ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Βαρόμετρο για την αγορά ο ΕΝΦΙΑ

βαρόμετρο-για-την-αγορά-ο-ενφια-306835

Θηλιά για τους επαγγελματίες όλων των κλάδων και βαρόμετρο για την εμπορική κίνηση, τον τουρισμό και το real estate είναι ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδων επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες τριών επαγγελματιών, οι οποίοι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δυσμενείς επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, τόσο στο πεδίο του επιχειρείν όσο και στην καθημερινότητα των καταναλωτών, οι οποίοι ιεραρχούν αναγκαστικά τις υποχρεώσεις τους, περιορίζοντας, αντίστοιχα, τις αγορές ή το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δυσβάσταχτο χαρακτηρίζεται το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τους ξενοδόχους, οι οποίοι τονίζουν ότι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα καταλύματά τους, τα οποία είναι εργαλεία δουλειάς. «Έχουμε κάνει πολλά διαβήματα, υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των ξενοδόχων σε πανελλήνια κλίμακα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση», όπως αναφέρει ο Κώστας Λεβέντης, ο οποίος επανεξελέγη στο ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος επαγγελματίας τονίζει ότι το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ παραμένει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων, τόσο των ξενοδόχων όσο και του φορέα που τους εκπροσωπεί, σε πανελλήνια βάση, ενώ προσθέτει ότι το τέλος διανυκτέρευσης που θα προστεθεί οσονούπω, θα προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι.

Ο ΕΝΦΙΑ λειτουργεί ως βαρόμετρο για την αγορά, όπως τονίζει από την πλευρά του ο Απόστολος Οντόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δουλειά μας συνδέεται άμεσα με την καταβολή κάποιου φόρου και παρατηρούμε ότι μειώνεται η κίνηση όταν φτάνουν τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ. Το παρατηρούμε όλοι οι συνάδελφοι». Σκιαγραφώντας την εικόνα του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπάρχει υποτονική κίνηση στην αγορά το συγκεκριμένο διάστημα, διότι «είναι αυξημένα τα έξοδα στις οικογένειες καθώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά, ενώ παράλληλα έρχονται οι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ και στο χώρο του real estate, ενώ όπως αναφέρει η Ρία Σκούρτη-Σταυροπούλου, η πρώτη ερώτηση των εν δυνάμει αγοραστών είναι το ύψος του ΕΝΦΙΑ που «συνοδεύει» το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. «Όλοι ζητούν να αγοράσουν σπίτια με μικρότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερα έξοδα. Τα μεγάλα διαμερίσματα από 130 τετραγωνικά και πάνω δεν τα προτιμάνε, λόγω μεγάλου ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ απασχολεί ιδιαίτερα τους επενδυτές και πολλοί μας ρωτούν για το ύψος των εξόδων που θα κληθούν να επωμιστούν, ζητώντας τις σχετικές πληροφορίες πριν προχωρήσουν στην αγορά του ακινήτου που τους ενδιαφέρει», επισημαίνει η ίδια, ενώ προσθέτει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα πολλά προβλήματα στον κλάδο της αγοράς ακινήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου