ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ζητούν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ~ Σε δύσκολη θέση επιχειρήσεις και ξενοδοχεία

ζητούν-κατάργηση-του-ενφια-σε-δύσκολη-733547

Αγωνία για τον προσδιορισμό του φόρου εν μέσω της πανδημίας

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματοβιοτέχνες και στους ξενοδόχους σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα και για επιχειρήσεις και ξενοδοχεία που έχουν ιδιόκτητα ακίνητα συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσά.

Παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις και θα ισχύουν οι μειώσεις που έγιναν το 2019 ο φόρος φαντάζει δυσβάσταχτος υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιχειρηματίες ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων πληρώνουν ιδιαίτερα υψηλό φόρο και με την υπολειτουργία των επιχειρήσεών τους δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον δυσβάσταχτο φόρο, ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρείται από πολλούς άδικος και ληστρικός.

Ο λογιστής Αθανάσιος Δεληγιάννης επισημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ ανεβάζει υπέρμετρα το κόστος του κορονοϊού ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία, τα οποία θα υποστούν σοβαρή ζημιά.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αυτόν τον φόρο από άλλο οπτικό πεδίο», τονίζει, και προς επίρρωση επικαλείται παράδειγμα εποχιακού ξενοδοχείου το οποίο έχει έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων και με βάση τα περσινά δεδομένα θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο ύψους 30.000 ευρώ όταν η θερινή σεζόν συρρικνώθηκε δραματικά και οδηγείται σε κλείσιμο πρόωρα.

«Θα πρέπει να προστατεύσει το προϊόν του τουρισμού και τις παραγωγικές μονάδες», συμπληρώνει ο ίδιος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταργηθεί.

Η ΟΕΒΕΜ έχει συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη διεκδίκηση στις προτάσεις που έκανε στους βουλευτές Μαγνησίας ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Φόροι της τάξεως των 2.500 – 3.000 ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες, δεν μπορούν να καλυφθούν υπό τις παρούσες συνθήκες», τονίζει ο κ. Πλαστάρας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ρυθμίσεις. «Πλέον έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες για να τακτοποιηθούν θα πρέπει να εξασφαλίζεται ρευστότητα και κανονική λειτουργία της αγοράς, η οποία όμως έχει χτυπηθεί αλύπητα από την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της που ακόμη και σήμερα παραμένουν απρόβλεπτες.

Το επόμενο διάστημα μπαίνουμε και στην έναρξη της σχολικής περιόδου και οι περισσότερες οικογένειες θα ρίξουν το βάρος στα σχολικά είδη και τις ανάγκες για την εκπαίδευση. Δεν θα τηρηθούν πολλές ρυθμίσεις. Θα δούμε το ιδιωτικό χρέος να αυξάνεται ραγδαία», προειδοποίησε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου