ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Εξοικονομώ -Αναβαθμίζω». Χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. για τις επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία

εξοικονομώ-αναβαθμίζω-χρηματοδότ-558476

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Μέσα στις επόμενες βδομάδεςθαανακοινωθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ». Στο επίκεντρο αυτού του νέου προγράμματος θα βρίσκεται η αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεωνπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο τηςεστίασης,μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για τηνεξοικονόμηση ενέργειας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν πολλές ώρες και απαιτούν μεγάλες μονάδες για ψύξη, θέρμανση και αερισμό του χώρου. Επίσης, πολύ ενέργεια καταναλώνουν και οι συσκευές θερμικής επεξεργασίας και οι ψυκτικές μονάδες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία και συντήρηση των προϊόντων τους. Έτσι οι καταστηματάρχες χάνουν ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, για μια επιχείρηση, να έχει μια ολοκληρωμένη λύση που θα πετυχαίνει την καλύτερη ενεργειακή απόδοση προς όφελος του καταστήματος αλλά και του περιβάλλοντος. Το κόστος αυτής της επένδυσης είναι αρκετά μεγάλο και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, που λείπει η ρευστότητα από την αγορά, είναι σχεδόν απαγορευτικό για τον επιχειρηματία.

Ποιους αφορά;

Το πρόγραμμα θα αφορά την αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεωνπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης όπως: εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, ταβέρνες, οβελιστήρια, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, μπαρ, fast–food, ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζερί-τσιπουράδικα, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την προσφορά φαγητών–εδεσμάτων σε καθιστούς ή περαστικούς πελάτες σε πακέτο.

Ποιός ο σκοπός του προγράμματος;

Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση υφιστάμενων επιχειρήσεωνπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο τηςεστίασης, για την ενεργειακή αναβάθμιση τους με λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Για ποιες δαπάνες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν:

  • · παρεμβάσεις στις κτηριακές υποδομές, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας
  • παρεμβάσεις και διάφορες κτιριακές εργασίες όπως: θερμομόνωση οροφής και τοιχοποιίας κ.ά.
  • αλλαγή υαλοπινάκων/κουφωμάτων με νέα καλύτερης ενεργειακής απόδοσης
  • ηλεκτρομηχανολογικές και ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους της επιχείρησης που συνδέονται άμεσα είτε με εξοικονόμηση ενέργειας είτε με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • αντικατάσταση ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών με νέες ενεργειακής σήμανσης Α για εξοικονόμηση ενέργειας
  • εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων
  • εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου επιπέδων φωτισμού με αισθητήρες παρουσίας.
  • · εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ ή αντλιών θερμότητας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ή και θέρμανσης/ψύξης χώρων
  • αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ο εξοπλισμός και εργασίες για μείωση κατανάλωσης νερού, ο εξοπλισμός και οι εργασίες αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος κλιματισμού.

Με τι ποσό μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων θα καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και θα προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Που να απευθυνθώ;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα οργανωμένο γραφείο που ασχολείται με τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ που γνωρίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την έγκριση της πρότασης. Επίσης θα συμπεριλαμβάνει στην ομάδα του εξειδικευμένους μηχανικούς για την Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού πριν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, για την σύνταξη Τεχνοοικονομικής Μελέτης με την αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και πιστοποιημένους κατασκευαστές και προμηθευτές όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Προσοχή! Οι προτάσεις θα χρηματοδοτούνται με σειρά προτεραιότητας.
Η σειρά προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων (άμεση αξιολόγηση).

Ποιος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης;

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος κτηριακών εγκαταστάσεων και ασκεί την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), που έχουν δηλωθεί κατά την έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου