ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πως θα επηρεάσουν την αγορά ακινήτων οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

πως-θα-επηρεάσουν-την-αγορά-ακινήτων-ο-718556

Στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως αν δεν εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνουν με μαζικό τρόπο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν τις τιμές στο σύνολο της αγοράς, μεγεθύνοντας την κρίση στην κτηματαγορά.

Οπως αναφέρει και ΣΚΑΪ φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Από την πλευρά τους, οι μεσίτες τονίζουν ότι οι τράπεζες θα ζημιωθούν ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα, καθώς θα βρεθούν με ακόμα πιο πολλά ακίνητα στην κατοχή τους, αφού δεν θα μπορούν να πωλήσουν το ακίνητό τους και να εξοφλήσουν το δάνειο τους, διότι το δάνειο που έχουν πάρει -στο 99% των περιπτώσεων- είναι υπερδιπλάσιο της σημερινής αξίας του ακινήτου».

Η λύση για τους μεσίτες είναι να διπλασιαστεί (ή και να τριπλασιαστεί) ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, προκειμένου η δόση να είναι ανάλογη ενός χαμηλού ενοικίου. Επίσης, οι μεσίτες ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει μερικό κούρεμα της οφειλής, ενώ για όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να καλυφθεί η νομισματική διαφορά, όπως έγινε και στην Ιρλανδία.

 iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου