ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Το Δημόσιο αντί για φόρους έχει μαζέψει 10.500 ακίνητα

το-δημόσιο-αντί-για-φόρους-έχει-μαζέψε-533492

Χιλιάδες ακίνητα μέσα στο 2016 είτε κατασχέθηκαν είτε δόθηκαν στο Δημόσιο από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι αδυνατούσαν να τα συντηρήσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή είναι τα σκληρά μέτρα και οι φόροι οι αιτίες που αναγκάζουν πολλούς φορολογούμενους να εκχωρούν τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), το 2016 οι κατασχέσεις ακινήτων και οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν αυξημένες κατά περίπου 73%. Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο έτος από κατασχέσεις, αποποιήσεις ή εκχωρήσεις, λόγω οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο 10.500 ακίνητα έναντι 6.079 το 2013.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμβαίνει με τα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα. Το ίδιο άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο είτε από κατασχέσεις είτε από εκχωρήσεις ακινήτων.

Χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατουν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων για την πληρωμή των οφειλών τους κι αναγκάζονται να εκχωρούν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς των ακινήτων οι αποποιήσεις των κληρονομιών πρόκειται να διατηρηθούν με αμείωτη ένταση και στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, η όλη διαδικασία είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο δυσχερής, καθώς εξετάζεται η υποχρεωτκή επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών.

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου