ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων α’ κατοικίας

ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-την-επιδότηση-757993

«Πρεμιέρα» σήμερα για το πρόγραμμα – γέφυρα καθώς ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από τον κορονοϊό μπορούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τύχουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους η οποία φτάνει έως και το 90%.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία.

Τα υπόλοιπα στοιχεία το σύστημα θα τα αντλεί από την ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και να ξεκινήσουν οι σχετικές πληρωμές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Στο νέο πρόγραμμα – γέφυρα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.

Οι αιτήσεις και η διαδικασία

Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εντός της ημέρας σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα εγκαινιάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

«Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας που βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», ανέφερε. «Είναι επίσης προσβάσιμη η πλατφόρμα μέσω του gov.gr».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την επιδότηση των κόκκινων δανείων για 9 μήνες, σημειώνοντας ότι «η πλατφόρμα αυτή θα ξεκινήσει από σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό. Δεν χρειάζεται να έχουν ανησυχία για τις προθεσμίες», σημείωσε ερωτηθείς για πιθανή παράταση στην καταβολή των αιτήσεων.

Όσο για το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, τόνισε, πως εφόσον κάποιος πληρώνει τα χρέη του ακόμα και με την κρατική επιδότηση «τότε ναι, προστατεύεται η κατοικία του».

«Υπάρχουν δύο ειδών κριτήρια, από το κράτος και από την τράπεζα», εξήγησε.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα άνωθεν είναι τα ποσοστά «για κάθε τράπεζα ξεχωριστά», σημείωσε μάλιστα ότι «το 80% των συμπολιτών μας έχει μια τράπεζα με υποθήκη, αλλά το 20% έχει δύο και τρεις τράπεζες».

«Αφορά οποιοδήποτε δάνειο έχει υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία», υπογράμμισε, για να καταστήσει σαφές στη συνέχεια ότι οι δανειολήπτες, «θα πρέπει να πληρώνουν όλη τη δόση τους, για να διατηρήσουν την κατοικία τους», αφού παρέλθουν οι 9 μήνες.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου