ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ Airbnb, Booking και Homeaway

στο-μικροσκόπιο-της-ααδε-airbnb-booking-και-homeaway-487783

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινάει και φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε φορολογούμενοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, Booking, HomeAway αλλά δεν δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.

Όσοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω των πλατφορμών διαμοιρασμού, μια τάση που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υποχρεούνται αφενός να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ, στην ειδική εφαρμογή, αφετέρου να δηλώνουν το πραγματικό μίσθωμα που εισπράττουν. Οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι, καθώς ειδική υπηρεσία της ΑΑΔΕ τσεκάρει τις πλατφόρμες και διασταυρώνει στοιχεία ακινήτων τα οποία εμφανίζονται «κλειστά», ώστε να αποκαλύψει όσους ενώ δηλώνουν τα ακίνητά τους ότι δεν χρησιμοποιούνται εντούτοις τα ενοικιάζουν είτε με την κανονική μέθοδο είτε μέσω πλατφορμών και αποκρύπτουν τα έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια ή από Airbnb φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα:

*15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

*35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

*45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.

Οι έλεγχοι διευκολύνονται πλέον και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, καθώς και τα έσοδα που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες μισθώσεις. Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά πρέπει να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο Μητρώο.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται, εκτός από τις χρηματικές ποινές για φοροδιαφυγή, και με αυτοτελή πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου