ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δύσκολο και το 2015 για την αγορά ακινήτων

δύσκολο-και-το-2015-για-την-αγορά-ακινήτων-635228

Το 2015 φαίνεται να χαρακτηρίζεται από δυσκολίες για την αγορά ακινήτων, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από την πορεία της οικονομίας της χώρας. H αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει την κατάσταση ακινησίας στο real estate στην Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν τα κεφάλαια για μια επένδυση σε ακίνητα ή φοβούνται ή περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές.

Αν όμως αρχίσει η χώρα να παράγει σιγά-σιγά προϊόντα που να υποκαθιστούν τις εισαγωγές και να μπορούν να εξάγονται, τότε θα ανατραπεί σταδιακά η κατάσταση αυτή, όπως προκύπτει από στοιχεία και εκτιμήσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει ένα μείγμα πολιτικής που θα βοηθά τον Ελληνα να «επιχειρήσει» ώστε να παραχθεί «πλούτος» στη χώρα.

Πάντως το 2014 συνεχίστηκε η πτώση τιμών σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων με αρκετά παράδοξα. Η πτώση όμως δεν είναι ισομερής. Μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης, της τάξεως του 50%, καταγράφονται στα άκρα του δείγματος: στις πολύ ακριβές κατοικίες (λόγω φορολόγησης) και στις πολύ φθηνές κατοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών). Σε αρκετές περιπτώσεις για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν είναι «δίκαιη», με την έννοια ότι δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Σημειώνεται όμως ότι οι περισσότερες πράξεις, λόγω υπερπροσφοράς και αναγκών των πωλητών λόγω της κρίσης, πραγματοποιούνται στην αξία άμεσης διάθεσης (αναγκαστικής πώλησης). Μείωση παρατηρήθηκε κατά κανόνα και στα ενοίκια με τις ίδιες κατηγορίες χαμένων.

Επίσης σε όποιες πόλεις υπήρχαν κατά την έναρξη της κρίσης πολλά απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα εκεί σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών. Επίσης, επειδή από το 2009 και μετά δεν ανεγείρονται κατά κανόνα νέες οικοδομές, τα λεγόμενα σήμερα «νεόδμητα» είναι κατά κανόνα απούλητα διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν πριν από έξι, επτά ή οκτώ χρόνια και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Ακόμη έχει καταργηθεί η ανοικοδόμηση με αντιπαροχή. Ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα επίπεδα της πλήρους ακινησίας της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές, αλλά υπάρχει σχεδόν πλήρης ανυπαρξία αγοραστών και αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στην υψηλή ανεργία, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, στην ανυπαρξία δανείων από τράπεζες, στην κακή ψυχολογία και στο ότι ακόμη δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Ενα σημείο που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι ότι πολλές κατοικίες παραμένουν κενές διότι πολλοί ξένοι που δούλευαν στην Ελλάδα έχουν φύγει, πολλά ελληνόπουλα μετανάστευσαν σε αναζήτηση εργασίας και πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρα περισσεύουν πολλές χιλιάδες τ.μ.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου