ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες

παράταση-για-τις-αντιρρήσεις-στους-δα-531961

Κατά 45 μέρες παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών και πλέον θα φτάνει συνολικά τις 105 ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού, ενώ θα είναι προσαυξημένη κατά 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Η παράταση προτάθηκε με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και -όπως σημειώνεται- κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών αλλά και των πολλών σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα για τους χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί, ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί είναι μικρός και δεν φτάνει τις 3.000.

Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση αποστολής του αναρτημένου δασικού χάρτη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και την οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και πλέον θα αποστέλλεται μόνο ο κυρωμένος χάρτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ θα καθίσταται οριστικός. Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς αν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ασκήσουν αντιρρήσεις, οι εκτάσεις δεν θα συμπεριληφθούν στον κυρωμένο χάρτη πριν κριθούν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων και έτσι δεν θα δημιουργείται ζήτημα με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Αναδασμοί
Στην τροπολογία επισημαίνεται επίσης ότι στους δασικούς χάρτες θα αποτυπωθούν και οι αναδασμοί. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών.

Επίσης από την κύρωση των δασικών χαρτών εξαιρούνται και οι εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και δεν αποτέλεσαν δάση βάσει της φωτοερμηνείας. Η προτεινόμενη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων χωρίς να διακοπεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών ή να ανακοπεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα, αποφαίνονται επίσης και επί των αντιρρήσεων για τον δασικό χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εκτάσεων αυτών από την υπαγωγή τους στον δασικό χάρτη, η απόφαση θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου