ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υπόσχεση πρόκρισης στο Euro 2020

υπόσχεση-πρόκρισης-στο-euro-2020-213535

Υπόσχεση πρόκρισης στους τελικούς του EURO 2020 έδωσε ο Μίχαελ Σκίμπε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επέκταση της συνεργασίας του με την ΕΠΟ. Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους παίκτες, ότι πλέον αυτό που προέχει στις επιλογές του είναι να παίζουν στις ομάδες τους. Αυτή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται, σε σχέση με την πρώτη του θητεία στην εθνική.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το συμβούλιο της ΕΠΟ και ειδικά ο κ. Γραμμένος αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιό μου για άλλα δύο χρόνια. Νομίζω ότι σ’ αυτά τα δύο χρόνια οι επιτυχίες ήταν περισσότερες από τις αποτυχίες. Πρέπει όμως να ζήσουμε με την αποτυχία του αποκλεισμού. Παρόλα αυτά, η αποστολή μας είναι να καταφέρουμε να προκριθούμε στο EURO 2020. Και θα τα καταφέρουμε», είπε ο Γερμανός προπονητής, ο οποίος πλαισιώθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, τον τεχνικό διευθυντή, Ζήση Βρύζα, και τον διευθυντή επικοινωνίας, Ιάκωβο Φιλιππούση.

Οσον αφορά τις προτάσεις που είχε από συλλόγους, τόνισε: «Είχα κάποιες προτάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά νιώθω χαρούμενος και υπερήφανος που είμαι προπονητής της εθνικής μας ομάδας. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με τους παίκτες και ελπίζω ότι θα δούμε κάποιους νέους παίκτες στο μέλλον. Αρα δεν με απασχολούν καθόλου οι άλλες προτάσεις, αφού το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η εθνική ομάδα».

Αναφορικά με τη νέα έδρα της εθνικής: «Ήμουν επί τέσσερα χρόνια ομοσπονδιακός της Γερμανίας και ξέραμε όλοι ότι η εθνική ήταν ομάδα όλων των Γερμανών. Στο Ντόρτμουντ, τη Βρέμη, το Μόναχο, το Καϊζερσλάουτερν. Νομίζω κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα, άρα θεωρώ ότι είναι καλό να παίξουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ακόμα και στα νησιά, θα ήταν κάτι πολύ καλό για τους παίκτες. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, η εθνική είναι ομάδα όλων των Ελλήνων, είτε εδώ είτε στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σωστό να παίξουμε αγώνες και σε άλλα γήπεδα, όχι μόνο στο γήπεδο του Πειραιά, παρότι αυτό είναι το καλύτερο γήπεδο».

Κάνοντας απολογισμό των πρώτων δύο χρόνων, ο Σκίμπε δήλωσε: «Μέχρι τώρα όλοι μαζί κάναμε καλή δουλειά. Επέστρεψε το καλό κλίμα στην εθνική και καταφέραμε να κλείσουμε το χάσμα από τις ομάδες που βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Τώρα πρέπει να πλησιάσουμε και αυτές που βρίσκονται στο υψηλότατο επίπεδο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε συνεχώς, ώστε να έχουμε μια ομάδα από παίκτες που αγαπούν να φορούν τη φανέλα της εθνικής. Αυτή είναι η αποστολή μας. Θα ρωτήσω κάθε παίκτη ξεχωριστά αν είναι διατεθειμένος να κάνει το παν για να προκριθούμε.

Έχουμε πολλούς παίκτες που δεν αγωνίζονται στους συλλόγους τους και πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν για να μπορούν να σταθούν σ’ αυτό το επίπεδο. Πρέπει να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έχουμε και ποδοσφαιριστές έτοιμους να αντικαταστήσουν 1 ή 2 παίκτες στη βασική ενδεκάδα και να σταθούν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο διάστημα αυτό. Στόχος είναι λοιπόν να βελτιωθούν οι νέοι παίκτες που θα ενσωματωθούν στην εθνική και πρέπει να χαραχθεί συνολική πολιτική για τα επόμενα 4, 6, 8 χρόνια».

Παράλληλα, έλυσε πολλές απορίες όσον αφορά τις μελλοντικές επιλογές του: «Οποιος παίζει σε πολύ καλή ομάδα, υψηλού επιπέδου, θα έχει θέση στην εθνική ακόμα κι αν δεν αγωνίζεται συνεχώς στην ομάδα του. Αντίθετα, αν κάποιος δεν βρίσκεται σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μπορεί να απουσιάζει ακόμα κι αν παίζει συνεχώς στην ομάδα του.

Θα αναφέρω το παράδειγμα του Βέλλιου, που ήταν εξαιρετικός όταν έπαιζε στον Ηρακλή. Αποφάσισε να πάει στην Αγγλία που τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά γι’ αυτόν. Είναι στο χέρι των παικτών και των μάνατζέρ τους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Εχασε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του. Θέλω να πω, τόσο στον Βέλλιο όσο και σε άλλους που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, να βρουν ομάδες να παίζουν, γιατί μέσα από τις συχνές εμφανίσεις έρχεται και η εθνική».

Για το νέο σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών του EURO 2020, ο εθνικός προπονητής επισήμανε: «Τόσο εγώ όσο και όλοι οι άλλοι προπονητές είμαστε χαρούμενοι που δεν υπάρχουν πλέον φιλικοί αγώνες. Είναι σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος σε επίσημα παιχνίδια. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, πιο ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με το πώς ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και το πιστεύω ότι θα γίνουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά μην ξεχνάμε ότι προκρίνονται περισσότερες ομάδες σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο,τι κι αν γίνει είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πάρουμε τουλάχιστον τη δεύτερη θέση στον προκριματικό όμιλο».

* Μεγάλος στόχος της ΕΠΟ είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου, είπε ο Β. Γραμμένος, που πρόσθεσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιηθούν ειδικά προγράμματα της UEFA και της FIFA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου