ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μπλόκο στους πλειστηριασμούς: Ποιους αφορά, τι θα ισχύει

μπλόκο-στους-πλειστηριασμούς-ποιους-822492

«Ασπίδα» στην πρώτη κατοικία βάζει η κυβέρνηση. Εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού καθώς και του δεύτερου lockdown ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής αναστολή πλειστηριασμών με διάταξη που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σωσίβιο για εκατοντάδες δανειολήπτες και οφειλέτες.

Η απόφαση για αναστολή των πλειστηριασμών έρχεται να ενισχύσει την «ομπρέλα» προστασίας της κυβέρνησης με το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο το κράτος επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, τα δάνεια που έχουν ως προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο ότι εξετάζουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων.

Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Με βάση τη διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η αναστολή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει και πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί εδώ και 9 – 12 μήνες και αφορούν μεγάλης αξίας οικιστικά ή εμπορικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα eauction.gr έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 1.449 πλειστηριασμοί.

Αναστολή από τις τράπεζες

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχαν ανακοινώσει πως θα εξετάζουν μέχρι την 31.12.2020 τα αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων.

Όπως είχε αποσαφηνισθεί προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Είχε δε ξεκαθαριστεί πως όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου