ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δίνουν ζωή σε παλιά σπίτια στον Βόλο και στο Πήλιο

δίνουν-ζωή-σε-παλιά-σπίτια-στον-βόλο-κα-610287

Ανακαινίζονται ακίνητα που ήταν στα αζήτητα σε διάφορα σημεία της πόλης

Μία νέα τάση, που αποκτά αρκετούς ένθερμους υποστηρικτές, είναι η ανακαίνιση και η επανάχρηση παλαιών κτιρίων που βρίσκονται στα αζήτητα. Μονοκατοικίες και διώροφα ως επί το πλείστον, κτίρια που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποκτούν ξανά ζωή χάρη στη φροντίδα των ιδιοκτητών.

Δεκάδες είναι τα παραδείγματα στην πόλη, τόσο στο κέντρο και σε περιφερειακά σημεία, όσο και στο Πήλιο, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππιτζής, διδάσκων στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα «Επαναχρήσεις κτιρίων της ανώνυμης Αρχιτεκτονικής».

Η συγκεκριμένη τάση είναι ευδιάκριτη ειδικά τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Φιλιππιτζής «είναι έντονο το φαινόμενο λόγω του ότι έχουν μειωθεί οι συντελεστές και οι απαιτήσεις πάρκινγκ είναι πιο επιτακτικές. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι τα λίγα παλιά κτίρια που έχουν απομείνει στην πόλη, πέραν των νεοκλασικών που είναι διατηρητέα, δεν κατεδαφίζονται για να ανεγερθούν πολυκατοικίες, αλλά γίνονται αναπαλαιώσεις, που επιτρέπουν την επανάχρησή τους».

Πολλά παλιά κτίρια που παρέμεναν βουβά και εγκαταλειμμένα άλλαξαν χέρια, ενώ άλλα παρέμειναν στην ίδια ιδιοκτησία, από γενιά σε γενιά, για να χρησιμοποιηθούν και πάλι ως κατοικίες με στοιχεία του παρελθόντος και σύγχρονες πινελιές ταυτόχρονα.

Οι παλιές κατοικίες και τα κτίρια εν γένει αποτελούν πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους, ενώ όπως σημείωσε ο γνωστός Βολιώτης αρχιτέκτονας «στο Πήλιο υπάρχουν σπίτια που προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον Ισραηλινών, αλλά και κατοίκων άλλων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν σπίτι στην περιοχή. Εχουν αναπαλαιωθεί αρκετές παλιές οικίες στο Πήλιο, αλλά και στον Βόλο. Παλιά ανεγείρονταν διαρκώς πολυκατοικίες στην πόλη. Τώρα αυτό δεν είναι εφικτό και γι’ αυτό τον λόγο γίνεται επανάχρηση των παλιών μονοκατοικιών που υπάρχουν».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «παράγωγο της κρίσης» και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που γίνεται εντονότερο το τελευταίο διάστημα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου