ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τον Ιούνιο έρχεται νέος νόμος για τα αυθαίρετα

τον-ιούνιο-έρχεται-νέος-νόμος-για-τα-αυ-440410

Της Γραμματής Μπακλατσή,

Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην καταγραφή των αυθαιρέτων φέρνει ο νέος νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, που καταθέτει τον Ιούνιο η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Τι αλλαγές φέρνει;

  • Ίδρυση του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στην κάθε Περιφέρεια, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση. Επίσης θα ελέγχει τους δήμους αν προχωρούν σωστά τα πολεοδομικά σχέδια, θα παρακολουθούν και θα επιβάλλουν κυρώσεις για τα αυθαίρετα, θα ελέγχουν ηλεκτρονικά όλους τους κοινόχρηστους χώρους των δήμων και θα τηρούν μητρώα μηχανικών, ελεγκών δόμησης και επιχειρήσεων για τις κατεδαφίσεις κτιρίων.
  • Θα επιτρέπεται η δήλωση των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατοικιών
  • Προβλέπονται μικρότερα πρόστιμα και αύξηση δόσεων για όσους δηλώσουν μόνοι τους τα αυθαίρετά τους
  • Απαραίτητες θα είναι με τον νέο νόμο και οι μελέτες στατικής επάρκειας, σε μεγάλες παραβάσεις όπως τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και οι προσθήκες.
  • Δημιουργείται η ηλεκτρονική ταυτότητα τωνκτηρίων.

Τι προβλέπεται για τα αυθαίρετα;

Σχετικά με τα αυθαίρετα, στόχος του νέου νόμου είναι να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προβούν άμεσα σε δήλωση και πληρωμή των προστίμων, δίνοντας εκπτώσεις στην άμεση πληρωμή και την πληρωμή του 30% του προστίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα πληρωμής του προστίμου μέχρι και με 80 μηνιαίες δόσεις, μειώνει το ύψος του παράβολου, προβλέπει εκπτώσεις σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια και αντιμετωπίζει τα αυθαίρετα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Πώς μειώνονται τα παράβολα;

Στα παράβολα το ύψος πέφτει στο μισό.

Α) Στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ

Β) Στα 500 ευρώ για κτήριο πάνω από 100 τ.μ και μέχρι 500 τ.μ

Γ) Στα 1.000 για κτήριο πάνω από 500 τ.μ και μέχρι 2.000 τ.μ

Δ) Στις 4.000 ευρώ για κτήριο/χρήση μεγαλύτερη των 5.000 τ.μ

Γιατί πρέπει να δηλώσω το αυθαίρετό μου;

Ο νέος νόμος θα αντιμετωπίζει διαφορετικά όσους εντάσσονται οικειοθελώς στη ρύθμιση από εκείνους οι οποίοι θα δηλώνουν το αυθαίρετό τους μετά από καταγγελία. Επίσης θα προβλέπεται η χορήγηση περιόδου χάριτος 2-3 ετών σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το πρόστιμο τακτοποίησης (π.χ. για εκείνους που προστατεύονται από την πολιτεία για κόκκινο δάνειο).

Τι θα προβλέπει ο νόμος για τις δόσεις και τις εκπτώσεις;

Οι διατάξεις του νέου νόμου θα προβλέπουν:

  • την εξόφληση των προστίμων σε έως 80 δόσεις
  • σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
  • σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου

Τι θα ισχύσει για τις ευπαθείς ομάδες;

Επίσης θα υπάρχουν μειώσεις που φτάνουν στο 80% για ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, ανάπηρους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, παλιννοστούντες). Επίσης με τον νόμο οι μειώσεις θα ισχύουν και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Θα απαιτείται έλεγχος της οικοδομής από μηχανικό για αποδοχή κληρονομιάς;

Όπως ανακοινώθηκε, δε θα απαιτείται η διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από μηχανικό για τη νομιμότητα του κτηρίου για κάθε νέα μίσθωση ή αποδοχή κληρονομιάς.

Ποια άλλα οφέλη προβλέπει ο νέος νόμος;

Ο νόμος ακόμη δίνει τη δυνατότητα:

  • της νομιμοποίησης εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων
  • τη μείωση του προστίμου κατά 70% για όσα ακίνητα χρειάζονται στατική ενίσχυση, καθώς και
  • τη μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που αποπερατώθηκαν από το 1983 έως το 1993

Κατασκεύασα αυθαίρετο μετά το 2011. Θα μπορέσω να το δηλώσω;

Καμία νομιμοποίηση για τα κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 δε θα προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

Τι θα ισχύει για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών;

Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, καθώς θα εκδίδονται ηλεκτρονικά με την κατάθεση του φακέλου στην Πολεοδομία.

Η υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων εργασιών δόμησης, θα διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου της άδειας, θα χορηγείται αυτόματα αριθμός οικοδομικής άδειας. Ο έλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων από τις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) θα είναι υποχρεωτικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου