ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γυμναστική στο σπίτι… με πετσέτες και μπουκάλια

γυμναστική-στο-σπίτι-με-πετσέτες-και-120694

Σημαντικό έργο στις ιδιαίτερες εβδομάδες που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και της καραντίνας στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα, προσφέρει η Βολιώτισσα καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μαίρη Ζαρογιάννη, η οποία μέσω διαδικτύου, ετοιμάζει και αναρτά στα προσωπικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής, ελεύθερα, για όλους.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

«Οπλο» βελτίωσης της απαιτητικής καθημερινότητας σε πολλούς τομείς, η γυμναστική έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, βάσει ερευνών, τόσο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όσο και της ψυχολογίας, συνολικότερα.

Στις κρίσιμες στιγμές των τελευταίων εβδομάδων, στις οποίες και η γυμναστική σε υπαίθριους χώρους, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθίσταται δύσκολη, οι τρόποι άθλησης μέσω διαδικτύου έχουν αναδειχθεί σε πανάκεια, ψυχή τε και σώματι.

Πρωτοπόρα σε αυτό το κομμάτι, η Μαίρη Ζαρογιάννη ανέβασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις πρώτες ημέρες οπότε και τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα, βίντεο με ασκήσεις για όλο το σώμα, αποκτώντας φανατικό κοινό, που διψούσε για άθληση, πλέον από το σπίτι.

Πολύπειρη γυμνάστρια, με πολλά χρόνια καριέρας, είναι απόφοιτη του τμήματος της επιστήμης Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδικότητα στις εναλλακτικές μορφές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων κλειστού χώρου όπως pilates, yoga, trx, βάρη, ενώ έχει ειδικευθεί στο αθλητικό marketing management.

Η ίδια μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρωτοβουλία της να βοηθήσει ολοένα και περισσότερο κόσμο να αποκτήσει υγιή σχέση με το σώμα του ξεφεύγοντας από την αβέβαιη καθημερινότητα, μέσω διαδικτύου, με μεγάλο ήδη ενδιαφέρον από Βολιώτες και μη, στα προγράμματα που η ίδια εκτελεί και αναρτά.

«Ξεκίνησα τον αθλητισμό σε ηλικία 3,5 ετών με ενόργανη γυμναστική και δύο χρόνια αργότερά συνέχισα ως αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής σε αγωνιστικό επίπεδο έως τα 15 μου. Στη συνέχεια το χόμπι μου έγινε επάγγελμά και έτσι το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε», τονίζει και συνεχίζει:

«Με την είσοδό μου στα ΤΕΦΑΑ μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολλά αθλήματα και εναλλακτικούς τρόπους εκγύμνασης. Εκεί συνειδητοποίησα ότι αυτό που μου ταιριάζει και αγαπώ είναι το pilates. Το pilates δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να γυμναστεί με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και σε προγράμματα που συνδυάζουν την εκγύμναση του σώματος με την πνευματική ισορροπία. Εχω δουλέψει στο παρελθόν σε αρκετά γυμναστήρια και studio σε Αθήνα, Βόλο, Τρίκαλα και πλέον διατηρώ το δικό μου πιλάτες στούντιο».

Αναφερόμενη στην καθημερινότητα εν μέσω καραντίνας και τη συμβολή της γυμναστικής, η 30χρονη γυμνάστρια σημειώνει: «Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Είναι μία κατάσταση με την οποία ερχόμαστε όλοι πρώτη φορά αντιμέτωποι και μας βγάζει από την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη κατάσταση, εγώ προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη, θετική και με κάθε τρόπο παραγωγική!

Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσουμε την συνολική μας υγεία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης ξεχνάμε ότι μας απασχολεί, εκτονωνόμαστε και παράλληλα ο οργανισμός μας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι κλειστά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε αυτή την καλή μας συνήθεια καθώς μπορούμε να γυμναστούμε και στο σπίτι! Μέσω των βίντεό που ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube (mary zarogianni) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το instagram (mary_zarogianni) και το facebook, θέλω να παρακινήσω τον κόσμο να εγκαταλείψει τον καναπέ του και να γεμίσει δημιουργικά μία ώρα της ημέρας του».

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να γυμναστεί κανείς για το σπίτι, προβληματίζει ένα μέρος του κόσμου που θέλει να δοκιμάσει, ωστόσο η έμπειρη γυμνάστρια υπογραμμίζει ότι η άθληση με αυτό τον τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί με πράγματα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός, καθώς χρησιμοποιώ αντικείμενα που μπορεί ο καθένας να βρει στο σπίτι του όπως πετσέτες, μπουκαλάκια νερού, έναν τοίχο κλπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα και καλή διάθεση. Τα βίντεο που ανεβάζω περιέχουν προπονήσεις υψηλής έντασης, πιλάτες, διατάσεις και κυμαίνονται χρονικά στα 15 με 40 λεπτά. Υπενθυμίζω συνέχεια στους ασκούμενούς μου ειδικά στους αρχάριους, ότι δεν πρέπει να ξεχνάνε την προθέρμανση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κινήσεις όπως κύκλους των ισχίων και των χεριών, κλοτσιές προς τα πίσω και ταλαντεύσεις των ποδιών για να προετοιμάσουν το σώμα τους για την προπόνηση, αλλά και την αποθεραπεία στο τέλος αυτής».

Μάλιστα, όσοι θέλουν να δοκιμάσουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδικτυακή προπόνηση, μπορούν να συντονιστούν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 6μ.μ., στο instagram, όπου η Μαίρη Ζαρογιάννη σε ζωντανή μετάδοση, μοιράζεται τη γνώση της, με όσους θέλουν: «Αγαπημένο κομμάτι της διαδικτυακής προπόνησης είναι το live μάθημα pilates. Το έχω προγραμματίσει για τρείς φορές την εβδομάδα. Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή στις 6μ.μ. μέσω instagram και διαρκεί μία ώρα. Δεν φαντάζεστε πως το περιμένω. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορείς να δεις ποιοι σε παρακολουθούν να μιλήσεις μαζί τους γιατί υπάρχει δυνατότητα συνομιλίας και είναι πιο διαδραστικό από τα βίντεο».

Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ διαδικτυακής και δια ζώσης γυμναστικής, η έμπειρη καθηγήτρια φυσικής αγωγής αναφέρει: «Είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις διαδικτυακό μάθημα, ειδικά στο αντικείμενό της γυμναστικής που έχει έντονο το στοιχείο της προσωπικής επαφής, ενώ το πιο σημαντικό μειονέκτημα, για εμένα, είναι το ότι δεν μπορώ να διορθώσω τους ασκούμενούς μου. Το να μιλάς μπροστά σε μία κάμερα είναι πολύ περίεργο και πρέπει να πω ότι την πρώτη μέρα είχα αρκετό άγχος».

Παράλληλα, όμως, στέκεται στη συγκίνηση που ένιωσε, μετά το πρώτο μάθημα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, από τα θερμά μηνύματα που δέχθηκε από τους μαθητές της, με το πολυπληθές κοινό της, να εκτείνεται και εκτός Μαγνησίας πια: «Μετά το πρώτο μου μάθημα, πήρα τόσα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα από μαθητές μου και μη, τα οποία με συγκίνησαν πάρα πολύ και μου έδωσαν μεγάλη δύναμη να συνεχίσω. Πόσο ωραίο είναι να σου λέει κάποιος ότι του δίνεις χαρά με το μάθημά σου και περιμένει να έρθει η ώρα να κάνετε μάθημα μαζί; Πλέον είναι η τρίτη εβδομάδα που κάνω αυτή την προσπάθεια και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ανταποκρίνονται στα video και στις ζωντανές μεταδόσεις είναι μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον κάνω μάθημα σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα, ένα τμήμα που ξεπερνά τα όρια της Μαγνησίας».

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση, που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία θα γίνει πραγματικότητα, ίσως σε κάποιες εβδομάδες, η διδασκαλία της γυμναστικής μέσω διαδικτύου δε θα σταματήσει όμως για την Μαίρη Ζαρογιάννη, που υπόσχεται να συνεχίσει δυναμικά με τα μαθήματα και να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο: «Η ερώτηση που μου κάνουν τις τελευταίες μέρες είναι αν θα συνεχίσω τις αναρτήσεις και μετά την λήξη της καραντίνας. Η αλήθεια είναι ότι θα το ήθελα πάρα πολύ και είναι κάτι το οποίο σχεδίαζα να κάνω καιρό τώρα αλλά το αμελούσα! Εύχομαι μέσα από την όλη κατάσταση ο καθένας μας να κρατήσει τις θετικές πτυχές, να εκτιμήσουμε επιτέλους όσα θεωρούσαμε δεδομένα και να βγούμε από αυτό υγιείς σωματικά αλλά και ψυχικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου