ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ποιοι ξένοι αγόρασαν ακίνητα αξίας 200 εκατ. ευρώ με έκδοση βίζας στην Ελλάδα

ποιοι-ξένοι-αγόρασαν-ακίνητα-αξίας-200-ε-73268

Ακίνητα αξίας 200 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα από ξένους με τη μέθοδο της έκδοσης βίζας.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πλαίσιο της 15ης έκθεσης Prodexpo για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Τα ακίνητα αυτά αντιστοιχούν στην έκδοση 436 αδειών παραμονής πενταετούς διάρκειας, ενώ σε διαδικασία έκδοσης βρίσκονται άλλες 83 άδειες παραμονής.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σύνολο 519 αδειών παραμονής που αφορούν αγορές ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ και πάνω. Από τις 436 περιπτωσεις, οι 185 είναι Ρώσοι, οι 119 Κινέζοι, οι 33 Αιγύπτιοι, 11 από τις ΗΠΑ, 22 από την Ουκρανία, 15 από το Λϊβανο, κ.οκ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μηταράκη, οι αιτήσεις για αγορά ακινήτων με τη μέθοδο της έκδοσης βίζα είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες για αγορές ακινήτων σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο (π.χ. Κϋπρος).

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να καταρτίσει ένα μοντέλο εκμετάλλευσης για την αξιοποίηση των ακινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η πολιτεία να τον χρησιμοποιήσει ως «μπούσουλα» για την επόμενη δεκαετία.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπ. Ανάπτυξης Ν. Δένδιας μιλώντας στο πλαίσιο της 15ης έκθεσης Prodexpo για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Πέραν των κινήσεων της πολιτείας, και η αγορά ακινήτων απαιτεί έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη του χώρου τα επόμενα χρόνια, με έμφαση σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον 20 χρόνια, καθώς από το 2009 έως σήμερα έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια, και νομοθετικών παρεμβάσεων γύρω από τον κλάδο.

Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια «κλειστής» συνάντησης 18 μεγαλοστελεχών του εγχώριου real estate στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, (μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Οδ. Αθανασίου- Lamda Development, A. Kαρυτινός- Εθνική Πανγαία, Δ. Ανδρίτσος- Eurobank Property Services, Γ. Δεληκανάκης- Bluehouse, Σ. Θεοδωρίδης- Trastor ΑΕΕΑΠ, Γ. Μωραϊτης- R.E.D.S., Γ. Δούνης- Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).

Πρώτο και μεγαλύτερο στοίχημα, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Η αγορά ακινήτων ζητά εκλογίκευση, απλούστευση, και σταθερό περιβάλλον για τουλάχιστον μία 20ετία. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, το σύνολο των ομιλητών επέμεινε ότι η βάση του φόρου δε θα πρέπει να είναι οι αντικειμενικές αξίες αλλά οι πραγματικές-εμπορικές. Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι είναι αδήριτη σήμερα η ανάγκη προσαρμογής των αντικειμενικών, οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007.

Σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε «δεν μπορεί να έρχεται ένας ξένος επιχειρηματίας και να μην έχει σαφείς κανόνες για το αν, πότε και υπό ποιούς όρους, μπορεί να αποχωρήσει από την επένδυσή του».

Το άλλο μεγάλο στοίχημα αφορά τον κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό. «Μένει να δούμε αν θα εφαρμοσθεί ο νόμος», επισημάνθηκε από τους ομιλητές, ενώ στο θέμα των «άπειρων’» νόμων, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία, δεδομένου ότι η πολυνομία σήμερα στη χώρα ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συντονισμός μεταξύ ΟΤΑ, υπουργείων, και αρμόδιων δημοσίων φορέων. Σαν αποτέλεσμα, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Τέλος, στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, (ΑΕΕΑΠ), η αγορά ζητά σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και να προσελκύσει επενδύσεις.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου