ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με επιτυχία η ημερίδα κατά του ντόπινγκ

με-επιτυχία-η-ημερίδα-κατά-του-ντόπινγ-152129

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα κατά του ντόπινγκ, που είχε το θέμα «Το μέγιστο κοινωνικό αγαθό της άθλησης στα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των αναβολικών».

Ρεπορτάζ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Παρουσία αθλητικών παραγόντων, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο εκπρόσωπος δημάρχου Αν. Μπατζιάκας, η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. και τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Άννα Καραμανλή, ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ) κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εξήρε την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. και τομεάρχης Πολιτισμού κι Αθλητισμού Άννα Καραμανλή, τόνισε την ανάγκη ο αθλητισμός να επιστρέψει στις βασικές αρχές, ενώ αναφερόμενη στο ντόπινγκ, επεσήμανε ότι ανήκει στην τρίτη επικερδέστερη παράνομη δραστηριότητα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε: «Να συγχαρούμε οποιαδήποτε προσπάθεια που προσπαθεί να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χαρακτηριστεί πρότυπη αθλητική περιφέρεια. Τα παιδιά μας προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την αξία του αθλητικού ιδεώδους και να βγει αλώβητος ο αθλητισμός».
Εκ μέρους του δημάρχου Βόλου, ο Αν. Μπατζιάκας, έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ημερίδα, από την οποία θα προκύψουν απτά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημ. Διαθεσόπουλος, αναφέρθηκε στην πληθώρα των διοργανώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βόλο, που όπως ανέφερε έχει αναδειχθεί σε αθλητούπολη. «Η πόλη του Βόλου με την σημερινή εκδήλωση, δίνει μια άλλη διάσταση στα αθλητικά δρώμενα. Ο Βόλος να στείλει μια κραυγή αγωνίας για τι δύο μεγάλες μάστιγες για την εμπορευματοποίηση και το ντόπινγκ» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης.

Η βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα Καραμανλή

Εισηγητής της χθεσινής ημερίδας ήταν ο κ. Αθανάσιος Τζαμούρτας, καθηγητής Βιοχημείας της Ασκησης στο τμήμα Επιστήμης, Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σχολίασε περί γενετικού ντόπινγκ, και αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχουν ο αθλητής και η κοινωνία από τη λανθασμένη χρήση αυτής της πρακτικής.

Ομιλητής ήταν και ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος καρδιολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ηρθε επιτέλους η ώρα να προωθήσουμε την πρόληψη ενάντια στη φαρμακοδιέγερση στις μικρές πρωτίστως ηλικίες, στους μελλοντικούς πρωταγωνιστές, με τη συμμετοχή και των ομοσπονδιών, ιατρικών φορέων, αθλητικών συλλόγων, επαγγελματικών ενώσεων αθλητών και προπονητών».

Ο κ. Κατσιμπάρδης σε συνομιλία με τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο

Για το ντόπινγκ και τον αθλητισμό μίλησε και ο κ. Κυριάκος Νανούσης, ιατρός της ΚΟΕ και πρόεδρος Ιατρικής Επιτροπής της Len, ο οποίος στον επίλογο της ομιλίας του σχολίασε:«Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα ντοπάρονται. Ο αθλητισμός αντανακλά την κοινωνία, και όπως σε αυτή έτσι και στον αθλητισμό θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα εξαπατούν. Ουδέποτε θα έχουμε πλήρως καθαρό αθλητισμό, αλλά μπορούμε να τον κάνουμε καθαρότερο από ό,τι είναι».

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Γ.Α.Σ Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΓΣΒ «Η Νίκη», Στέργιος Φάτσης, υπογράμμισε ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού καθώς και το ντόπινγκ αλλάζουν τον πραγματικό χαρακτήρα του, ενώ ο «επαγγελματικός αθλητισμός» έχει επιπτώσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα θέσπισης νόμων για την εξάλειψη της εμπορευματοποίησης, την ισότιμη προβολή όλων των αθλημάτων, την έμφαση στον ερασιτεχνική αθλητισμό και τη συνειδητοποίηση της αξίας και σημασίας του αθλητισμού και της υγείας, ως μοχλού πίεσης στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Μάλιστα από τον κ. Φάτση παραδόθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Κατσιμπάρδη, ο οποίος ενθυμήθηκε παλιές δόξες της ποδοσφαιρικής Νίκης, όπως τον Χρήστο Ζαντέρογλου.

Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Νίκης, κ. Φάτσης, παραδίδει τιμητική πλακέτα στον κ. Κατσιμπάρδη

Ο Μάρκος Μανταλούφας, προπονητής κολύμβησης της «Νίκης Βόλου», πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και πρώην μέλος ΕΕΔΙΠ του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον ρόλο του προπονητή στο ντόπινγκ, στα αίτια που το δημιουργούν, στις ελλείψεις, στις ευθύνες και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμησή του. Τόνισε, ότι ο ρόλος και η θέση του προπονητή είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ οποιαδήποτε εμπλοκή του στο ντόπινγκ, έχει αρνητικές συνέπειες στη δουλειά και τους αθλητές του και οδηγεί σε κλοπή διακρίσεων, κινήτρων, προκρίσεων και αξιολογήσεων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ανέφερε σχετικά με τη χθεσινή ημερίδα: «Στον Βόλο έγινε μια ημερίδα που έχει να κάνει με τα προβλήματα του αθλητισμού, που αφορούν την εμπορευματοποίησή του, σε πολλά επίπεδά του και το ντόπινγκ. Η διοργάνωση ήταν μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της ΑΧΩΑ (Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά), με την οποία και εμείς σαν Ομοσπονδία παλαιότερα αλλά και στη συγκεκριμένη ημερίδα πάντοτε είχαμε μια συνεργασία και βοηθούσαμε, διότι πιστεύουμε ότι είναι δύο μεγάλα προβλήματα που λαβώνουν τον αθλητισμό, τον αμαυρώνουν και από τα οποία πάσχει. Η ΚΟΕ θέλει να είναι κοντά σε μια τέτοια διοργάνωση, μαζί με τον Σ.Ε.Γ.ΑΣ. Σε αυτό βοηθούν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και ο δήμαρχος, αλλά και το Volos Palace που προσφέρει τον χώρο και βοηθά στη διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο οι αγώνες και η προπόνηση, είναι και οι παράπλευρες λειτουργίες.

Το ντόπινγκ, αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αθλητισμό, στους αθλητές και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πλαίσιο του αθλητισμού. Αυτές είναι εκδηλώσεις, που δεν είναι μεν άμεσα αγωνιστικό το ενδιαφέρον, αλλά που έχουν ενδιαφέρον άμεσα συνδεδεμένο με την καθαρότητα, την εξέλιξη και την ποιότητα του αθλητισμού. Και ιδιαίτερα για τη δικιά μας χώρα, που είναι η γενέτειρα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους. Είναι πρωταρχικές αξίες και πρέπει να καταπολεμούμε ό,τι τις αγγίζει και να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που τείνει στον καθαρό αθλητισμό.

Αυτό είναι το περιεχόμενο και ο σκοπός αυτής της ημερίδας στην οποία οι βασικοί ομιλητές είναι άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει σε αυτό το αντικείμενο, που ξέρουν αυτά τα προβλήματα, που τα έχουν μελετήσει επιστημονικά και μπορούν να καθοδηγήσουν και να προτείνουν λύσεις και να βοηθήσουν ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, είτε είναι αθλητές είτε προπονητές, είτε παράγοντες και όποιος άλλος εμπλέκεται στην ευρύτερη έννοια του αθλητισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου