ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αυθαίρετα: Μειωμένα παράβολα, πρόστιμα, περισσότερες δόσεις

αυθαίρετα-μειωμένα-παράβολα-πρόστιμ-412572

Ένα βήμα πριν κατατεθεί στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει περάσει και την τρίτη εξέταση από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο φέρνει μείωση παραβόλων και προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αύξηση στον αριθμό δόσεων και εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

2. Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500 – 2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. στις 10.000 ευρώ.

3. Μειώσεις προστίμων: Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9/12/2017 έως τις 8/6/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

4. Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων.

5. Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τρις τελευταίους νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου