ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μπάχαλο με τα πρόδηλα σφάλματα

μπάχαλο-με-τα-πρόδηλα-σφάλματα-86439

Τρέχει προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, ενώ ο δασικός χάρτης δεν έχει ακόμη αναρτηθεί!

Μη αναρτημένος παραμένει ο τροποποιημένος δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, παρά το γεγονός ότι εδώ και επτά μέρες τρέχει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για πρόδηλα σφάλματα.

Η Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας έχει ενημερώσει για τις αλλαγές, που έγιναν εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όμως ακόμη φαίνεται ότι ο απαραίτητος έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί. Ετσι μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας ότι τρέχει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων μέχρι τις 26 Απριλίου (για τους κατοίκους εξωτερικού μέχρι 16 Μαΐου), οι πολίτες τηλεφωνούν αγανακτισμένοι στους υπαλλήλους και διαμαρτύρονται, αφού δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις αλλαγές.

Τοπογράφοι – μηχανικοί λένε ότι πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε παράταση, αφού είναι ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο που δίνεται. Μάλιστα επικαλούνται λόγους ισονομίας.

Η αγρονόμος, τοπογράφος, μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή επισημαίνει ότι στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με παρέμβαση των τοπικών αρχών και του ΤΕΕ πέτυχαν παράταση 45 ημερών στις αντιρρήσεις για τον δασικό τους χάρτη και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για δασωμένους αγρούς και ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωραφιών.

«Οι πολίτες της Μαγνησίας περιμένουν να γίνουν αποδεκτά και τα δικά τους αιτήματα, δεδομένου ότι η Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας έχει υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και καιρό σχετικό αίτημα, το οποίο δεν έγινε ακόμα αποδεκτό.

Μην ξεχνάμε ότι η Μαγνησία είναι από τις πρώτες περιοχές, που «αντιμετώπισε» τους δασικούς χάρτες και μάλιστα τότε που λίγοι γνώριζαν και μιλούσαν για τις συνέπειες, που θα είχαν στην ιδιοκτησία. Ετσι σήμερα έχουμε κυρωμένο δασικό χάρτη και τα περιθώρια για διορθώσεις είναι περιορισμένα», σημειώνει.

Αγώνας για την εξυπηρέτηση του πολίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά απευθύνονται στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας πολίτες και ζητούν ενημέρωση, αν έχουν εξεταστεί τα αιτήματά τους και ταυτόχρονα υποβάλλουν νέα αντίστοιχα, για τα οποία είτε δεν ενημέρωσαν έγκαιρα, είτε ενώ είχαν ενημερώσει, αυτά δεν κατέστη δυνατό να διεκπεραιωθούν λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας.

Επειδή δεν έγινε η ανάρτηση, οι υπάλληλοι τους ενημερώνουν στην Υπηρεσία για τις αλλαγές.

Στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας εργάζονται μόλις τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται νυχθημερόν προκειμένου να ανταποκρίνονται στον μεγάλο φόρτο εργασίας.

Ο μερικώς επικυρωμένος χάρτης, που τροποποιήθηκε, αφορά σε διορθώσεις που έγιναν λόγω πρόδηλων σφαλμάτων, όπως φωτοερμηνείας ή μη προσκόμισης διοικητικών πράξεων.

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ήταν πάρα πολλά, περίπου 2.200, ενώ εξίσου μεγάλος είναι ο αριθμός νέων αιτημάτων.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση του δασικού χάρτη. Το 2020 έγινε αναμόρφωση και βάσει νόμου μπορούσαν να ενταχθούν διοικητικές πράξεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Ο νομός διακρίνεται σε δύο μελέτες. Η μία αφορούσε στη Σκιάθο, την Αλόννησο, τη Νέα Αγχίαλο και τον προκαποδιστριακό Δήμο Βόλου και η δεύτερη στον υπόλοιπο νομό.

Μετά την αναμόρφωση υποβλήθηκαν περίπου 12.000 αντιρρήσεις.

Η πορεία της εξέτασης των αντιρρήσεων

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, κάθε μήνα εκδίδονται 400 αποφάσεις για τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από τις τριμελείς επιτροπές. Και οι τέσσερις επιτροπές που έχουν οριστεί συνεδριάζουν κανονικά από τον Οκτώβριο. Εκτιμάται ότι το έργο τους θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Η κ. Καπούλα επισημαίνει ότι οι αποφάσεις των επιτροπών ενέχουν θέση τελεσίδικη. Αναρτώνται στη Διαύγεια σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έκδοσή τους και βάσει αυτών οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Δασών.

Η ίδια επισημαίνει ότι για την κύρωση του δασικού χάρτη αποτελεί βασική προϋπόθεση η επαρκής, πλήρης και προσβάσιμη ενημέρωση σε όλους τους πολίτες.

Επισημαίνεται ότι οι παλιές αντιρρήσεις δεν έχουν ανεβεί στον τροποποιημένο δασικό χάρτη, αφού εκκρεμεί η εξέταση χιλιάδων ενστάσεων.

Άλυτα τα προβλήματα

«Ξεπαγώνει» ο δασικός χάρτης της Μαγνησίας, ενώ τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Η κ. Μπακλατσή σημειώνει ότι τα περισσότερα ζητήματα, που αφορούν τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιδιοκτήτες, κυρίως στο Πήλιο, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας και των Β. Σποράδων να βλέπουν ότι τα ακίνητά τους παραμένουν ακόμα χαρακτηρισμένα σαν δασικά. Κι αυτό γιατί παρ’ όλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, δεν δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες νομοθετικές διατάξεις που θα έλυναν τα προβλήματα για να έχουμε έναν ορθολογικό χάρτη.

Ηδη το Πήλιο έχει πληγεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ που περιορίζουν την ιδιοκτησία και ο δασικός χάρτης είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Για αυτό θα πρέπει σύσσωμοι όλοι οι φορείς, οι πολιτικοί και οι αγροτικές ενώσεις να πιέσουν για τη λύση αυτού του προβλήματος, που κρατά σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων», σημειώνει.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη Μαγνησία

Σύμφωνα με την τοπογράφο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Μαγνησία είναι τα εξής:

  • Εληξε στις 25 Φεβρουαρίου η διόρθωση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων. Η Δ/νση Δασών Μαγνησίας, γραπτώς είχε ζητήσει 20ημερη παράταση από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες διορθώσεις λόγω αιτημάτων πολιτών για πρόδηλα σφάλματα, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό ακόμη.
  • Δεν έχουν περαστεί ορθά στον χάρτη πολλές πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις δικαστηρίων.
  • Πολλές περιοχές εμφανίζονται ως αναδασωτέες, ενώ είναι καλλιεργήσιμες ιδιωτικές εκτάσεις.
  • Τα ήμερα καστανωτά καθώς και άλλα δένδρα, κυρίως στο Ανατολικό, αλλά και στο Κεντρικό Πήλιο, ενώ αποτελούν καλλιέργειες που δηλώνονται από τους ιδιώτες και επιδοτούνται από το ΟΣΔΕ, το δασαρχείο δεν αναγνωρίζει ότι είναι ιδιόκτητα και τα θεωρεί δάση.
  • Πολλά ελαιοπερίβολα σε μεγάλο μέρος του Παλιουρίου παραμένουν στον διορθωμένο χάρτη ως δασικές εκτάσεις.
  • Στο Πουρί, όπου η συντριπτική πλειονότητα αφορά σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με προϊόντα ΠΟΠ, χαρακτηρίζονται ως ΔΑ, διότι δεν ελήφθη υπόψη το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνοδεύεται από τους τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εκτάσεις ως αγροτικές.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένουν χιλιάδες αιτήματα αντιρρήσεων, πρόδηλα σφάλματα και αιτήματα αναμόρφωσης. Περίπου το 10% από τις 12.000 αντιρρήσεις έχει προωθηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων προς γνωμοδότηση.
  • Προβλήματα επίσης υπάρχουν στον δασικό χάρτη στη Μαγνησία και στα όρια των οικισμών στο Πήλιο, τα οποία έχουν ακυρωθεί από το 2019 με απόφαση του ΣτΕ. Ετσι δεν έχουν περαστεί τα νέα όρια των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών του Πηλίου σε συνεννόηση με τις Δασικές Υπηρεσίες και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καταθέτουν πλέον αίτηση για πράξη χαρακτηρισμού ακόμα και μέσα στα χωριά.
  • Δεν διευθετήθηκε το ζήτημα με την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1945 για τους δασωμένους αγρούς.
  • Στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, διότι κάηκε στις 4-10-1943 από τους Γερμανούς το Υποθηκοφυλακείο Μηλεών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί όλο το αρχείο.
  • Μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμών του Ανατολικού Πηλίου, όπως Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Κισσός, Αγ. Δημήτριος, Ανήλιο, Αγ. Ιωάννης κ.λπ., που πληροφορήθηκαν κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου, ότι το δασαρχείο χρησιμοποιώντας τις αεροφωτογραφίες του έτους 1945 ή και του 1960 χαρακτήρισε ως δασικές τις εκτάσεις και διεκδικούνται πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου