ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία η νέα Λυρική Σκηνή

στην-τελική-ευθεία-η-νέα-λυρική-σκηνή-719920

Ενα ακόμα βήμα για την υλοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς όλα δείχνουν πως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καταλήγει στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου, με την ανάδειξη των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Impregilo, ως προσωρινούς ανάδοχους. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 566 εκατ. ευρώ.

Προσφορά

Από τη συνολική έκταση του οικοπέδου (240.000 στρέμματα), 210.000 τ.μ. αφορούν στο Κέντρο Πολιτισμού και την Εσπλανάδα (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου, μια προσφορά προς τον Δήμο Καλλιθέας. Το 85% της έκτασης (145 στρέμματα) θα αποτελεί πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ η δόμηση περιορίζεται στο 15% και θα αφορά τα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων δεν θα ξεπεράσει τα 60.000 τ.μ.

Το έργο θα ενταχθεί και στη συνολική ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και προβλέπει μεταξύ άλλων τη «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση του όλου χώρου με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Ηδη άλλωστε, το Ιδρυμα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την προμελέτη της ανάπλασης, που έχει αναλάβει επίσης ο Ιταλός αρχιτέκτονας, κ. Ρέντζο Πιάνο, υπεύθυνος και για το Κέντρο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του έργου, η κατασκευή του θα αποφέρει άμεσα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ η συνολική συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα θα προσφέρει απασχόληση σε 1.500 – 2.400 άτομα ετησίως και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το κράτος αναμένεται να έχει περίπου 40 εκατ. ευρώ ως φορολογικά έσοδα κατά τη φάση κατασκευής και 15 εκατ. ευρώ ετησίως, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Μεγαλεπήβολο έργο

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2009 (η αρχική σύλληψη χρονολογείται ήδη από το 1998), όταν το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου, υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για να αναλάβει το συνολικό κόστος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με την ολοκλήρωσή του, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδοθεί στο Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείρισή του.

kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου