ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα «χρυσά παιδιά» του ΝΟΒΑ

τα-χρυσά-παιδιά-του-νοβα-282517

Σε περίοδο που οι επιτυχίες της βολιώτικης κωπηλασίας διαδέχονται η μια την άλλη, ο προπονητής του ΝΟΒΑ Γιώργος Κουρκούμπας από την πλευρά του προσπαθεί να περάσει τις γνώσεις στους αθλητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ

Μπορεί η χρονιά που πέρασε να επιφύλαξε κάποιες ατυχίες στον ναυτικό όμιλο, λόγω των τραυματισμών δυο εκ των κορυφαίων του αθλητών, της Αναστασίας Βόντζου και του Γιώργου Στάμου, παρόλα αυτά έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο. Οι κωπηλάτες του βολιώτικου συλλόγου διέπρεψαν με την γαλανόλευκη στο πρόσφατο Βαλκανικό πρωτάθλημα (9/10-9). Τα ονόματα αυτών Δημήτρης Καραδέμητρος, Γιώργος Μαραγκός, Ισμήνη Νόνη και Κατερίνα Μπρουσοβάνα.

Στην εν λόγω διοργάνωση η ελληνική ομάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην συνολική βαθμολογία κατακτώντας 19 μετάλλια, εκ των οποίων 10 χρυσά 8 ασημένια και 1 χάλκινο. Επιπλέον, έλαβε την πρώτη στην βαθμολογία των αγοριών, την δεύτερη σε αυτή των κοριτσιών και πρώτη στη γενική μετά από αρκετά χρόνια.

Η παρουσία των φερέλπιδων αθλητών του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αφού επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη έχοντας στην φαρέτρα τους εφτά μετάλλια και όλα χρυσά.

Οι χρυσοί βαλκανιονίκεις του ΝΟΒ-Α με τον αντιπρόεδρο Λάμπη Τσουκαλά (αριστερά) και τον προπονητή Γιώργο Κουρκούμπα (δεξιά).

Οι νεαροί αθλητές του συλλόγου, Καραδέμητρος και Μαραγκός, έλαβαν την πρώτη θέση αγωνιζόμενοι μαζί ως πλήρωμα με δίκωπο άνευ παίδων. Την ίδια διάκριση πέτυχαν και με οχτάκωπο μετά της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας. Οι συναθλητές τους σε αυτήν ήταν οι: Ζωγράφος, Καπουρτίδης, Μακρυγιάννης, Μεχτερίδης, Πεκόπουλος, Λάπικοφ. και Λιούγκος.

Από την άλλη, τα ταλαντούχα κορίτσια του ομίλου, Νόνη και Μπρουσοβάνα, κατέκτησαν το χρυσό στο τετραπλό σκιφ κορασίδων, μαζί με τις Κούρτη Κατ. και Μάκου Αθ. Επιπλέον, η Νόνη ανέβηκε για ακόμη μια φορά στην πρώτη θέση του βάθρου αγωνιζόμενη με σκιφ (επίσης κατηγορία κορασίδων).

Δημήτρης Καραδέμητρος «Πολλές χαρές η κωπηλασία»

Θέλοντας να κάνει μια αναδρομή στην πρώτη του επαφή με το άθλημα, ο Δ. Καραδέμητρος αναφέρει: «Ξεκίνησα την κωπηλασία παρέα με τον κολλητό μου, όταν πήγαινα Β΄ Γυμνασίου. Ήθελα να διαπιστώσω πως είναι το άθλημα αυτό και εν τέλει με μάγεψε».

«Στο πρώτο μου πανελλήνιο αγωνίστηκα με οχτάκωπο παίδων και χάσαμε την τρίτη θέση για κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό με έκανε να πεισμώσω και να προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι. Γι’ αυτόν τον λόγο, την επόμενη χρονιά έκανα πιο έντονη προπόνηση, με σκοπό να καταφέρω να εξελιχθώ στο άθλημα», προσθέτει.

Ωστόσο ανέκαθεν αθλούνταν όπως τονίζει: «Πιο πριν πέρασα από πάρα πολλά αθλήματα, όπως καταδύσεις, καράτε, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, ενόργανη κ.α.».

Αναφορικά με την σεζόν που πέρασε ο νεαρός αθλητής συμπληρώνει: «Η χρονιά αυτή ήταν αρκετά ικανοποιητική. Κατέκτησα το πρώτο μου μετάλλιο στο πανελλήνιο εφήβων, στην τετράκωπο άνευ, ενώ αυτή δεν είναι η κατηγορία μου. Συνέχισε ακόμη καλύτερα με ένα ακόμη πανελλήνιο χρυσό στην τετράκωπο παίδων το καλοκαίρι και τελείωσε με τα δυο χρυσά βαλκανικά στην Κωνσταντινούπολη, σε δίκωκο και οχτάκωπο. Σε αυτή την διοργάνωση είχε πολλά χρόνια η εθνική να πετύχει τέτοια διάκριση στο αγώνισμα της οχτακώπου παίδων».

«Παρόλο που το βαλκανικό πρωτάθλημα είχε λίγες συμμετοχές ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Ήταν αρκετές οι χώρες, οι οποίες μας πίεζαν μέχρι και τα τελευταία μέτρα. Αυτό το διαπιστώσαμε και στην οχτάκωπο που τερματίσαμε με μισό μέτρο διαφορά στο τέλος, αλλά και στην δίκωπο που μας κόντραραν αρκετά οι αντίπαλοι μας μέχρι τα 1850 μέτρα. Όμως, στο τέλος δεν άντεξαν άλλο και τους περάσαμε. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία», υπογραμμίζει ο 16χρονος βαλκανιονίκης.

«Η κωπηλασία είναι πολύ σκληρό άθλημα, αλλά συνάμα πολύ εντυπωσιακό. Αν δεν την αγαπάς και δεν δίνεις το 100% σε κάθε προπόνηση δεν θα καταφέρεις να εξελιχθείς . Η αλήθεια είναι, ότι σε αρκετά σκέλη της προπόνησης τα οποία είναι επώδυνα έχω σκεφτεί να σταματήσω. Όμως τα μετάλλια και γενικότερα όλες οι χαρές που μου προσφέρει το άθλημα αυτό με κάνουν να θέλω να συνεχίσω. Ούτως ή άλλως, μετά από κάθε προπόνηση βρίσκομαι με τους φίλους μου, χαλαρώνουμε, γελάμε και ξεχνάω το αίσθημα του πόνου», αναφέρει ο νεαρός κωπηλάτης για το άθλημα που λατρεύει.

Μπορεί ο βολιώτης αθλητής να έχει περάσει αρκετές τραυματισμούς στην μέχρι στιγμής καριέρα του, ωστόσο δεν το βάζει με τίποτα κάτω: «Τον Δεκέμβριο μετά από μια προπόνηση με έπιασε ξαφνικά πόνος στην μέση. Πήγα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι είχα πάθει οξιά οσφυαλγία. Επίσης μέσα στον Μάιο αντιμετώπισα ένα θέμα με τα γόνατα, για το οποίο χρειάστηκε να κάνω τρεις ενέσεις κορτιζόνης».

Συν της άλλης, ο Δ. Καραδέμητρος αναφέρεται και στην συνεισφορά του προπονητή του στην μέχρι στιγμής πορεία του: «Ο κύριος Γιώργος μου έχει προσφέρει πάρα πολλά. Εκείνος μου έμαθε την σωστή τεχνική που χρησιμοποιείται στο άθλημα και με έκανε τον αθλητή που είμαι σήμερα. Μου δίδαξε ότι πρέπει να αγωνίζομαι σκληρά, διότι χωρίς την σωστή προπόνηση δεν κερδίζεις τίποτα. Είναι αρκετά καλός και έμπειρος στο αντικείμενο του».

Καραδέμητρος και Μαραγκός κρατούν την γαλανόλευκη μετά την επιτυχία τους.

Αναφορικά με τις βλέψεις του για τη νέα αγωνιστική σεζόν δηλώνει: «Ο πρώτος στόχος μου είναι να τα πάω καλά στο πανελλήνιο εφήβων και γιατί όχι να πάρω ακόμη ένα χρυσό σε αυτή την διοργάνωση. Μετά με ενδιαφέρει να τα πάμε καλά στις προκρίσεις για να μπούμε στην εθνική, ώστε να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο. Λίγοι αλλά μεγάλοι».

Γιώργος Μαραγκός: «Να μην τα παρατάω ποτέ»

Από την πλευρά του, ο συνοδοιπόρος του στις επιτυχίες Γιώργος Μαραγκός αναφέρει: «Πρωτοασχολήθηκα με το άθλημα όταν ήμουν 13 χρονών. Εκείνη την περίοδο μετακόμισα από την Αθήνα στον Βόλο και οι γονείς μου με παρότρυναν να ξεκινήσω κάποιο άθλημα, ώστε να βρίσκομαι σε καλή φυσική κατάσταση. Σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να ασχοληθώ και με την κολύμβηση. Πριν διαλέξω την κωπηλασία πήγαινα και ποδόσφαιρο. Στα πρώτα μου βήματα στο άθλημα πήρα μέρος σε κάποιους διασυλλογικοί αγώνες, στους οποίους κατέλαβα την δεύτερη θέση στο σκιφ. Όσο περνούσε ο καιρός μου άρεσε όλο και περισσότερο το άθλημα. Ασχολούμαι αρκετό καιρό με αυτό. Πρέπει να είναι γύρω στα τέσσερα με πέντε χρόνια».

Σχετικά με το πώς κύλησε η χρονιά, ο ταλαντούχος αθλητής αναφέρει: «Η χρονιά αυτή ήταν η καλύτερη στην μέχρι στιγμής πορεία μου. Κατέκτησα τέσσερα μετάλλια, δυο πανελλήνια και δυο βαλκανικά. Από τα πανελλήνιο το ένα ήταν χάλκινο σε τετράκωπο άνευ (εφήβων) και το άλλο χρυσό (παίδων), ξανά στο ίδιο αγώνισμα. Η χρονιά πάντως τελείωσε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού πήρα με τον Δημήτρη δυο βαλκανικά μετάλλια».

«Προσωπικά θεωρώ ότι στις προκρίσεις του βαλκανικού ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικά τα πράγματα απ’ ότι στην διοργάνωση. Υπήρχε πίεση από την αρχή μέχρι το τέλος, διότι όλες οι βάρκες ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο» τονίζει ο ταλαντούχος κωπηλάτης του ΝΟΒΑ, ο οποίος σε τρεις μήνες κλείνει τα 16.

«Στο βαλκανικό ο ρυθμός που έτρεχαν οι βάρκες είχε σκαμπανεβάσματα, ενώ στις προκρίσεις από την αρχή ο δείκτης δυσκολίας ήταν υψηλός», υπογραμμίζει.

«Η αλήθεια είναι πως ορισμένες στιγμές έχω σκεφτεί να τα παρατήσω, κυρίως λόγω κούρασης. Όμως έχω πάντα στο πλάι μου τους γονείς και οι φίλοι μου, οι οποίο με βοηθάνε να γίνομαι όλο και πιο δυνατός και συγκεντρωμένος στην προπόνηση μου», συμπληρώνει ο νεαρός αθλητής.

Αναφορικά με την προσφορά του προπονητή του στην πορεία του στο άθλημα τονίζει: «Η συνεισφορά του προπονητή μου είναι πολύ μεγάλη. Έχει τεράστια πείρα και θέληση να διδάξει το άθλημα της κωπηλασίας. Ωστόσο, το σημαντικότερο που μου έχει μάθει είναι να μην τα παρατάω ποτέ. Να μην ακούω τον οποιοδήποτε και γενικότερα να μην δίνω σημασία σε εξωαγωνιστικά θέματα».

Οι πανηγυρισμοί του χρυσού πληρώματος της οχτακώπου παίδων.

Σχετικά με τα σχέδια του για τη νέα σεζόν, ο Γ. Μαραγκός αναφέρει: «Αρχικά με ενδιαφέρει να κατακτήσω όσα περισσότερα μετάλλια μπορώ στο πανελλήνιο των εφήβων. Δεν με νοιάζει τόσο η θέση, όσο το να είναι μετάλλια. Έπειτα, να καταφέρω να μπω στο κοινόβιο της εθνικής, με στόχο το παγκόσμιο της Τσεχίας».

Ισμήνη Νόνη: «Μια οικογένεια ο ΝΟΒΑ»

Για την πρώτη της γνωριμία με την κωπηλασία έκανε λόγο αρχικά η Ισμήνη Νόνη: «Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα πριν εφτά χρόνια. Αφορμή για να ασχοληθώ με το άθλημα στάθηκε ένας δάσκαλος μου. Ήμουν άτακτη μες στην τάξη και γι’ αυτό μου είπε ότι θα ήταν καλό να βγάλω όλη μου την ενέργεια σε ένα άθλημα.

Έτσι μου πρότεινε την κωπηλασία, με την οποία έχει ασχοληθεί και ο ίδιος. Πιο πριν είχα κάνει κολύμβηση και μπαλέτο, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν είχα διάθεση να ασχοληθώ με αυτά. Πάντα μου άρεσε η θάλασσα, αυτός εξάλλου ήταν και ο κύριος λόγος που εντυπωσιάστηκα με την κωπηλασία».

Ακολούθως η νεαρή αθλήτρια αναφέρθηκε στην σεζόν που πέρασε: «Η χρονιά αυτή ήταν αρκετά καλή. Στις περισσότερες διοργανώσεις που έλαβα μέρος οι κούρσες ήταν πολύ ανταγωνιστικές, κάτι που μου αρέσει πολύ.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, πήρα ένα αργυρό μετάλλιο στο σκιφ νεανίδων που δεν είναι καν η κατηγορία μου. Τώρα το καλοκαίρι, στην Β’ φάση του πανελληνίου, διανύοντας την δεύτερη χρονιά μου ως κορασίδα, έλαβα και εκεί μια δεύτερη θέση, στο σκιφ. Επίσης, κλήθηκα και στο κοινόβιο της εθνικής για το παγκόσμιο, αλλά εν τέλει δεν με πήραν. Δεν πειράζει όμως, θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες. Ούτως ή άλλως είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής πορεία μου».

Η Νόνη στο βάθρο μετά το χρυσό μετάλλιο της στο σκιφ.

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και για την συμμετοχή της στο βαλκανικό πρωτάθλημα: «Μπορώ να πω ότι δεν είχε ιδιαίτερο ανταγωνισμό . Ήταν πιο εύκολο και από το πανελλήνιο. Θεωρώ ότι οι προκρίσεις ήταν πιο δύσκολες. Είχαμε άγχος μόνο και μόνο για το γεγονός ότι θέλαμε να πάρουμε το χρυσό στην Τουρκιά. Μόνο η Ρουμανία ήταν κάπως ανταγωνιστική».

Μπορεί η προπόνηση να είναι σκληρή, ωστόσο η ταλαντούχα κωπηλάτρια τονίζει: «Μου έχει περάσει κάποιες φορές από το μυαλό το να αποσυρθώ, λόγω της κόπωσης. Ωστόσο το άθλημα αυτό μου έχει προσφέρει πολλά πράγματα, τα οποία δεν θα τα άλλαζα με τίποτα. Εδώ έχω τους φίλους μου, με τους οποίους έχω δεθεί πάρα πολύ. Όλοι μαζί με τον κύριο Γιώργο νιώθουμε σαν οικογένεια».

«Έχει τύχει περιστατικό να μην τα πηγαίνω καλά σε κάποιο μάθημα και να κλαίω, επειδή μου έλεγε ο πατέρας μου να αφήσω την κωπηλασία για να είμαι πιο προσηλωμένη στο σχολείο», συμπληρώνει για το άθλημα της καρδιάς της η 15χρονη κωπηλάτρια.

Όπως αναφέρει η ίδια, ο Γ. Κουρκούμπας της έχει προσφέρει πολλά στην μέχρι στιγμής καριέρα της: «Η συνεισφορά του κύριου Γιώργου είναι πολύ μεγάλη. Όποτε δεν κατάφερνα κάποιον στόχο μου και απογοητευόμουν, με εμψύχωνε και μου έλεγε ότι έχω πολλές δυνατότητες. Με έχει στηρίξει πολύ, από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον όμιλο μέχρι τώρα. Μου έχει πει ότι δεν πρόκειται να με αφήσει. Πλέον τον νιώθω δεύτερο πατέρα μου».

Αναφερόμενη στους στόχους που έχει θέσει για τη νέα αγωνιστική σεζόν υπογραμμίζει: «Αρχικά με ενδιαφέρει να πάρω κάποιο πανελλήνιο μετάλλιο στις νεάνιδες.

Έχω την δυνατότητα να τρέξω μια κούρσα, ελπίζω αυτή να μου δώσει αυτή την χαρά. Επόμενος στόχος είναι να επιλεχθώ για το κοινόβιο, ώστε να μου δοθεί μια ευκαιρία να πάρω μέρος στο παγκόσμιο. Αν το καταφέρω αυτό, θα έχω εκπληρώσει πολλά από τα προσωπικά μου θέλω στο άθλημα».

Κατερίνα Μπρουσοβάνα: «Να ξεπερνάω τα όρια μου»

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Μπρουσοβάνα κάνει μια αναδρομή στην πρώτη της γνωριμία με το ναυτικό άθλημα: Ξεκίνησα την κωπηλασία πριν δυο χρόνια, μέσω παρότρυνσης των γονιών μου.

Πριν από εμένα ασχολήθηκαν, ο αδερφός μου, ο πατέρας μου, αλλά και ο θείος μου με αυτό το άθλημα. Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτική, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να μου αρέσει. Πλέον το έχω λατρέψει».

Ερωτηθείς για την χρονιά που πέρασε, η νεαρή κωπηλάτρια τονίζει: «Η σεζόν ήταν αρκετά ικανοποιητική. Στο πανελλήνιο, στην κατηγορία νεανίδων κατέκτησα την τρίτη θέση αγωνιζόμενη με τετράκωπο άνευ, ενώ ηλικιακά ανήκω ακόμη στις κορασίδες (τελευταία χρονιά).

Μετέπειτα, το καλοκαίρι κατέκτησα την πρώτη θέση στο πανελλήνιο ξανά στο ίδιο αγώνισμα. Τέλος, η χρονιά έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού βγήκα πρώτη στο βαλκανικό, με τετραπλό σκιφ».

Τα κορίτσια του ΝΟΒΑ με τις συναθλήτριες τους στο τετραπλό σκιφ

Αναφορικά με το βαλκανικό πρωτάθλημα επισημαίνει: «Όπως είπαν και τα παιδιά δεν είχε ιδιαίτερο ανταγωνισμό. Την μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετωπίσαμε στις προκρίσεις, στις οποίες και είχα περισσότερο άγχος».

«Κάθε αθλητής που βρίσκεται σε πίεση σκέφτεται το ενδεχόμενο της αποχώρησης από την ενεργό δράση. Έτσι κι εγώ, υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, όμως προσπαθώ να αποφεύγω αυτές τις σκέψεις. Έχω πολλούς παράγοντες που με πιέζουν, διότι παράλληλα με το άθλημα έχω να ασχοληθώ με το φροντιστήριο, αλλά και με το σχολείο. Γενικότερα, προσπαθώ να μην σκέφτομαι τις δυσκολίες και να ξεπερνάω τα όρια μου. Ούτως ή άλλως, η κωπηλασία με γεμίζει», προσθέτει η νεαρή αθλήτρια που σε ένα μήνα κλείνει τα 16.

Μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούσε με τίποτα να παραλείψει να αναφερθεί στην προσφορά του προπονητή της, η οποία όπως τονίζει είναι τεράστια: «Χάρις τον κύριο Γιώργο είμαι η αθλήτρια που είμαι σήμερα. Ότι έχω καταφέρει το χρωστάω σε εκείνον. Έχει κάνει πάρα πολλά και για εμένα την ίδια, αλλά και γενικότερα για τον όμιλο. Είναι συνέχεια δίπλα μου και με συμβουλεύει. Προσπαθεί να με κάνει όσο καλύτερη γίνεται».

Κλείνοντας, η αθλήτρια του ΝΟΒΑ, αναφέρει: «Ο μεγάλος μου στόχος είναι να καταφέρω να μπω στο κοινόβιο για το παγκόσμιο. Από την άλλη και για το πανελλήνιο έχω θέσει υψηλά τον πήχη. Σε όσα πληρώματα και να τρέξω ελπίζω να βρεθώ μέσα στην τριάδα των μεταλλίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου