ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Προέγκριση Άδειας μέχρι 9 Δεκεμβρίου για τη δόμηση στα κατά παρέκκλιση «μικρά ακίνητα»

προέγκριση-άδειας-μέχρι-9-δεκεμβρίου-γ-884878

Λήγει σε ενάμιση μήνα η δυνατότητα δόμησης σε γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της Εκτός Σχεδίου Δόμησης, που αφορά γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο. Θυμίζουμε ότι, με το νόμο 4759/2020 δόθηκε μια περίοδος χάριτος για την δόμηση σε αυτά τα μικρά οικόπεδα, προβλέποντας προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας εντός δύο ετών από την ψήφιση του νόμου, με δυνατότητα δόμησης εντός 4 ετών. Η ημερομηνία λήγει στις 9 Δεκεμβρίου και από τις 10 Δεκεμβρίου του 2022 όσοι έχουν γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της Εκτός Σχεδίου Δόμησης, δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, είτε για κατοικία, είτε για επαγγελματική χρήση και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να εξακριβώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας ,η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα, δεν έχουν προλάβει να βγάλουν οικοδομική άδεια και οι περισσότεροι τρέχουν την τελευταία στιγμή για να εκδώσουν την προέγκριση και να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης.

  • Τι κερδίζει ο ιδιοκτήτης με την προέγκριση ;

Οσοι ιδιοκτήτες εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν τη λήξη της προθεσμίας, θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2026, εφόσον μέσα σε ένα χρόνο στην έκδοση Άδειας Δόμησης, που ισχύει για συνολικό διάστημα τεσσάρων ετών.

  • Τι χρειάζεται για την έκδοση προέγκρισης από την πολεοδομία;

Για την έκδοση της προέγκρισης οικοδομικής άδειας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία αποκλειστικά και μόνον τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) αίτηση του κυρίου του έργου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, με τις δηλώσεις αναθέσεων αναλήψεων και επιβλέψεων μελετών

β) τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές

γ) διάγραμμα κάλυψης, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές,

δ) τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό φύλλο ή απόσπασμα κτηματογραφικού διαγράμματος για κάθε ακίνητο

ε) αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων κτισμάτων ( π.χ. αυθαίρετο κτίσμα ή κατασκευή όπως περίφραξη , περιτοίχιση κλπ)

στ) τεχνική έκθεση που να περιγράφει με ακρίβεια το έργο, τα μεγέθη και τις χρήσεις.

  • Όταν βρίσκεται σε περιοχή όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αρχαιολογίας , Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.άλ. φορέων τι κάνουμε ;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΥΠΕΝ /ΔΑΟΚΑ /72311/12992/28-7-2021 πέραν των προαναφερομένων δικαιολογητικών, δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του.

Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων θα υποβάλλεται στη συνέχεια στο πληροφοριακό σύστημα αδειών, κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

  • Αν υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση με τις απαιτούμενες μελέτες μέσα στο Νοέμβριο θα προλάβω να πάρω την προέγκριση ;

Η προέγκριση της οικοδομικής άδειας ή άδειας αναθεώρησης χορηγείται μετά από έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών και μελετών που υποβάλλονται. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προέγκριση εκδίδεται ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ. ( Πολεοδομίας) , εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, συνοδευόμενη με τις απαιτούμενες μελέτες και τα αναγκαία στοιχεία, σε περίπτωση που δεν διαπιστωθούν ελλείψεις κατά τον έλεγχο. Σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων ή λαθών, το χρονικό διάστημα από την ενημέρωση του διαχειριστή για τις παρατηρήσεις της Υ.ΔΟΜ.έως την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων συμπλήρωσης των ελλείψεων από τον μηχανικό δεν προσμετράται στις προθεσμίες .

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι οι προβλεπόμενοι χρόνοι στην πραγματικότητα δεν τηρούνται λόγω φόρτου εργασίας των υπαλλήλων στις πολεοδομίες , γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην έγκαιρη έκδοση της πράξης.

  • Πόσο χρόνο διαρκεί η προέγκριση ;

Η προέγριση διαρκεί ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης από το e-adeies.

  • Μπορώ να κατοχυρώσω τώρα την προέγκριση για να προλάβω και στη συνέχεια να την τροποποιήσω κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ;

Ναι γίνεται αναθεώρηση της προέγκρισης λόγω τροποποίησης του διαγράμματος κάλυψης χωρίς τη μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και όγκου

  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κτιστούν μικρά γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε δρόμο ;

Για πρόσωπο σε Διεθνείς Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές) -> Μεταβατική διάταξη με ισχύ έως 9-12-2022

  • Εμβαδόν = 2000 τμ – Πρόσωπο = 25.00μ – Βάθος = 40.00μ (προ 17.10.1978)
  • Εμβαδόν = 1200 τμ – Πρόσωπο = 20.00μ – Βάθος = 35.00μ (προ 12.09.1964)
  • Εμβαδόν = 750 τμ – Πρόσωπο = 10.00μ – Βάθος = 15.00μ (προ 12.11.1962)
  • Εμβαδόν = 2000 τμ · (εντός της ζώνης πόλεων και οικισμών & προ 24.04.1977)
  • Εμβαδόν = 2000 τμ. ( όσα απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών),
  • Τι δόμηση δικαιούνται τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα ;

α) στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., η μέγιστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου κατοικίας, όπως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα εκατόν ογδόντα έξι (186) τ.μ.,

β) στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον χιλίων διακοσίων (1200) τ.μ. και μέχρι δύο χιλιάδων (2000) τ.μ., το αναφερόμενο μέγεθος εκατόν πενήντα (150) που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μεγίστης επιτρεπόμενης επιφάνειας του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής επιφάνειας των ορόφων, απομειούται σε εκατόν τριάντα έξι (136) και ο τύπος δίνεται από τη σχέση: Επιφάνεια Οικοδομής = 136+ ( Επιφάνεια γηπέδου -1200) /16 ) τετραγωνικά μέτρα.

γ) στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον επτακοσίων πενήντα (750) τ.μ. και μέχρι χιλίων διακοσίων (1200) τ.μ. το αναφερόμενο μέγεθος εκατό (100) που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μεγίστης επιτρεπόμενης επιφάνειας του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής επιφάνειας των ορόφων απομειούται σε ογδόντα έξι(86) και ο τύπος δίνεται από τη σχέση:

Επιφάνεια Οικοδομής = 86+ ( Επιφάνεια γηπέδου -750) /9 ) τετραγωνικά μέτρα.

  • Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ;

Όσοι είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων μικρότερων των 4.000 τ.μ., που μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Νόμου θεωρούνταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, θα πρέπει να προβούν σε έκδοση προέγκρισης δόμησης μέχρι και τις 09/12/2022, με σκοπό να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Στην περίπτωση που έως την ημερομηνία αυτή, οι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις αρτιότητας και κατ’ επέκταση το δικαίωμα ανέγερσης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξίας της περιουσίας τους.

.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου