ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέα αρνητικά δεδομένα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

νέα-αρνητικά-δεδομένα-για-την-προστασ-310439

Νέα δεδομένα, αρνητικά συγκριτικώς με το αισιόδοξο σενάριο που είχε διαμορφώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες που έχουν κόκκινα δάνεια, φάνηκε να διαμορφώνονται σήμερα στη Βουλή, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης: η εμφανισθείσα από τον κ. Αλ. Τσίπρα βεβαιότητα χρονικής επέκτασης της ισχύος του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για την προαναφερθείσα προστασία, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, προσέλαβε σήμερα τη μορφή θέματος που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας δήλβσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης: «Φροντίσαμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις να διασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη». Στον αντίποδα, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ.Τριανταφυλλίδη κατά την πρωινή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Δημ. Παπαδημητρίου ανέφερε επί λέξει: «Διαπραγματευόμαστε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Και αργότερα: «Θα διαπραγματευτούμε την παράταση».

Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο κ. Παπαδημητρίου επιπροσθέτως απέρριψε την εισήγηση του ερωτώντος βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, να νομοθετηθεί δικαίωμα του οφειλέτη να εξαγοράζει το «κόκκινο» δάνειό του, το οποίο έχει προσημείωση πρώτης κατοικίας, στην τιμή που αυτό εξαγοράζεται από τα funds, προσαυξημένη έστω κατά χίλα ευρώ. «Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, και επικαλέστηκε την ανάγκη η σημερινή συγκυβέρνηση να αποτελέσει για εκείνους που έχουν πραγματική αδυναμία, πυλώνα στήριξης. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι τα δάνεια πωλούνται όχι μεμονωμένα αλλά σε «πακέτα» από τις τράπεζες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια πιθανή ικανοποίηση του αιτήματος του βουλευτή, θα συνέβαλλε στο να δημιουργηθούν στρατιές στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου