ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οι πωλήσεις ακινήτων για οφειλέτες σε Ταμεία

οι-πωλήσεις-ακινήτων-για-οφειλέτες-σε-591739

Μερίδιο από τις πωλήσεις ακινήτων, στις οποίες προβαίνουν ενήμεροι οφειλέτες ασφαλιστικών Ταμείων, διεκδικεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΚΕΑΟ διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η αγοραπωλησία ακινήτων που ανήκουν σε «μπαταχτσήδες» του ασφαλιστικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Κατ’ αρχάς διευκρινίζεται πως σε περίπτωση που η οφειλή είναι αρρύθμιστη, δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς δεν συντρέχει η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αντίθετα, σε περίπτωση που η οφειλή είναι ρυθμισμένη και η ρύθμιση τηρείται, ο οφειλέτης που πουλά το ακίνητό του έχει δύο επιλογές:

1. Να διασφαλίσει την οφειλή του στο ΚΕΑΟ ώστε να βάλει στην τσέπη του ολόκληρο το τίμημα της αγοραπωλησίας.

2. Να χάσει ένα τμήμα ή το σύνολο του τιμήματος ώστε να αποπληρωθεί το χρέος του προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην πρώτη περίπτωση, ο οφειλέτης έχει τέσσερις τρόπους για να καρπωθεί το σύνολο του τιμήματος:

Α) Να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται.

Β) Με την εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης είτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή μέχρι του ύψους της οφειλής.

Γ) Με την κατάσχεση (είτε ήδη επιβληθείσα είτε μελλοντική) άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών. Η κατάσχεση διασφαλίζει την οφειλή στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη (ενδεικτικά μέχρι 70.000 ευρώ).

Δ) Στις περιπτώσεις δωρεάς ακινήτου διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.

Μικρότερο τίμημα
Διαφορετικά, αν το ποσό της οφειλής είναι μικρότερο από το τίμημα της αγοραπωλησίας τότε αποδίδεται στο ΚΕΑΟ μέρος του τιμήματος που αντιστοιχεί στο σύνολο της οφειλής. Δηλαδή παρακρατείται το σύνολο της οφειλής από το τίμημα. Αντίθετα αν το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο από το τίμημα, τότε όλα εξαρτώνται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Δηλαδή αν το τίμημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία τότε το ΚΕΑΟ παίρνει το σύνολο του τιμήματος και απομειώνει αντίστοιχα την οφειλή. Αν όμως το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία τότε εξετάζεται κατά περίπτωση η διαφορά του τιμήματος από την αντικειμενική αξία ή του τιμήματος από την οφειλή.

Για παράδειγμα:

1. Μεταβιβάζεται από αγοραπωλησία ακίνητο αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ με τίμημα 40.000 ευρώ και ο μεταβιβάζων οφειλέτης έχει οφειλή 90.000 ευρώ. Απαιτείται διασφάλιση ύψους 30.000 ευρώ, δηλαδή ίση με τη διαφορά μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής, αφού η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη της οφειλής.

2. Μεταβιβάζεται από αγοραπωλησία ακίνητο αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ με τίμημα 35.000 ευρώ και ο μεταβιβάζων οφειλέτης έχει οφειλή 50.000 ευρώ. Απαιτείται διασφάλιση ύψους 15.000 ευρώ, δηλαδή ίση με τη διαφορά μεταξύ τιμήματος και οφειλής, αφού η συνολική οφειλή είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας.

(ΕΘΝΟΣ)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου