ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΦΠΑ: Μπαίνει στον πάγο για τα ακίνητα έως το 2025 – Τι ισχύει για τα νησιά

φπα-μπαίνει-στον-πάγο-για-τα-ακίνητα-έω-274346

Tον δρόμο για «πάγωμα» του μέτρου της αναστολής επιβολής ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως και τα τέλη του 2024, από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 που ισχύει σήμερα, ανοίγει η υιοθέτηση της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, του γνωστού σε όλους Ecofin.

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, κυβερνητική βούληση είναι το μέτρο που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2020 και έχει τριετή διάρκεια, να παραταθεί για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, ώστε από τις αρχές του 2025 να αναμορφωθεί το καθεστώς ΦΠΑ και να τεθεί σε εφαρμογή είτε μηδενικός είτε χαμηλός συντελεστής.

Ποια ακίνητα αφορά η αναστολή ΦΠΑ

Σημειώνεται ότι η αναστολή ΦΠΑ αφορά τόσο τα νεόδμητα ακίνητα όσο ακόμη και αδιάθετα από το 2006. Το καθεστώς πρέπει να υπογραμμιστεί ότι είναι προαιρετικό και σε αυτό μπορούν να υπαχθούν οι επαγγελματίες κατασκευαστές ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, υποβάλλοντας σχετική αίτηση για την έκδοση απόφασης αναστολής, η οποία και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την μεταβολή.

Από το 2025 και μετά, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει. Υπάρχει η δυνατότητα είτε μηδενικού συντελεστή, όπως ισχύει στο Λουξεμβούργο, είτε χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που με το σημερινό καθεστώς ανέρχεται στο 13%. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα επιβλήθηκε το 2000 στο όνομα ενός φορολογικού εξορθολογισμού.

Ενίσχυση της αγοράς ακινήτων

Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Όπως εκτιμάται, η απόφαση θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων να αποκτήσουν και καινούργια και ακριβότερα ακίνητα.

Παράλληλα θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Επίσης, το μέτρο θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΦΠΑ στα νησιά

Σήμερα ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ ισχύει για τα νησιά Χίο, Λέρο Σάμο, Κω και Λέσβο, εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς την εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Με την κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει, να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή στο σύνολο των νησιών από το 2025 και μετά. Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά καταργήθηκαν κατά το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, που οδήγησε στην απώλεια ενός αναπτυξιακού μέτρου για τα νησιά, όπως αναφέρουν οι τοπικές κοινωνίες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου