ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πίσω στο 2013 η οικοδομή ~ Αγωνία για το τραπεζικό καθεστώς

πίσω-στο-2013-η-οικοδομή-αγωνία-για-το-τραπ-427288

«Πάγωσαν» ακόμη και τα μικρά μερεμέτια

Χαοτική κατάσταση στην κτηματαγορά, την οικοδομή, τα τεχνικά γραφεία και τη βιομηχανία προκαλεί η τραπεζική αργία. Τα συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες «πάγωσαν» όταν οι ανακατασκευές κτιρίων ήταν ούτως ή άλλως σταματημένες λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, ενώ τα τεχνικά γραφεία υπολειτουργούν και η βιομηχανία προσπαθεί να διαχειριστεί τις απώλειες. Από τις μεγάλες δουλειές της οικοδομής μέχρι τα μικρά μερεμέτια των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων και των επιπλοποιών τα πάντα έχουν σταματήσει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα είπε ότι τους τελευταίους πέντε – έξι μήνες οι Τράπεζες είχαν αρχίσει να ανοίγονται. «Δέχονταν δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αν και υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα με τη σύνταξη των συμβολαίων. Τώρα με την τραπεζική αργία δεν ξέρουμε με το άνοιγμα των τραπεζών πως θα λειτουργήσουν τα θέματα στην αγορά κατοικίας και αν θα υπάρχουν εκ νέου αγοραπωλησίες. Η οικοδομή στην Ελλάδα, η αγορά κατοικίας ή η κατασκευή κατοικίας, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δυνατότητα δανεισμού παροχής στεγαστικού δανείου.

Αρα, ενώ είχε κάπως σταθεροποιηθεί μία κατάσταση και προχωρούσαν δανειακές συμβάσεις, σήμερα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σε περίπτωση που οι Τράπεζες λόγω των δυσμενών οικονομικών πάρουν απόφαση να σταματήσουν κάθε δανεισμό, αυτό θα σημαίνει βουτιά και πάλι στη βαθιά ύφεση στην οικοδομή» συμπλήρωσε η ίδια.

Για τις ανακατασκευές η πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Απασχόλησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ο τεχνικός κόσμος περιμένει να δει πότε θα αρχίσει να γίνεται η απορρόφηση κονδυλίων, καθώς το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ολοκληρώθηκε το 2013 και οι τελευταίες αποπληρωμές έγιναν τα Χριστούγεννα».

Οι επιχειρήσεις – η βιομηχανία

Την ίδια στιγμή να τεχνικά γραφεία υπολειτουργούν. Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μεγάλη απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνικά γραφεία και εταιρείες. Από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβλήθηκε τραπεζική αργία οι εργολάβοι έχουν σταματήσει τα έργα και οι συνάδελφοι που απασχολούνταν στις εργολαβίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναγκαστική άδεια» πρόσθεσε.

Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους προσπαθούν να διαχειριστούν την τραπεζική αργία. Η κ. Καπούλα είπε ότι «δεν έχουν προς το παρόν παρουσιαστεί κρούσματα απολύσεων. Από την επαφή μας γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μέχρι τέλη Ιουλίου ώστε να περάσουν στον Αύγουστο, που ούτως ή άλλως λόγω των αδειών η παραγωγή πέφτει, και να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς μεγάλες ζημίες, να ανασυγκροτηθούν από το Σεπτέμβριο».

Η ίδια είπε ότι η μεγάλη αγωνία είναι μην τυχόν χαμηλώνει το επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας. «Είχαν καταφέρει να παίρνουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό με προκαταβολή ύψους 30%, ενώ την τριετία 2011,2012 και 2013 η προκαταβολή αφορούσε στο 90% των χρημάτων των παραγγελιών.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για την εικόνα της χώρας. Γυρίζουμε πίσω στο 2013 με το τοπίο για το μέλλον να περιμένει άγνωστο» εξήγησε.

Δεν χτυπάει τηλέφωνο

Νεκροταφείο παρομοιάζει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στον κλάδο των υδραυλικών ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποστόλης Τσούπρος. «Λίγο πριν το δημοψήφισμα και μετά δεν κινείται φύλλο. Δεν χτυπάει ούτε τηλέφωνο» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι υδραυλικοί δεν είχαν παρά να περιμένουν να ζήσουν έστω από μικρά μερεμέτια.

Ο ίδιος είπε ότι ακόμη και οι παλιές δουλειές αν χρειαστούν υλικά, δεν υπάρχει το ρευστό για να γίνουν. Οι πελάτες, εξήγησε, δεν μπορούν να βγάζουν από την τράπεζα 50 ευρώ την ημέρα και να στήνονται σε ουρές στα ΑΤΜ κάθε μέρα για να πληρώσουν μόνο τα υλικά μίας εργασίας όταν δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να ζήσουν.

«Η τραπεζική αργία συνέβη σε μία χρονική στιγμή που έπρεπε να πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ και την Εφορία. Φορολογικές υποχρεώσεις. Κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει όταν θα αρθεί η απόφαση για παράταση στην πληρωμή των οφειλών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου είχαν ξεκινήσει να ανοίγουν δουλειές. Ο κ. Τσούπρος είπε ότι «ο χειμώνας βγήκε με ψιλομερεμέτια, με αποτέλεσμα να ασχολούμαστε με παράλληλες δραστηριότητες. Βοήθησε κάπως και το φυσικό αέριο. Δειλά – δειλά κάτι γίνονταν. Τώρα δεν μας μένει παρά να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Σε μία συμφωνία μήπως ο κόσμος ξεθαρρέψει αν και θεωρώ ότι για να γίνει αυτό το επόμενο διάστημα είναι πολύ δύσκολο.

Το καλοκαίρι πάει χαμένο. Τον Αύγουστο αν ξεκινήσουν οι θερμάνσεις, αν δώσουν επιδοτήσεις για καινούργιες οικοδομές ίσως ξαναρχίσουμε να δουλεύουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα» συμπλήρωσε.

Περίμεναν να πάρουν ανάσα

Ανάσα περίμεναν να πάρουν το καλοκαίρι μετά από ένα ακόμη δύσκολο χειμώνα στον 5ο χρόνο της οικονομικής κρίσης οι επιπλοποιοί – ξυλουργοί και τα συναφή επαγγέλματα στη Μαγνησία, πλην όμως το τελευταίο δεκαήμερο μετατράπηκε σε θηλιά που σφίγγει δυνατά γύρω από το λαιμό, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Μόσχος είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Εχουν σταματήσει και οι παραγγελίες και οι τρέχουσες δουλειές. Μέχρι πριν γίνουν οι εκλογές η κατάσταση είχε κάπως ομαλοποιηθεί. Ολοι είχαμε από μία δουλίτσα, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Από τις εκλογές και μετά πιάσαμε πάτο. Η πτώση ξεκίνησε από τον Απρίλη σταδιακά και πλέον σήμερα είναι κατακόρυφη».

Οι επιπλοποιοί δούλευαν με την κατασκευή μικροαντικειμένων κόστους έως 1.000 – 1.500 ευρώ. «Τώρα όλα έχουν σταματήσει. Αν κλείσει η συμφωνία, θα χρειαστεί τουλάχιστον να περάσει ένας χρόνος για να έρθουμε στο σημείο όπου βρισκόμασταν. Χάθηκε ενάμιση χρόνος» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι επιπλοποιοί για να σταθούν όρθιοι εν μέσω κρίσης εργάζονται μόνοι τους ή οικογενειακά. Συνολικά στη Μαγνησία αριθμούν 120.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου