρ, Ρομαό, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Ζντιέλαρ, Ζιλέ, Καρσελά, Οτζίτζα, Μάριν Τζούρτζεβιτς ή Εμενίκε. Ομως δοκίμασε τον Σισέ στα χαφ, ενώ και ο Σεμπά διεκδικεί φανέλα βασικού ή ο Ταχτσίδης που μπορεί να προσφέρει χρήσιμες λύσεις στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Και ο Φορτούνης όμως έχει τις δικές του πιθανότητες.

Όσον αφορά τα ντέρμπι, ακολουθούν στην 8η αγωνιστική το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, στην 9η το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στη 10η το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, στην 11η το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και στην 14η αγωνιστική το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός.

Την ισοπαλία στο σημερινό ντέρμπι θέλουν Πανιώνιος και ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να βρεθούν συμπρωτοπόροι με την ΑΕΚ, εφόσον βέβαια νικήσουν στους αγώνες τους. Οι «κυανέρυθροι» που παρουσιάζουν ένα συμπαγές σύνολο με αξιοθαύμαστη σταθερότητα, υποδέχονται την Λάρισα και είναι το λογικό φαβορί για την νίκη, όπως και ο «δικέφαλος του βορρά», που φιλοξενεί τον αξιόμαχο ΠΑΣ Γιάννινα που είναι αήττητος!

Σήμερα παίζουν ακόμη Κέρκυρα-Λεβαδειακός… και αύριο η αγωνιστική «κλείνει» με το ματς Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης.

Αναλυτικά η 5η αγωνιστική της Super League:

16:00 ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα

Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών)

Βοηθοί: Φωτόπουλος (Αθηνών), Κουντουρέλλης (Αθηνών)

4ος: Φωτιάδης (Καστοριάς)

18:15 Κέρκυρα – Λεβαδειακός

Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)

Βοηθοί: Κολοσιώνης (Αιτ/νίας), Πυλαρινός (Ζακύνθου)

4ος: Μπαλατσούκας (Θεσπρωτίας)

18:15 Πανιώνιος – ΑΕΛ

Διαιτητής: Νεοφυτιάδης (Κορινθίας)

Βοηθοί: Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής), Σπυρόπουλος (Ανατολικής Αττικής)

4ος: Κορδολαίμης (Ανατολικής Αττικής)

20:30 ΑΕΚ – Ολυμπιακός

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Βοηθοί: Κωσταράς (Αιτ/νίας), Δημητριάδης (Μακεδονίας)

4ος: Αρετόπουλος (Τρικάλων)

Δευτέρα (25/9)

19:30 Ξάνθη – Αστέρας Τρίπολης

Διαιτητής: Τσαμούρης (Πειραιά)

Βοηθοί: Γρεβένης (Χαλκιδικής), Χατζηνάκος (Δράμας)

4ος: Μάνταλος (Καβάλας)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου