ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Προανάρτηση Κτηματολογίου για το υπόλοιπο Μαγνησίας από 6 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου – Τι πρέπει να κάνουμε

προανάρτηση-κτηματολογίου-για-το-υπό-898617

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού [email protected]

Αρχίζει αύριο Δευτέρα 6 Ιουνίου και θα διαρκεί μέχρι τις 20 Ιουλίου 2022 η προανάρτηση για τις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος της προανάρτησης, είναι κυρίως να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα δικαιώματα που δήλωσαν και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν από τον ανάδοχο της μελέτης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, να επικοινωνήσουν εντός της ανωτέρω προθεσμίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές που πρέπει να κάνουν, ώστε τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης.

 • Σε ποιες περιοχές της Μαγνησίας αφορά η προανάρτηση;

 • Για τον Καλλικρατικό Δήμο Βόλουκαι συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΓΛΑΦΥΡΩΝ – ΣΕΣΚΛΟΥ – ΑΪΔΙΝΙΟΥ – ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
 • Για τον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρούσε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΛΜΥΡΟΥ – ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΝΘΟΤΟΠΟΥ – ΚΟΚΚΩΤΩΝ – ΚΡΟΚΙΟΥ– ΚΩΦΩΝ – ΠΛΑΤΑΝΟΥ– ΦΥΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΡΑΣ – ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ – ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ– ΠΤΕΛΕΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ – ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ – ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΕΩΣ – ΒΡΥΝΑΙΝΩΝ – ΔΡΥΜΩΝΟΣ
 • Για τον Καλλικρατικό Δήμο Ρήγα Φεραίουσε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΚΑΝΑΛΙΩΝ – ΚΕΡΑΣΙΑΣ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ – ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ – ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ – ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΡΩΝ – ΑΕΡΙΝΟΥ – ΜΙΚΡΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
 • Για τον Καλλικρατικό Δήμο Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ – ΜΕΤΟΧΙΟΥ – ΛΑΥΚΟΥ – ΜΗΛΙΝΑΣ – ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ – ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ
 • Για τον Καλλικρατικό Δήμο Σκοπέλουκαι συγκεκριμένα σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΣΚΟΠΕΛΟΥ – ΓΛΩΣΣΑΣ – ΚΛΗΜΑΤΟΣ.
 • Τι ακριβώς είναι η προανάρτηση Κτηματολογίου;

Προανάρτηση είναι η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των στοιχείων της Κτηματογράφησης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με βάση τα στοιχεία της πρόχειρης κτηματογράφησης και τα υποβληθέντα με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στοιχεία, μέχρι την ημερομηνία που τα απέστειλε ο μελετητής στο Κτηματολόγιο.

Η συμμετοχή στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν δεν έχετε δηλώσει τμήμα ή το σύνολο των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να το κάνετε τώρα χωρίς επιπτώσεις, ώστε να περιληφθούν στην ανάρτηση.

 • Πώς θα ενημερωθώ για την προανάρτηση;

Για την έναρξη της προανάρτησης οι πολίτες ενημερώνονται (ανάλογα με τα στοιχεία επικοινωνίας που συμπεριέλαβαν στη δήλωσή τους):

– Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τη σχετική επιστολή που αφορά στα δικαιώματά τους.

– Με sms, όσοι δεν καταχώρησαν email στην δήλωση τους.

– Από την ιστοσελίδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ στην διεύθυνση ktimatologio.gov.gr.

 • Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Η προανάρτηση είναι μια νέα διαδικασία, η οποία γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Οι δικαιούχοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου και συγκεκριμένα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στη διεύθυνση www.ktimatologio.gov.gr, με χρήση των κωδικών του Taxisnet εισέρχονται σε μια βάση δεδομένων και έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων των δικαιωμάτων και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.

Στα γραφεία Κτηματογράφησης δεν διατίθενται έγχαρτοι πίνακες και διαγράμματα αλλά τα στοιχεία της ηλεκτρονικής προνάρτησης σε Η/Υ.

Δεν αποστέλλονται ταχυδρομικώς στους δικαιούχους αποσπάσματα.

 • Τι λάθη διορθώνουμε κατά την προανάρτηση;

Κατ’ αρχάς διορθώνουμε τα προφανή λάθη (λ.χ. ορθογραφικά) ή απλές αλλαγές (λ.χ. μια διεύθυνση, ένα email, ένα τηλέφωνο). Σε περίπτωση για παράδειγμα, που έχει γίνει αλλαγή ταυτότητας ή έχει αλλάξει το ποσοστό της ιδιοκτησίας, τότε θα πρέπει να γίνει αίτηση διόρθωση εντός της προθεσμίας της προανάρτησης καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

 • Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι σωστά;

Εφόσον συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα στοιχεία, δε χρειάζεται να προβείτε σε κάποια ενέργεια.

 • Αν διαπιστώσω λάθος, τι θα πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση επανεξέτασης στοιχείων μέσα στην ανωτέρω προθεσμία με τους παρακάτω τρόπους:

 1. Συμπληρώνοντας το «ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣ» και αποστέλλοντάς το με email αναγράφοντας επακριβώς τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του ακινήτου στο οποίο αναφέρεστε. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατη η επεξεργασία.
 2. Υποβάλλοντας την αίτηση ηλεκτρονικώς αφού συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία στην ιστοσελίδα https://proanartisi.ktimatologio-magnisias.gr
 3. Με προσέλευση στο Γραφείο Κτηματογράφησης που βρίσκεται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στη Νέα Ιωνία Βόλου (κατόπιν ραντεβού). Πληροφορίεςστο τηλεφωνικό κέντρο: 2421025288 και στις ιστοσελίδες gov.gr και www.ktimatologio-magnisias.gr
 • Εγώ δεν ξέρω από υπολογιστές. Πώς θα μάθω αν είναι σωστά περασμένη η ιδιοκτησία μου;

Οσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή να απευθύνονται σε μηχανικό για να ελέγξει αν τα στοιχεία καταχωρήθηκαν σωστά και το κυριότερο να ελέγξει τις συντεταγμένες και το εμβαδό του ακινήτου στο χάρτη του κτηματολογίου.

 • Εγώ δήλωσα το 2019 την ψιλή κυριότητα και ο πατέρας μου την επικαρπία. Ο πατέρας μου όμως απεβίωσε. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να υποβάλετε συμπληρωματική αίτηση, καταθέτοντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του πατέρα σας, για να εμφανιστείτε στον κτηματολογικό πίνακα, με πλήρη κυριότητα.

 • Διαπίστωσα ότι έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου. Πρέπει να υποβάλλω ξανά το συμβόλαιο;

Εφόσον με τη δήλωσή σας είχατε προσκομίσει το ανωτέρω συμβόλαιο, δεν απαιτείται να το υποβάλετε ξανά. Αρκεί η συμπλήρωση της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στην οποία θα περιγράψετε το ανωτέρω πρόδηλο σφάλμα που διαπιστώσατε.

 • Διαπιστώνω σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας μου, διότι είχα υποβάλει δήλωση, αλλά στο μεταξύ έχει γίνει τροποποίηση της σύστασης και έχουν αλλάξει τα ποσοστά συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας μου. Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο της τροποποίησης της σύστασης.

 • Το 2019 δήλωσα ποσοστό δικαιώματος πλήρους κυριότητας 75%, αλλά στο μεταξύ απέκτησα το υπόλοιπο 25% από κληρονομιά. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν έχετε ήδη κάνει δήλωση για το 25% του δικαιώματος σας, πρέπει να υποβάλλετε νέα δήλωση για το 25% που αποκτήσατε με κληρονομιά. Αν είχατε κάνει δήλωση και για το 25%, αλλά δεν εμφανίζεται ορθά το ποσοστό δικαιώματος σας στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε θα πρέπει να μεταβείτε εντός της προθεσμίας της προανάρτησης στο γραφείο κτηματογράφησης για να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

 • Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Τι πρέπει να κάνω ;

Μπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας https://www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»: https://www.ktimanet.gr, αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική προανάρτηση.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα σας στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Κτηματογράφησης Μαγνησίας, για να ενημερωθείτε.

(Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμα σας να το έχετε δηλώσει, αλλά να έχει απορριφθεί οπότε πρέπει να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε).

 • Τι κάνω όταν δεν έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας;

Μπορείτε να υποβάλετε τώρα τη δήλωσή σας, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, είτε επί τόπου στο Γραφείο Κτηματογράφησης Μαγνησίας.

 • Τι κάνω όταν δεν φαίνονται τα δικαιώματά μου;

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική προανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματα σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες σας, ώστε τα δικαιώματα σας να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

 • Τι κάνω όταν στην προανάρτηση υπάρχει παρατήρηση ότι εκκρεμεί η προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής του συμβολαίου μου;

Συμπληρώνετε την Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων και επισυνάπτετε αντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής. Αποστέλλετε τα έγγραφα στο e-mail που θα ανακοινωθεί από το κτηματολόγιο.

 • Εχω αλλάξει ταυτότητα. Τι κάνω;

Συμπληρώνετε την Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων με τα νέα στοιχεία της ταυτότητας και επισυνάπτετε το αντίγραφο της νέας ταυτότητας. Αποστέλλετε τα έγγραφα με e-mail.

 • Εχω αλλάξει διεύθυνση κατοικίας ή/και τηλέφωνο επικοινωνίας ή/και ηλεκτρονική διεύθυνση. Τι κάνω;

Συμπληρώνετε την Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων με τα στοιχεία της νέας διεύθυνσης, του τηλεφώνου επικοινωνίας και της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης και την αποστέλλετε με e-mail.

 • Διαπιστώνω σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας μου (οριζόντιας ή κάθετης). Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας και τυχόν τροποποιήσεων της.

 • Στην ηλεκτρονική προανάρτηση διαπιστώνω σφάλμα στα όρια του οικοπέδου/γεωτεμαχίου μου. Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος που επισυνάπτεται στον τίτλο σας ή/ και μεταγενέστερου εάν έχετε. Σε περίπτωση που δεν έχετε στη διάθεσή σας τοπογραφικό διάγραμμα, μπορείτε να προσκομίσετε απόσπασμα της θέασης επί του οποίου να έχουν σημειωθεί τα αιτούμενα όρια του γεωτεμαχίου και το οποίο να είναι υπογεγραμμένο από τον αιτούντα. Το εν λόγω απόσπασμα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το www.ktimatologio.gr – Θέαση ορθοφωτογραφιών: http://gis.ktimanet.gr.

Δεν είναι απαραίτητο να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης αλλά μπορείτε αφού σαρώσετε το συμπληρωμένο έντυπο της αίτησης και σε ξεχωριστό αρχείο το τοπογραφικό διάγραμμα, να τα αποστείλετε με e-mail.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου