ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ημέρα ευρωπαϊκών μαχών για τις ελληνικές ομάδες

ημέρα-ευρωπαϊκών-μαχών-για-τις-ελληνι-995721

Εντός έδρας παίζουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, εκτός έδρας αποστολές για Ολυμπιακό και ΠΑΟ

Σήμερα Πέμπτη δίνεται η συνέχεια για τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την διεξαγωγή της δεύτερης αγωνιστικής. Αρχικά για το Europa League, η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άγιαξ στην OPAP Arena στις 19:45, ενώ εκτός έδρας παίζουν ο Ολυμπιακός με την Μπάτσκα Τόπολα (19:45) και ο Παναθηναϊκός με την Μακάμπι Χάιφα (22:00). Στο Conference League ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στο γήπεδο της Τούμπας την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (22:00).

Έρχεται από…γκέλα το 75%

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες μας προέρχονται από ανεπιτυχή αποτελέσματα… εντός συνόρων. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τέθηκαν αντίπαλοι το απόγευμα της Κυριακής στη Λεωφόρο και αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 ενώ η ΑΕΚ υπέστη ήττα-σοκ το βράδυ της Δευτέρας με 2-0 κόντρα στον ΟΦΗ στην Κρήτη. Ο μόνος ο οποίος προέρχεται από νίκη είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε με 0-3 στους Ζωσιμάδες κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή.

ΑΕΚ-Άγιαξ (19:45)

Ξεκινώντας από την ΑΕΚ, οι κιτρινόμαυροι αντιμετωπίζουν στις 19:45 τον Άγιαξ στην OPAP Arena. Το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα θα επιδιώξει αφενός να εκμεταλλευτεί την δύναμη της έδρας και αφετέρου να βασιστεί πάνω στην εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στην Μπράιτον και να διπλασιάσει τις νίκες στον όμιλο.

Η ΑΕΚ δεν βρίσκεται αγωνιστικά στην καλύτερη δυνατή φάση της. Προέρχεται από απρόσμενη ήττα στο πρωτάθλημα, στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, με το…πείραμα του Ματίας Αλμέιδα με τις μαζεμένες αλλαγές να μην πετυχαίνει και την Ένωση να αποχωρεί από το Γεντί Κουλέ με σκυμμένο το κεφάλι. Το αποτέλεσμα αυτό άφησε την Ένωση στο -8 από την κορυφή, έχοντας όμως και παιχνίδι λιγότερο (ΑΕΚ-Παναιτωλικός, 8/10, 19:30) Η Ευρώπη όμως είναι…άλλη υπόθεση με τους κιτρινόμαυρους να παρουσιάζουν μέχρι στιγμής πειθαρχία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις τους θέλοντας, προφανώς, να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.

Απέναντι της, η ΑΕΚ θα βρει έναν αντίπαλο σαφώς αποδυναμωμένο. Ο Αίαντας δε θυμίζει σε τίποτα την φοβερή ομάδα των προηγούμενων χρόνων με την πορεία του μέχρι στιγμής στη σεζόν να είναι απογοητευτική. Ειδικά στο εγχώριο πρωτάθλημα, μετά από 5 αγωνιστικές ο Άγιαξ έχει συγκεντρώσει μόλις 5 βαθμούς και βρίσκεται στη 15η θέση, μια θέση κι έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ στην πρεμιέρα του Europa League αναδείχτηκε ισόπαλος 3-3 εντός έδρας κόντρα στην Μαρσέιγ.

Ο 43χρονος Σλοβένος Ματέι Γιουγκ, πρώτης κατηγορίας θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άγιαξ.

Μπάτσκα Τόπολα-Ολυμπιακός (19:45)

Συνεχίζοντας, την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στη Σερβία το αουτσάιντερ του ομίλου του, την Μπάτσκα Τόπολα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση που έχει χαρακτήρα must-win για τους ερυθρόλευκους, αν θέλουν τουλάχιστον να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την κατάληψη της 3ης θέσης του ομίλου που οδηγεί στο Conference League και με δεδομένο πως η βαθμολογική τους συγκομιδή βρίσκεται στο μηδέν, μετά την εντός έδρας ήττα της πρεμιέρας με 2-3 κόντρα στην Φράιμπουργκ.

Οι ερυθρόλευκοι βέβαια βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, είναι μόνοι πρώτοι στη Super League, στο +5 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ ενώ σε σύνολο 7 αγώνων έχουν 22 γκολ ενεργητικό και μόλις 2 γκολ παθητικό.

Το παιχνίδι σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο για το σύνολο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ όπως ίσως φαντάζει στα χαρτιά. Μπορεί οι Σέρβοι να στερούνται εμπειρίας σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, εντός συνόρων όμως… δείχνουν τα δόντια τους καθώς σε σύνολο 8 αγώνων είναι αήττητοι μετρώντας 6 νίκες και 2 ισοπαλίες και βρίσκονται στη 2η θέση της βαθμολογίας, πίσω μόνο από την Παρτιζάν και πάνω από τον Ερυθρό Αστέρα. Στην πρεμιέρα τους στο Europa League και παρότι προηγήθηκαν μέσα στο Λονδίνο, οι Σέρβοι γνώρισαν την ήττα με 3-1 από την Γουέστ Χαμ.

O 40χρονος Γάλλος Μπαστιάν Μπενουά, κατηγορίας elite, ορίστηκε να διαιτητεύσει το παιχνίδι στη Σερβία Μπάτσκα Τόπολα-Ολυμπιακός.

Μακάμπι Χάιφα-ΠΑΟ (22:00)

Προχωρώντας, στις 22:00 ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στο Ισραήλ από την Μακάμπι Χάιφα. Το τριφύλλι προέρχεται από σπουδαία και απρόσμενα άνετη επικράτηση με 2-0 κόντρα στην Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ και θέλει να πάρει ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην, θεωρητικά, πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου προκειμένου να μην πάει στράφι η νίκη κόντρα στην νικήτρια του Europa League του 2021.

Στην τελευταία αγωνιστικά υποχρέωσή τους, οι πράσινοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 εντός έδρας κόντρα στον ΠΑΟΚ, μια ισοπαλία όμως που έχει θετικό πρόσημο καθώς διαμορφώθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων με γκολ του Γερεμέγεφ για το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το τριφύλλι βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, στο -6 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, έχοντας όμως και ένα παιχνίδι λιγότερο (εντός με Ατρόμητο, ορίστηκε για Κυριακή 8/10, 21:30).

Η Μακάμπι Χάιφα είναι κι αυτή σαφώς αποδυναμωμένη, ειδικά σε σχέση με την περσινή σεζόν που τη βρήκε να συμμετέχει στους ομίλους του Champions League. Τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, η πορεία της είναι κατώτερη του αναμενομένου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στην πρεμιέρα τους στο Europa League, οι Ισραηλινοί ηττήθηκαν εύκολα και καθαρά με 3-0 στη Γαλλία κόντρα στη Ρεν ενώ και στο εγχώριο πρωτάθλημα, μετά από 4 αγωνιστικές, καταλαμβάνουν την 7η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 2-1-1.

Ο 34χρονος Πορτογάλος Αντόνιο Νόμπρε, πρώτης κατηγορίας, θα είναι ο άρχοντας της αναμέτρησης στο Ισραήλ ανάμεσα σε Μακάμπι και Παναθηναϊκό.

ΠΑΟΚ-Άιντραχτ (22:00)

Τέλος, επίσης στις 22:00, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στο γήπεδο της Τούμπας την ισχυρή Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ο δικέφαλος του Βορρά προέρχεται από το πέρασμα από το Ελσίνκι με 1-3, με ανατροπή που σίγουρα προσδίδει επιπλέον ψυχολογική τόνωση. Έχοντας λοιπόν… καβάτζα το «διπλό» στη Φινλανδία, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα αναζητήσει ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στους πάντα υπολογίσιμους Γερμανούς προκειμένου να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην κατάληψη μια εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου που δίνουν και την πρόκριση.

Στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε, ο ΠΑΟΚ έφυγε από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον βαθμό της ισοπαλίας με το τελικό 2-2 όμως να αφήνει μια γεύση πικρίας στον δικέφαλο, καθώς έχασε το τρίποντο της νίκης στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων. Βαθμολογικά, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 2η θέση της Super League και σε απόσταση 5 βαθμών από την κορυφή.

Η νικήτρια του Europa League του 2022 δεν θα έλεγε κανείς πως έχει… θέλξει με την έως τώρα απόδοσή της στη σεζόν. Στη Bundesliga η Άιντραχτ μετρά 4 ισοπαλίες σε σύνολο 6 αγώνων (μαζί με 1 νίκη και 1 ήττα) και βρίσκονται ακριβώς στο μέσο της βαθμολογίας, στην 9η θέση έχοντας συγκεντρώσει 7 βαθμούς. Στην πρώτη αγωνιστική του Conference League οι Γερμανοί επικράτησαν εντός έδρας της σκωτσέζικης Αμπερντίν με 2-1.

Ο 36χρονος Ιταλός Σιμόνε Σότσα θα διευθύνει την αναμέτρηση ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο γήπεδο της Τούμπας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου