ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι ισχύει με τις πυλωτές

τι-ισχύει-με-τις-πυλωτές-317461

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Το καθεστώς των θέσεων στάθμευσης στις πυλωτές, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων οικοδομών, στα μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα. Τα κυριότερα θέματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν κυρίως, με το ποιος είναι ο κύριος και ιδιοκτήτης τμήματος της πυλωτής, εάν μπορεί να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά, εάν υπάρχει τρόπος να μην το χρησιμοποιεί ο γείτονας και αν μπορεί να κλείσει την πυλωτή και να την μετατρέψει σε διαμέρισμα ή αποθήκη.

Τι είναι πυλωτή;

Η πυλωτή είναι ο ελεύθερος, ανοιχτός, χωρίς κτίσματα ισόγειος χώρος ενός οικοδομήματος που έχει ανεγερθεί επί υποστυλωμάτων (συνήθως πολυκατοικίας), ο οποίος, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, είναι κοινόχρηστος, προορισμένος να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ενοίκων (συνηθέστερα χρησιμοποιείται ως χώρος παρκαρίσματος) και μπορεί κατ’ εξαίρεση, σε κάποιες περιπτώσεις, να παραχωρείται στην αποκλειστική χρήση κάποιου, όχι όμως και να μεταβιβάζεται στην κυριότητά του.

Τι ισχύει με τις θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή;

Η πυλωτή της πολυκατοικίας ακόμα και για παλαιές πολυκατοικίες είναι κοινόχρηστη και κοινόκτητη. Με πρόβλεψη στην οριζόντια ιδιοκτησία της οικοδομής, η πυλωτή μπορεί να χωριστεί σε χώρους στάθμευσης, οι οποίοι να δοθούν για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

Στην πολυκατοικία που μένω παρκάρουν στην πυλωτή μέχρι και μπροστά στην είσοδο και πρέπει να πηδήξω για να φτάσω στη πόρτα. Που πρέπει να απευθυνθώ;

Θα πρέπει να δείτε τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, γιατί εκεί αποτυπώνονται οι θέσεις στάθμευσης . Είναι ευνόητο ότι θα υπάρχουν διάδρομοι με ελεύθερη πρόσβαση για την είσοδο – έξοδο στην πολυκατοικία. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην πολεοδομία .

Ποιες είναι οι νόμιμες συμφωνίες των συνιδιοκτητών στον ελεύθερο χώρο της πυλωτής;

α) Είναι νόμιμη η συμφωνία μεταξύ όλων των συγκυρίων του ακινήτου ότι συγκεκριμένη θέση στάθμευσης αυτοκινήτου στην πυλωτή θα ανήκει στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη διαμερίσματος ή συγκυρίου αυτού ή των αρχικών οικοπεδούχων (δηλ. «πακέτο» το διαμέρισμα ή ο όροφος με την αποκλειστική χρήση της θέσης στάθμευσης).

β) Αν η πυλωτή δεν έχει δεσμευθεί πολεοδομικά, μπορεί να διαιρεθεί σε αυτοτελείς κυριότητες (με ποσοστό στο οικόπεδο, αλλά χωρίς κτίσματα) και να μεταβιβασθεί σε αγοραστή, έστω και αν αυτός δεν είναι συνιδιοκτήτης στην ίδια πολυκατοικία.

γ) Η θέση στάθμευσης αυτοκινήτου στην πυλωτή που είναι κλειστή (στεγασμένη) με άδεια της πολεοδομίας μπορεί και αυτή να αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία (δηλαδή να έχει δικό της ποσοστό στο οικόπεδο) και να μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα και χωριστά ακόμη από το διαμέρισμα σε οποιονδήποτε επίσης αγοραστή, έστω και μη συγκύριο του ακινήτου.

δ) Να αφήσουν τον χώρο της πυλωτής αδιαίρετο, δηλαδή χωρίς να τον διαχωρίσουν σε ατομικές θέσεις στάθμευσης. Στις περιπτώσεις αυτές όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου, αρχικοί και μεταγενέστεροι, είναι συγχρησιούχοι του χώρου αυτού και μπορούν να βάζουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στον χώρο της πυλωτής, εφόσον τούτο είναι εφικτό.

Μπορούν οι συνιδιοκτήτες να συμφωνήσουν για τη χρήση της πυλωτής και πως γίνεται;

Με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, που γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και υποβάλλεται σε μεταγραφή, μπορεί να παραχωρηθεί η χρήση του χώρου ή τμημάτων της πυλωτής σε ένα ή ορισμένους ιδιοκτήτες ορόφου ή διαμερίσματος. Προσοχή ! Δεν μπορούν οι συνιδιοκτήτες να καταργήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της.

Δεν υπάρχει κανονισμός στην οικοδομή και ένας ιδιοκτήτης, που ήταν και ο οικοπεδούχος, χρησιμοποιεί μόνον αυτός τη πυλωτή. Έχει το δικαίωμα;

Εάν δεν έχει συσταθεί κανονισμός οικοδομής, η χρήση της πυλωτής γίνεται από όλους τους συνιδιοκτήτες και μόνο από αυτούς. Η χρήση της από ένα μόνο συνιδιοκτήτη, αποκλείοντας τους υπολοίπους, αντίκειται στον κοινόχρηστο χαρακτήρα της. Σε αυτή την περίπτωση οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες μπορούν να στραφούν δικαστικά εναντίον του και να αξιώσουν την άρση της προσβολής αυτής.

Μπορώ να νομιμοποιήσω το κλείσιμο της πυλωτής και την μετατροπή της σε διαμέρισμα;

Ναι γίνεται. Καταρχήν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό, για να εξετάσει αν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης και μπορεί να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια. Σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί η δόμηση μπορείτε να τακτοποιήσετε την κατασκευή, με το νόμο περί αυθαιρέτων, πληρώνοντας το αναλογούν πρόστιμο . Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να αποτελεί η πυλωτή κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής/πολυκατοικίας ή θέση στάθμευσης άλλου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος, τότε απαιτείται για τη ρύθμιση η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα παραιτούνται από το δικαίωμα χρήσης αυτού.

Πόσα χρήματα θα πληρώσω για την νομιμοποίηση;

Το πρόστιμο εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή, σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών.

Εκλεισα τμήμα της πυλωτής περιμετρικά με αλουμινένια κουφώματα είναι παράνομο αυτό που έχω κάνει;

Ναι είναι παράνομο. Ότι δεν εμφανίζεται στα σχέδια της άδειας είναι παράνομο. Ακόμα και αν επιτρέπεται από τον νόμο να κατασκευαστεί, αλλά έχει γίνει χωρίς άδεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου